ΕΚΥΣΥ: Να βρεθεί άμεσα λύση στην καθυστέρηση καταβολής συντάξεων και επιδομάτων

431

Για πολλοστή φορά συζητήθηκε την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ ΠΕΟ, παρόν στην  Επιτροπή  εκ μέρους της ΠΕΟ και της ΕΚΥΣΥ ήταν ο Γ.Γ. της Οργάνωσης των συνταξιούχων Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι υπέρ της Επιτροπής Εργασίας το γεγονός ότι το επαναφέρει. Υπενθύμισε ότι η ΠΕΟ  και άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις πριν από την πανδημία του κορονοϊού, από τον Οκτώβριο του 2019 έκαναν έντονες παραστάσεις προς την Υπουργό Εργασίας για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με την αναστολή των εργασιών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία και τον όγκο των ανέργων που αναμένουν να πληρωθούν με πάρα πολλούς μήνες καθυστέρηση. Αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία επίσημα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σύμφωνα με τα οποία για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας υπάρχει καθυστέρηση 4ων μηνών, για την καταβολή επιδομάτων ασθενείας 3.5 μηνών, για τη θεσμοθετημένη σύνταξη 7 μηνών και για την κοινωνική σύνταξη 8 μηνών. Παρατήρησε δε ότι με βάση τα στοιχεία, η περίοδος καθυστέρησης καταβολής επιδομάτων για το 2022 είναι μεγαλύτερη από αυτή  που  ήταν το 2021.

Ο  Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ  τόνισε με αυστηρότητα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση μέχρι την μηχανογράφηση του συστήματος υποβολής αιτήσεων και των πληρωμών τους, η οποία καθυστερεί. Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει καλύτερη στελέχωση των Τμημάτων που διαχειρίζονται τις αιτήσεις και ενδεχομένως να δίνεται τόσο στους συνταξιούχους όσο και στους υπόλοιπους αιτητές μια προκαταβολή κάθε τέλος του μήνα ούτως ώστε να μπορούν να επιβιώσουν μέχρι την τελική εξέταση της αίτησής τους.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας δόθηκαν νέες υποσχέσεις για το ότι θα προχωρήσουν στην μηχανογράφηση της υποβολής των αιτήσεων την οποία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιδόματα ασθενείας, στη θεσμοθετημένη σύνταξη καθώς και στα επιδόματα μητρότητας, πατρότητας και χηρείας.

«Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι αιτήσεις για το ανεργιακό ήδη υποβάλλονται ηλεκτρονικά από πέρυσι, ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι τέσσερις μήνες, μεγαλύτερη από ότι για τα άλλα επιδόματα για τα οποία γίνεται η εξέταση των αιτήσεων με τον παραδοσιακό τρόπο», σημειώνει η ΕΚΥΣΥ προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας  απέφυγε να τοποθετηθεί στην εισήγηση που έγινε από την ΠΕΟ και την ΕΚΥΣΥ  όπως και τον πρόεδρο και άλλα μέλη της επιτροπής εργασίας  για πληρωμή κάθε μήνα  με  προεκβολή  ενός ποσού μέχρι την τελική  εξέταση των αιτήσεων.

Ο Γ.Γ .της ΕΚΥΣΥ τόνισε ότι αν το Υπουργείο Εργασίας θέλει να λύσει το πρόβλημα μπορεί το τέλος Φεβρουαρίου και κάθε μήνα να πληρώνει τους δικαιούχους αιτητές με μια προκαταβολή η οποία να είναι σε ποσοστό  90% περίπου του αναμενόμενου και μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησης  να γίνεται ο τελικός διακανονισμός .

Στη συνεδρία  σχεδόν όλοι οι βουλευτές επέκριναν τις τεράστιες καθυστερήσεις και η Επιτροπή Εργασίας δεσμεύτηκε να παρακολουθεί την εξέλιξη ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου.