Απογοήτευση για τις θέσεις Νικόλα Παπαδόπουλου εκφράζει η Πρωτοβουλία για κατάργηση του πέναλτι στις συντάξεις

1116

Συνάντηση   με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο είχε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου  αντιπροσωπεία της  Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση  του πέναλτι 12% στις συντάξεις.

Το μέτρο αυτό, όπως τονίστηκε από την αντιπροσωπεία της  Ομάδας Πρωτοβουλίας, όπως και πολλά άλλα είναι ένα από τα ετεροβαρή μέτρα που επέβαλε η Τρόικα  στους ασφαλισμένους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τ.Κ.Α.) μέσα στις γνωστές συνθήκες της τραπεζικής κρίσης, επικαλούμενη  την πιθανότητα αδυναμίας ανταπόκρισης του Κυπριακού κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Ταμείο και  τον υποτιθέμενο κίνδυνο κατάρρευσης της Κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση την τελευταία  αναλογιστική μελέτη  που έγινε από το Τ.Κ.Α.,  όπως τονίστηκε στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ,  έχει καταδειχθεί ότι το Τ.Κ.Α. εξακολουθεί να είναι μακροχρόνια βιώσιμο, μέχρι το 2080.  Η Ομάδα Πρωτοβουλίας σημείωσε  επίσης  ότι  καθίσταται  αναγκαίος και ο άμεσος προγραμματισμός σταδιακής αποπληρωμής  του μεγάλου  χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (7,5 – 8 δισεκατομμύρια  ευρώ),  η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου και η βελτίωση της επενδυτικής πολιτικής του με την παραχώρηση έστω και ενός χαμηλού επιτοκίου, όπως και η λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος,  και άλλων μέτρων ούτως ώστε το Τ.Κ.Α.  να ανταποκρίνεται στο κοινωνικό του ρόλο. 

Η αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας η  οποία εκπροσωπεί 19 οργανώσεις που εκπροσωπούν μισθωτούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους και νέες, γυναίκες και γενικά όλο το φάσμα των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ,  έχοντας υπόψιν ότι  σχεδόν όλα τα  άλλα μέτρα που  μας επέβαλε η Τρόικα έχουν καταργηθεί, αποφάσισε  και απευθύνθηκε  σε όλα τα κόμματά και υποψήφιους προέδρους  με την ισχυρή   παράκληση   να στηρίξουν την προσπάθεια μας για να επιλυθεί  επιτέλους  αυτό το ώριμο κοινωνικό αίτημα  το οποίο καθίσταται πλέον κάτω από τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες, απόλυτα επίκαιρο και αναγκαίο και επηρεάζει αρνητικά πάρα πολλούς ασφαλισμένους με  πάρα πολλά χρόνια εργασίας και εισφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας, δυστυχώς  ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε ξεκάθαρα την διαφωνία του με τις θέσεις της Ομάδας. Επίσης εξέφρασε συμφωνία και ταύτιση απόψεων με τις θέσεις του Υπουργού Εργασίας ότι  με βάση τις μαθηματικές πράξεις θα μπορούσε να μην επιβάλλεται η μείωση του 12%  μετά το 81ον έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων. Έκανε αναφορά και για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο ή  68ο έτος,  το οποίο, ισχυρίζεται ότι θα είναι αναπόφευκτο.  

Οι τοποθετήσεις του κ. Παπαδοπούλου απογοήτευσαν πλήρως την αντιπροσωπεία της  Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις,  η οποία διαφώνησε έντονα  για αυτή την αντικοινωνική προσέγγιση η οποία αδικεί ασφαλισμένους με πολλά χρόνια υπηρεσίας και πληρωμής εισφορών τονίζοντας στον κ. Παπαδόπουλο ότι οι προσπάθειες της θα συνεχιστούν και ενταθούν μέχρι την επίλυση του προβλήματος. 

Οι Οργανώσεις που αποτελούν την Ομάδα Πρωτοβουλίας Για Κατάργηση του Πέναλτι 12% στις συντάξεις:

ΠΕΟ, ΕΚΥΣΥ, ΠΟΒΕΚ, Κίνηση για Άμεση Κατάργηση του 12% των Αποκοπών για σύνταξη στα 63 για όλους, Κίνηση Οικολόγων Συνταξιούχων, Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ΕΚΑ, ΠΟΓΟ, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, ΕΔΟΝ, Νεολαία Οικολόγων, Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Λαϊκής Τράπεζας, ΣΥ.Μ.Ε.Α., ΠΟΑΣΟ, Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, ΕΔΕΦ, ΠΣΕΜ.