Ανησυχία εκφράζει η ΠΕΟ για την συνεχή αύξηση των τιμών

441

Η ΠΕΟ με ανακοίνωση της τονίζει ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και για επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό,  παρά την ολιγωρία και την  καθυστέρηση στην λήψη της,  κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα όμως, σημειώνει, τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί  από την Στατιστική Υπηρεσία για τις σοβαρές αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη σε συνδυασμό με τις επικίνδυνα αυξητικές τάσεις που καταγράφονται  στον πληθωρισμό,  προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 6,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το τεράστιο κύμα αυξήσεων θα συνεχισθεί και   αναμένεται να διογκωθεί  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν το σύνολο της οικονομίας, αλλά πολύ περισσότερο θα πλήξουν  τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που και πάλι θα πληρώσουν ακριβό το τίμημα.

“Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που η ΠΕΟ είχε εκφράσει από το καλοκαίρι καθώς και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης που όλο αυτό το διάστημα με προφάσεις και προσχήματα απόφυγε την στήριξη των αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων”, αναφέρει η ΠΕΟ.

Καλεί παράλληλα την κυβέρνηση έστω και τώρα,  να προχωρήσει  στην εφαρμογή  μέτρων  αντιμετώπισης των συνεπειών και των προβλημάτων που θα προκύψουν στην οικονομία και στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τις προτάσεις της:

  • Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους  ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών.
  • Αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
  • Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εμπορίου με σκοπό την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.