Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι για διεκδίκηση της ΑΤΑ

266

Δεν ήταν ένας, ούτε χίλιοι, ήταν πολλές χιλιάδες οι εργαζόμενοι που κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Κύπρο φωνάζοντας αγανακτισμένοι συνθήματα υπέρ της ΑΤΑ. Δώδεκα Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για προάσπιση του θεσμού της ΑΤΑ, για πλήρη επαναφορά και κάλυψη όλων των εργαζομένων.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι της Κύπρου στον ιδιωτικό, στον δημόσιο, στον ημιδημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώθηκαν και μετέτρεψαν τους δρόμους των πόλεων σε ένα οργισμένο ποτάμι ενάντια στην κυβέρνηση που για άλλη μια φορά έβαλε την πλάτη της και συντάχθηκε με τους εργοδότες. Ενάντια στους εργοδότες που ζητούν κατάργηση του μόνου μέσου που έχουν για να προστατεύεται η αγοραστική δύναμη των μισθών τους.

Η Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, είναι μια ιστορική μέρα για τους εργαζόμενους της Κύπρου που πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3μ.μ. και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο. Διεκδίκησαν πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ όχι μόνο για όσους λαμβάνουν την ΑΤΑ αλλά για όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους την Κύπρου. Ταυτόχρονα, με την μαζική τους συμμετοχή έθεσαν το ζήτημα της προάσπισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων ώστε να καλύπτουν όλους τους εργαζομένους.

Στις συγκεντρώσεις σε όλες τις επαρχίες διαβάστηκε ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όταν η διαδήλωση που ξεκίνησε στη Λευκωσία από το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας.

Ψήφισμα: Ενωμένο και αποφασισμένο το Συνδικαλιστικό Κίνημα

Στο ψήφισμα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ και ΣΥΠΥΚ, εξέφρασαν τη σταθερή προσήλωσή τους στην προστασία του θεσμού της ΑΤΑ και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017 και συνεχίζουν: «Εκφράζουν παράλληλα την απογοήτευση τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε  άτεγκτη, και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η ΑΤΑ.

Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με ενότητα και αποφασιστικότητα δηλώνουν πως, θα επιδιώξουν να επεκτείνουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, όπως ρητά καθορίζεται και από την προτεινόμενη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους.

Η εργοδοτική πλευρά  καλείται έστω και τώρα να σεβαστεί την υπογραφή της και να προσέλθει στο διάλογο για εξεύρεση λύσης. Η βάση της απόδοσης της ΑΤΑ, θα πρέπει να προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, συνδράμοντας έτσι στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής, στήριξης της κατανάλωσης, όπως και της πραγματικής οικονομίας.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων συμβάλλει στην αξιοπιστία και στην αξιοπρέπεια των κοινωνικών εταίρων.  Παράλληλα, το συνδικαλιστικό κίνημα σημειώνει πως, δεν μπορεί να αποδεχτεί τη θέση της κυβέρνησης που παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση,  ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στο διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. 

Καταλήγοντας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν και διεκδικούν, τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων».

Γ.Γ. ΠΕΟ: Έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα

Στην συγκέντρωση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τρίωρης παναπεργίας απηύθυναν ομιλίες οι Γ.Γ. και εκπρόσωποι όλων των Συντεχνιών. Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε δηλώσεις της είπε ότι για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να υπερασπιστούν μια από τις σημαντικότερές τους κατακτήσεις, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. «Ταυτόχρονα όμως, να υπερασπιστούν και το πώς λειτουργούν οι εργασιακές σχέσεις», σημειώνοντας ότι η εργοδοτική πλευρά έθεσε θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, και επομένως «υπερασπιζόμαστε και ότι αυτά τα οποία συνυπογράφουμε πρέπει να υλοποιούνται, πρέπει να τηρούνται».

«Δεν είναι εμείς που δεν αφήσαμε να προχωρήσει ο διάλογος. Είναι η θέση της εργοδοτικής πλευράς για κατάργηση της ΑΤΑ, για να πάμε να βρούμε άλλο σύστημα. Η θέση τους που έλεγε ότι αναιρούμε ουσιαστικά την υπογραφή μας από αυτό που έλεγε η υφιστάμενη συμφωνία».

Η Σ. Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν αφορά μόνο όσους παίρνουν ΑΤΑ, αλλά κι αυτούς που δεν παίρνουν. «Διότι αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον θεσμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τον θεσμό και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που θεωρούμε ότι αυτός θα έρεπε να είναι ο πρώτιστος στόχος και της Πολιτείας: πώς στηρίζει την ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, πώς διευρύνει με κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις περισσότερους εργαζόμενους. Να φύγουμε από τα προσωπικά συμβόλαια, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κυρίαρχα και να πάμε σε ρυθμισμένους όρους απασχόλησης».

Απαντώντας για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι και τώρα να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας. Αν οι εργοδότες συνεχίζουν να κρατούν αυτή τη στάση που κρατούν, αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία από την κυβέρνηση στα πλαίσια των όσων έχουμε προσυπογράψει, η επιλογή είναι ότι συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα, με όσα μέσα και με ό,τι χρειαστεί», σημειώνοντας ότι θα αξιολογήσουν και τα δεδομένα και τα επόμενα βήματα.

Σημείωσε ότι η συγκέντρωση είναι μαζική, «και αυτό εμείς το προσλαμβάναμε από τις επαφές που είχαμε με τον κόσμο αυτές τις μέρες, διότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πλήρως ποιο είναι το διακύβευμα αυτή την ώρα».