Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΝΟΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

505

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί προκλητικά τους εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, οδηγώντας τους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, τονίζει σε ανακοίνωση της η Κίνηση Πολιτισμού.

Σε καμία περίπτωση τα επιδόματα που έχουν δοθεί από το Μάρτη του 2019 μέχρι και σήμερα (Φεβρουάριος 2022), δεν αντισταθμίζουν αλλά ούτε και διορθώνουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκάλεσαν τα λοκντάουνς (lockdowns) και οι περιορισμοί στην προσέλευση θεατών στους χώρους πολιτισμού, σημειώνεται. “Η πλειοψηφία των θεατρικών, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στα δύο αυτά χρόνια, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Σημαντικές εκθέσεις εικαστικών έχουν ακυρωθεί. Οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, διέρχονται τη σημαντικότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Δικαίως αισθάνονται παρατημένοι στα χέρια μιας ανηλεούς πανδημίας, μα κυρίως αισθάνονται παραμελημένοι από την επίσημη πολιτεία”.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της, η Κίνηση Πολιτισμού απαιτεί από την κυβέρνηση όπως προχωρήσει στην εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου πακέτου στήριξης που να λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση των συνθηκών. Πιο συγκεκριμένα απαιτεί:

• την εκ νέου οικονομική στήριξη των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού με ποσόπου να καλύπτει τους μήνες εργασίας Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2021, Ιανουάριο καιΦεβρουάριο 2022.

• την κάλυψη όσο το δυνατών περισσότερων παραστάσεων και έργων μέσω τωνπρογραμμάτων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

• τη στήριξη με επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του ΟΝΕΚ της νεανικής πολιτιστικήςδημιουργίας καθώς και καλλιτεχνικών παραγωγών που αποτελούνται είτε αμιγώς μενέους επαγγελματίες καλλιτέχνες κάτω των 35, είτε στο 80% των συντελεστών.

• Την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα αναγνωρίζει και θα κατοχυρώνει την κοινωνική και επαγγελματική υπόσταση των καλλιτεχνών και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

“Η τέχνη είναι το βασικό εργαλείο της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης και βοηθά τα μέγιστα στη διανοητική ανάπτυξη του ανθρώπου. Καλούμε το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει άμεσα και χωρίς περιστροφές τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων”, καταλήγει η ανακοίνωση.