Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους μετανάστες Κύπριους και ξένους

360

Μήνυμα αλληλεγγύης και ταξικής συναδέλφωσης στέλνει η ΠΕΟ με την ευκαιρία της 18ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Μέρας Μεταναστών διαβεβαιώνοντας τους ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας κ.α.

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στέλνει με ανακοίνωση της η ΠΕΟ και στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης. Για δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου έτσι που να μην αναγκάζονται να φεύγουν από την πατρίδα και την οικογένεια τους για να βρουν εργασία.

Οι κύριες αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση, τονίζει η ΠΕΟ, είναι η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες. Είναι οι πόλεμοι, η αστάθεια, οι πολιτικές διώξεις. Αιτίες τις οποίες γεννά και διαιωνίζει το καπιταλιστικό σύστημα και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.

Οι μετανάστες αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων τα οποία κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις. Υπόκεινται, προστίθεται, συχνά σε εκμετάλλευση ως φτηνή εργατική δύναμη και επιπρόσθετα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε μοχλό προώθησης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υπόσκαψης της σταθερής και ρυθμισμένης εργασίας.

Η ΠΕΟ τονίζει και με αυτή την ευκαιρία, ότι η αποτελεσματική προστασία της αξιοπρεπούς εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης απαιτεί:

– Προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καθορισμού μίνιμουμ όρων απασχόλησης εκεί που δεν ισχύουν συλλογικές συμβάσεις. Να προωθηθούν δηλαδή, δεσμευτικά ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες,13ο μισθό.

– Επικύρωση της σύμβασης και σύστασης της Δ.Ο.Ε για τις/τους οικιακές/ους εργαζόμενες/ους.

– Προώθηση περαιτέρω μέτρων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Η πρόσφατη ψήφιση από την βουλή μετά από πολύχρονη καθυστέρηση και συνακόλουθα, η Σύσταση και Λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης είναι θετική εξέλιξη, τονίζει η ΠΕΟ εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι με τα εργαλεία που έχει στην διάθεση της θα συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών και στον περιορισμό των εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Ανησυχητικό, αναφέρει η ΠΕΟ, παραμένει το φαινόμενο με τα εργατικά ατυχήματα που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ξένοι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι –λόγω των συνθηκών απασχόλησης τους- στα εργατικά ατυχήματα με ψηλότερο δείκτη συχνότητας και σοβαρότητας των ατυχημάτων.

Πιο εκτεθειμένοι είναι οι μετανάστες εργαζόμενοι και στην πανδημία του κορωνοϊού. Πρόσφατες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω διαφώτισης, πρόληψης, ενημέρωσης αλλά και απαίτησης να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η ΠΕΟ απαιτεί επίσης την άμεση συζήτηση και υιοθέτηση μεταναστευτικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για άμεση προώθηση  Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ένταξη των Μεταναστών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1990.

Την ίδια ώρα, θεωρεί ότι η στρατηγική απασχόληση Μεταναστών στην Κύπρο χρειάζεται άμεσα επανεξέταση και προσαρμογή της με τα σημερινά δεδομένα, με γνώμονα τον σεβασμό στα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Με αυτή την ευκαιρία, η ΠΕΟ τονίζει ξανά ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών, είναι η ενότητα, η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας. “Συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια η ΠΕΟ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση την αρχής της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία.”