Γραπτή δήλωση Σ. Χαραλάμπους για τη λίστα ΠΕΠ

503

Γραπτή δήλωση εξέδωσε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους,  πρώην Υπουργός Εργασίας και πρώην βουλευτής, αναφορικά με τη συμπερίληψη της στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και την δημοσιοποίηση της λίστας των 22 ΠΕΠ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

«Έχοντας υπόψη τις παραδοχές που η υπηρεσία που συνέγραψε την έκθεση κάνει ότι, για το ΠΕΠ 22, δηλαδή την υποφαινόμενη, με τις λύσεις αναδιάρθρωσης που έγιναν δεν υπήρξε διαγραφή, αλλά ένα ποσό €5400 που υπό προϋποθέσεις θα διαγραφεί, όπως και τις παραδοχές στη σελ. 2, στην οποία μεταξύ άλλων καταγράφεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν μεμπτή ή ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια θέση, προβληματίστηκα ιδιαίτερα αν θα    έχει οποιαδήποτε χρησιμότητα η παράθεση των προσωπικών μου δεδομένων και περιστάσεων που με ανάγκασαν μετά το 2013 να προβώ σε λύσεις αναδιάρθρωσης των οικογενειακών μου δανείων. 

Το πράττω αναγκαστικά, από την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς να προβεί σε αξιολόγηση και έρευνα η ίδια, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των 22 ΠΕΠ, επικαλούμενη την διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Τον Απρίλη του 2013 με την επιστροφή μου στον επαγγελματικό μηχανισμό της ΠΕΟ, το μηνιαίο μου εισόδημα είχε σημαντική αλλαγή σε σχέση με αυτό που λάμβανα από το ΑΚΕΛ. Μείωση είχαν και τα εισοδήματα του συζύγου μου που είναι Δημόσιος Υπάλληλος. Επίσης όπως είναι γνωστό, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΑΚΕΛ, το εφάπαξ που λαμβάνουν όσοι υπηρετήσουν σε δημόσια αξιώματα, κατατίθεται στο Ταμείο Συναδελφικής Αλληλεγγύης. Αυτό έγινε και στην δική μου περίπτωση.

Ζήτησα αναδιάρθρωση των δανείων, λόγω μείωσης των εισοδημάτων μας από εργασία, που είναι τα μόνα εισοδήματα της οικογένειας μου, για να μην είναι μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια μου.  Αποδέχθηκα τις λύσεις αναδιάρθρωσης που μας πρότεινε η ΚΕΔΙΠΕΣ.  Δεν επέλεξα να γίνω στρατηγικός κακοπληρωτής όπως αρκετοί άλλοι. 

Από την ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις, κανένα δάνειο μου δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις και αυτά τα στοιχεία τα απέστειλα στον Γενικό Ελεγκτή.

Οι λύσεις της αναδιάρθρωσης δηλαδή μείωση ποσού μηνιαίας δόσης, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων ήταν πλήρως συμβατές με το πλαίσιο αναδιαρθρώσεων που όρισε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ως εποπτική αρχή.

Επειδή στη δική μου περίπτωση, το «μεμπτό», για το οποίο συμπεριλήφθηκα στην έκθεση, είναι η μείωση των επιτοκίων την οποία ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτει  με δικούς του υπολογισμούς με το υπόλοιπο προς διαγραφή,  για να καταλήξει στο συμπέρασμα για διαγραφή ποσού πέραν το €10.000 ευρώ, θέλω να επισημάνω τα ακόλουθα:

Το ποσό των €5400 αφορά δάνειο συγγενικού μου προσώπου το οποίο αναδιαρθρώθηκε χρονικά μετά τις αναδιαρθρώσεις των δικών μου δανείων. Η μείωση των επιτοκίων που έτυχαν τα δάνεια ήταν πλήρως συμβατές με το πλαίσιο και οδηγίες της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις.

Είναι άξιο απορίας, από πότε η εφαρμογή των οδηγιών για το πλαίσιο αναδιάρθρωσης συνιστά ευνοιοκρατική μεταχείριση. Δεν αμφισβητώ ότι ως δημόσια πρόσωπα, λογοδοτούμε ενώπιον του λαού. Προσωπικά, όμως, διερωτώμαι, αν τελικά αυτή η απόφαση δημοσιοποίησης των ονομάτων και ο εξαναγκασμός να προβώ σε αποκάλυψη των προσωπικών μου περιστάσεων, αν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια ή αυτό που επισήμανε η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων «ατέρμονες και ζημιογόνες συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». Φαίνεται ότι αυτό βολεύει κάποιους.

Σ’ ότι αφορά την επικείμενη δημοσιοποίηση των προσωπικών μου δεδομένων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου.»