Η ΕΚΥΣΥ έθεσε στη Βουλή τα χρόνια προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων

377
ǫ骩�頪ܨﭴ᩠󥠰ᣪܪ頳�𡱡럡 �ȥ󳡫ﭟ꧲.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με το Σχέδιο παροχής επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου και η ανάγκη επίλυσής τους συζητήθηκαν, ύστερα από εισήγηση  του ΑΚΕΛ, στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής την Τρίτη 26 Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας τα προβλήματα τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και άλλοι βουλευτές όσο και οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων των συνταξιούχων, διαφάνηκε ότι δυστυχώς τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι χρόνια και έχουν πάρει  πια  μορφή χιονοστιβάδας και δυστυχώς δεν διαφαίνεται ότι θα επιλυθούν σύντομα, τονίζει με ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ. Για τα προβλήματα αυτά έχει ασχοληθεί επανειλημμένα η Επιτροπή Εργασίας ενώ η ΕΚΥΣΥ καθημερινά προβαίνει σε διαβήματα προς το αρμόδιο Τμήμα την ίδια στιγμή που αποστέλλει επιστολές και υπομνήματα προς την Υπουργό Εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Επιτροπή Εργασίας στην προσπάθειά της να παρακολουθήσει την εξέλιξη της επίλυσης των πολλών προβλημάτων αποφάσισε σε ένα μήνα να γίνει νέα συνεδρία στην οποία το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις στα όσα κατά έντονο τρόπο, ιδιαίτερα από πλευράς της ΕΚΥΣΥ, τονίστηκαν στην συνεδρία.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ  παρουσιάζοντας τα προβλήματα, ενώ διευκρίνισε ότι ύστερα από πολλά διαβήματα βελτιώθηκε το Σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων, εντούτοις εντόπισε λάθη και αδυναμίες τα οποία δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις και αδικίες που προκαλούν την αντίδραση μερίδας συνταξιούχων που αδικούνται. Για την επίλυση της στρέβλωσης και αδικίας που παρατηρείται εισηγήθηκε την αύξηση του ορίου της φτώχειας στα 834 ευρώ τον μήνα στην περίπτωση μονήρη ατόμου και στα 1271 ευρώ στην περίπτωση νοικοκυριού δύο ατόμων. Εισηγήθηκε επίσης να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων η χορηγία από τον ΚΟΑΠ ούτε η φοιτητική χορηγία, ούτε και η συνδρομή που πληρώνουν χαμηλοσυνταξιούχοι στο ΓΕΣΥ.

Ο Κ. Σκαρπάρης αναφέρθηκε επίσης στην αδικαιολόγητα πολύ μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων και την αγανάκτηση των συνταξιούχων που δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν στην αρμόδια υπηρεσία για να πληροφορηθούν σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν ούτε να επισκεφθούν τα γραφεία της υπηρεσίας αφού είναι κλειστά για τους πολίτες.

Τόνισε ακόμα το πρόβλημα που παρουσιάζεται ιδιαίτερα για τα άτομα που ζητούν φροντίδα αφού με τις διαδικασίες που ακολουθούνται υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, η οποία στο τέλος επηρεάζει σημαντικά αρνητικά ακόμα και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων αυτών.

Η ΕΚΥΣΥ έθεσε επίσης το θέμα της αύξησης του επιδόματος ενοικίου που πληρώνεται σε δικαιούχους αφού με βάση εκτίμησή της το ποσό που πληρώνεται είναι περίπου στο 50% του πραγματικού ποσού σε σχέση με το κόστος και εισηγήθηκε όπως το ενοίκιο να μην υπολογίζεται στο συνολικό επίδομα που δικαιούται κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος.