Η κυβέρνηση καταργεί τον μειωμένο ΦΠΑ στο ρεύμα και κάνει ανακατανομή των φόρων

870

“Η ΠΕΟ ανέμενε από την κυβέρνηση ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο με πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και όχι απλώς ανακατανομή της φορολογίας”, ανέφερε σε δηλώσεις της η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επαναφορά του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 19% και τις επιδοτήσεις. Όπως επισήμανε, η εξαγγελία της κυβέρνησης ουσιαστικά καταργεί τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και κάνει ανακατανομή φόρων μέσα από τη διοχέτευση κάποιων ποσών στην ΑΗΚ. Αναμέναμε, πρόσθεσε, να προστεθούν μέτρα και όχι να γίνει ανακατανομή, καθώς η Κύπρος είναι μια από τις χώρες με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως υπέδειξε, από το μέτρο της κυβέρνησης δεν θα επωφεληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι στο όριο της φτώχειας αλλά δεν ανήκουν στην ομάδα που παίρνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.Ουσιαστικά το Υπουργικό Συμβούλιο στην συνεδρία του στις 28 Ιουλίου αποφάσισε την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου αλλά και την επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%. Η επιδότηση αναμένεται να καλύψει μόνο ένα μέρος από τις αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν και ξεπερνούν το 40%.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, για ένα μέσο νοικοκυριό η επιδότηση θα ανέρχεται στο 20-30%, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει. Παραδέχθηκε επίσης ότι «οι τιμές του ηλεκτρισμού και της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», προσθέτοντας ότι «η μόνιμη και μακροπρόθεσμη λύση εστιάζει σε δύο παράγοντες: της εξοικονόμησης και του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας για πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα». Ακόμη, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι «η εξοικονόμηση και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η καλύτερη μέθοδος για τη μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού». Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν, η επιδότηση θα καλύπτει 449.000 οικίες και 111.500 επιχειρήσεις, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης ότι η επιδότηση θα αφορά τις νέες αυξήσεις καθώς και τη διαφορά η οποία θα προκύψει από την επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και έπειτα που θα τερματιστούν οι επιδοτήσεις, αλλά ούτε αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις νομοθεσίες τις οποίες ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για μείωση των τιμών στο ρεύμα και τα πετρελαιοειδή. Αντίθετα, ο Υπουργός Οικονομικών άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι υπό αναφορά νόμοι θα γίνουν είτε αναπομπή είτε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι την ίδια τύχη είχε και η προηγούμενη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για την ανοικτού τέλους μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα.

Κλιμακωτή επιδότηση:

• Μέχρι 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές οι οποίοι βρίσκονται στη Διατίμηση 08 και 56Β (ευάλωτες ομάδες).

• Μέχρι 85% για τους οικιακούς χρήστες με κατανάλωση μέχρι 400 kwh, καθώς επίσης για εμπορικούς χρήστες μέχρι 500 kwh και για βιομηχανικούς χρήστες μέχρι 750 kwh.

• Μέχρι 75% για τους οικιακούς χρήστες με κατανάλωση από 401-600, καθώς επίσης για εμπορικούς χρήστες από 501-750 kwh και για βιομηχανικούς από 751-1000 kwh.

• 50% για τους οικιακούς χρήστες με κατανάλωση από 601-800 kwh, καθώς επίσης για εμπορικούς χρήστες από 751-1500 kwh και για εμπορικούς χρήστες από 1001-1500 kwh.

Εν τω μεταξύ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η Βουλή ψήφισε νομοθεσίες για μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή, καθώς και τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στα καύσιμα σε ειδικές περιπτώσεις για προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να τις εφαρμόσει. Την ίδια τύχη είχε και η προηγούμενη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για την ανοικτού τέλους μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα.