Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μεταλλωρύχους στην Ασγάτα

519

Πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου στην Ασγάτα Λεμεσού εκδήλωση αποκάλυψης μνημείου των Μεταλλωρύχων της κοινότητας και της περιοχής στα πλαίσια των γιορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το μνημείο που δημιουργήθηκε σε ημιυπόγειο χώρο κάτω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Ασγάτας, το οποίο παλιότερα ήταν το οίκημα των μεταλλωρύχων, περιλαμβάνει πίνακα του ζωγράφου Χάρη Ιντζέγιαννη και διάφορα εργαλεία και χρειώδη των εργατών στα μεταλλεία.

Ο μικρός αυτός χώρος δίνει την εικόνα των Κυπριακών μεταλλείων της εποχής και τις συνθήκες δουλειάς και ζωής των μεταλλωρύχων. Την αποκάλυψη του μνημείου όπως και την κύρια ομιλία για την επέτειο της Πρωτομαγιάς έκανε η Γ.Γ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς και Κώστας Κώστα καθώς και ο Γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρης Χριστοδούλου.

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του μνημείου ανήκε στον βετεράνο 93χρονο αγωνιστή Κώστα Πούλακα και στις Τοπικές Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος.