Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις η απόφαση της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη να αποσύρει το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η επιπρόσθετη διαδικασία αποπαγοποίησης των θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία δεύτερου ελέγχου αποπαγοποιήσεων θέσεων μέσω της Βουλής έγινε μετά την κρίση του 2013 και το μορατόριουμ προσλήψεων που αποφασίστηκε, παρόλα αυτά δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο ενώ ταυτόχρονα προκαλούσε δυσλειτουργίες και αχρείαστη καθυστέρηση.
Το νομοσχέδιο αποτελούσε προϊόν συμφωνίας, τον Μάιο του 2022, μεταξύ του τέως υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με τις Συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ.
Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, με επιστολή του προς τη Βουλή, την ενημέρωσε πως θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο που καταργεί τον νόμο του 2013, γεγονός που, όπως προαναφέρθηκε, ενόχλησε έντονα τις Συντεχνίες αφού αναιρείται η συμφωνία που έγινε πέρσι. Μάλιστα, αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς η απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου λήφθηκε χωρίς να ενημερωθούν, παραβιάζοντας τα εργασιακά θέσμια, αφού από την στιγμή που υπογράφεται μια συμφωνία θα πρέπει να εφαρμόζεται.
Σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ Νίκος Γρηγορίου εξέφρασε την μεγάλη έκπληξη και ταυτόχρονα την έντονη δυσαρέσκεια της ΠΕΟ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, χωρίς διαβούλευση, ούτε καν ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων που είχαν κάνει τη συλλογική συμφωνία πριν από ένα χρόνο, απέσυρε το νομοσχέδιο και δεν έδωσε καμιά εξήγηση. «Για την απόσυρση του νομοσχεδίου ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ και δεν έχουμε καμιά εξήγηση για τον λόγο που έγινε. Η στάση της κυβέρνησης είναι προκλητική και συνιστά ασέβεια προς τον κοινωνικό διάλογο», είπε.
Ως προς την ουσία του ζητήματος η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια της κυβέρνησης η οποία αποτελεί πισωγύρισμα για τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου. «Ο λόγος που έγινε η συμφωνία αυτή είναι γιατί αποδείχθηκε ότι η μεγάλη και αχρείαστη καθυστέρηση από τον δεύτερο έλεγχο που γινόταν είχε ως αποτέλεσμα να μένουν Οργανισμοί υποστελεχωμένοι, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις τους δυσκόλευε να επιτελέσουν τον ρόλο τους λόγω της υποστελέχωσης», ανέφερε ενώ όπως εξήγησε, αποτέλεσμα της μεγάλης υποστελέχωσης είναι να μην εξυπηρετείται αποτελεσματικά ο πολίτης ενώ ταυτόχρονα οδηγούσε τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου στην αγορά υπηρεσιών. «Η πρακτική αυτή απορρυθμίζει τις Εργασιακές Σχέσεις, γεμίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με εργαζόμενους αορίστου χρόνου και ζημιώνει και τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες αφού το συνολικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν είναι ακόμα μεγαλύτερο από την αγορά υπηρεσιών. Άρα αυτό που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι σταμάτησε το νομοσχέδιο τάχα για δημοσιονομική πειθαρχία είναι αβάσιμο και ατεκμηρίωτο.
Αυτή η απόφαση δυστυχώς θα συνεχίσει και θα εντείνει τα ζητήματα της υποστελέχωσης που παρατηρούνται σε μια σειρά Οργανισμών δημοσίου δικαίου. Ως ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ θα λάβουμε πρωτοβουλίες για να ζητηθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση αλλά και να δοθούν διασφαλίσεις ότι οι Οργανισμοί θα είναι στελεχωμένοι σωστά και κυρίως δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών», τόνισε ο Ν. Γρηγορίου.
Όπως ξεκαθάρισε, η ΣΗΔΗΚΕΚ από θέση αρχής αντιτάσσεται στην αγορά υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα συνεχίσει να αντιδρά άμεσα εκεί και όπου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. «Θα διαμηνύσουμε στην κυβέρνηση το απαράδεκτο της ενέργειάς της και θα προειδοποιήσουμε ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες διότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε να τις υποστούν ούτε οι Οργανισμοί ούτε οι εργασιακές σχέσεις», προειδοποίησε.