Δύο χρόνια ΓΕΣΥ: Η κατάκτηση που απολαμβάνει κάθε πολίτης

444

Την 1η Ιουνίου 2021, το ΓΕΣΥ, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις συμπλήρωσε δύο χρόνια εφαρμογής. Ήδη στα δύο αυτά χρόνια έχει αποδείξει στην πράξη γιατί δικαίως αποκαλείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, ενώ και η συμβολή του στην αντιμετώπισή της πανδημίας είναι καίρια. Βέβαια, το γεγονός ότι το Σύστημα μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής σημαίνει αυτόματα ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, όπως επίσης και εκκρεμότητες. Την ίδια στιγμή, όσοι με αποφασιστικότητα στήριξαν τη δημιουργία του μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας, που θα παρέχει ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, πρέπει να νιώθουν σήμερα δικαιωμένοι, ενώ όσοι ακόμα και τώρα το «πολεμούν» διαψεύδονται καθημερινά.

Η ζωή δικαιώνει την επιμονή της ΠΕΟ για την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας δημόσιου και καθολικού, με ραχοκοκαλιά τα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία λόγω της πολιτικής σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη τα τελευταία χρόνια,  από την άποψη της διοικητικής και οργανωτικής ικανότητας αλλά  και της επάρκειας μέσων, αποδείχτηκαν το λιγότερο απροετοίμαστα στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Η κατάρρευσή τους αποτράπηκε απλά και μόνο χάρη στην επαγγελματική ευσυνειδησία και την αυταπάρνηση των επαγγελματιών υγείας και γενικά των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι οποίοι κράτησαν όρθια την δημόσια υγεία.

Η ΠΕΟ έχει εκφράζει πάρα πολλές φορές δημόσια την ευγνωμοσύνη της στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας,  που σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα μέσα,  δίνουν την μάχη με την ασθένεια.

Το βέβαιο είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε με τον πιο εμφαντικό τρόπο την τεράστια σημασία που έχει η ύπαρξη ενός ισχυρού, κοινωνικά προσανατολισμένου συστήματος υγείας καθώς και η ύπαρξη ενός ισχυρού και επαρκώς χρηματοδοτημένου στελεχωμένου δημόσιου τομέα υγείας. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή κατέδειξε τις τραγικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών στον τομέα της υγείας

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Όλο αυτό το διάστημα το ΓΕΣΥ, κατάφερε να υπερπηδήσει εμπόδια και αντιξοότητες παραδίδοντας στους δικαιούχους ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με κοινωνική υπόσταση. Οι πολίτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας και να επιλέγουν ελεύθερα τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Μετά από τα πρώτα 2 χρόνια λειτουργίας, στο ΓεΣΥ σήμερα συμμετέχουν πέραν των 1,800 ειδικών ιατρών, 560 προσωπικών ιατρών, 190 παιδίατρων, 150 εργαστηρίων, 550 φαρμακείων, 50 νοσηλευτηρίων και 1,800 άλλων επαγγελματιών υγείας παρέχοντας σε όλους ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΟΑΥ στη δημοσιότητα, κατά τα δύο χρόνια εφαρμογής του ΓΕΣΥ:

-892,100 εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού.

-836,000 επισκέφθηκαν Προσωπικούς Ιατρούς.

-660,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς.

-408,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για Διαγνωστικές Εξετάσεις. 

-685,000 πήραν φάρμακα.

-604,000 έκαναν εργαστηριακές εξετάσεις.

-81,000 έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Καθοριστικός ο ρόλος της ΠΕΟ

«Το ΓΕΣΥ αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση της κοινωνίας και η ΠΕΟ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να ανατραπεί η προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιστικό, κάτι που θα οδηγούσε στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας», δήλωσε στο Ε.Β. η Αν. Γ.Γ. της ΠΕΟ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Σωτηρούλα Χαραλάμπους. «Στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΓΕΣΥ έχει επιβεβαιωθεί η κοινωνική ανάγκη που υπήρχε για ένα τέτοιο σύστημα το οποίο να δίνει καθολική ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στα ζητήματα της υγείας».

Αν.Γ.Γ. ΠΕΟ: Χρειάζεται στρατηγικός προσανατολισμός για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του ΓΕΣΥ

Όπως επεσήμανε η Αν. Γ.Γ. της ΠΕΟ, η Ομοσπονδία δεν παραγνωρίζει και τα προβλήματα που υπάρχουν και συγκεκριμένα τα ζητήματα που θέτουν οι συνταξιούχοι. «Υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν τη διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρει το Γενικό Σύστημα Υγείας  αλλά και την εισαγωγή περαιτέρω ασφαλιστικών δικλίδων ώστε να αποτρέπεται η κακή χρήση του συστήματος. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα θέτει η ΠΕΟ και μέσα από τη συμμετοχή της στο Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και θεωρούμε ότι μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του το ΓΕΣΥ χρειάζεται έναν στρατηγικό προσανατολισμό που να δίνει τη δυνατότητα συνεχώς να βελτιώνονται οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους εργαζόμενους».

Στήριξη του δημόσιου τομέα της υγείας

Σε ότι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι για την ΠΕΟ η πορεία του ΓΕΣΥ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στήριξη της δημόσιας υγείας: «Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε ένα ΓΕΣΥ που να στηρίζεται κατεξοχήν στον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνουμε την ανάγκη στήριξης του δημόσιου τομέα της υγείας, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη ότι τράβηξε όλο το βάρος της πανδημίας. Τα δημόσια νοσηλευτήρια το τελευταίο διάστημα λειτουργούσαν αποκλειστικά ως νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό οδήγησε στο να μην παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν. Συνεπώς, το ζήτημα της ενίσχυσής τους και εκεί και όπου χρειάζεται της οικονομικής τους ενίσχυσης από το κράτος, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας τους, όπως εδώ και χρόνια τονίζει η ΠΕΟ, είναι προτεραιότητα και η πορεία του ΓΕΣΥ συναρτάται και από αυτό τον τομέα», είπε.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά συνάντηση με Υπουργό Υγείας

Η Οργάνωση των συνταξιούχων της ΠΕΟ έχει αποστείλει επανειλημμένως επιστολές στον Υπουργό Υγείας ζητώντας συνάντηση ώστε να συζητήσει μαζί του τα ζητήματα που θέτουν οι συνταξιούχοι σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ αλλά δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση από τον Υπουργό.

Το θέμα συζητήθηκε και στις πρόσφατες επαρχιακές και περιφερειακές συσκέψεις στελεχών της ΕΚΥΣΥ με τους συνταξιούχους να θεωρούν ως εντελώς απαράδεκτη την άρνηση του Υπουργού Υγείας να δεχτεί την Οργάνωση σε συνάντηση για συζήτηση των προβλημάτων που παρουσιάζονται μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κόστος που παρατηρείται στην αγορά φαρμάκων.

«Αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται, όπως είναι τα αντιγριπικά, το σιρόπι βήχα, τα παυσίπονα, οι αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές κρέμες, οι βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, οι ενέσεις ή τα χάπια οστεοπόρωσης κ.α. Επιπρόσθετα αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα είναι εκτός ΓΕΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στην κανονική τους τιμή.

Πρόσφατα η ΕΚΥΣΥ έχει δεχτεί έντονα παράπονα από συνταξιούχους οι οποίοι υποχρεώνονται να πληρώνουν ολόκληρο το κόστος για  χάπια που τους συνταγογραφεί αυτή την περίοδο ο καρδιολόγος τους, ενώ για άλλους συνταξιούχους οι οποίοι  ήδη έπαιρναν και συνεχίζουν να παίρνουν τα ίδια χάπια καλύπτονται από το ΓεΣΥ», δήλωσε στο Ε.Β. ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης.

Από την έντυπη έκδοση του ΕΒ