Θυμός και αγανάκτηση από τους συνταξιούχους

304
ǫ骩�頪ܨﭴ᩠󥠰ᣪܪ頳�𡱡럡 �ȥ󳡫ﭟ꧲.

Τον θυμό, την αγανάκτηση και την πικρία των συνταξιούχων μετέφερε αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ αποτελούμενη από τον Γ.Γ. της Οργάνωσης Κώστα Σκαρπάρη και τον Ε.Γ. ΕΚΥΣΥ Λευκωσίας Μάρκο Τσιηφτέ στον Γ.Δ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Ζαχαριάδη  και στους επικεφαλής της Υπηρεσίας  Διαχείρισης Επιδομάτων  Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου για συζήτηση των πολλών προβλημάτων που χρονίζουν και για τα οποία η ΕΚΥΣΥ απέστειλε πάρα πολλές επιστολές προς την Υπουργό Εργασίας, χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπόψη.

Εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ, η αντιπροσωπεία επέκρινε το Υπουργείο και την κυβέρνηση γενικά για τον εξευτελισμό στον οποίο υποβάλλουν τους ηλικιωμένους που τους αποκόπηκε η μικρή επιταγή το 2014 και ύστερα από πάρα πολλά διαβήματα της Οργάνωσης και με πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ το 2018, τους επιτράπηκε να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να επανακτήσουν την μικρή επιταγή. Σε συναντήσεις που είχε η ΕΚΥΣΥ και το 2019 και το 2020 δόθηκαν υποσχέσεις από το Υπουργείο ότι οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονταν και θα απαντώνταν από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό όμως δεν έγινε αφού με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν το πρόβλημα αυτό αφορούσε περίπου 500 άτομα και έχει εγκριθεί μόλις ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτούς. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους συνεχίζεται ο γολγοθάς αφού τώρα αποφασίστηκε να τους ζητηθούν ξανά στοιχεία από τις τράπεζες για τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από 1.1.2018), παραβλέποντας την αφάνταστη ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθούν εκ νέου οι χαμηλοσυνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν από τις τράπεζες τα δικαιολογητικά. Επιπρόσθετα, κάτι τέτοιο εξυπακούει και χρέωση από τις τράπεζες που κυμαίνεται από 200-500 ευρώ.

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ απαίτησε από το Υπουργείο Εργασίας να σταματήσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία και να προχωρήσουν στην άμεση πληρωμή των δικαιούχων  χαμηλοσυνταξιούχων , πολλοί από αυτούς είναι ήδη  πολύ μεγάλης ηλικίας  και δεν αντέχουν νέες ταλαιπωρίες  και κοροϊδία ενώ αρκετοί έφυγαν από την ζωή..

Αναπάντητες οι κλήσεις στην ΥΔΕΠ

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ξανά  το γεγονός ότι οι επηρεαζόμενοι συνταξιούχοι, επειδή τα κυβερνητικά γραφεία είναι κλειστά και τα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων δεν απαντούν, μη έχοντας άλλη επιλογή εκφράζονται με έντονο τρόπο διαμαρτυρόμενοι στην ΕΚΥΣΥ για την απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντί τους.

Η ΕΚΥΣΥ υπενθύμισε και την πρόσφατη έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και  υπερτόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων και σε ότι αφορά την υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, καθώς επίσης και τις αιτήσεις που αφορούν το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και να βρεθεί λύση και με την επικοινωνία ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να επικοινωνεί  τηλεφωνικά με τους αρμόδιους.

Χρειάζονται επείγουσα φροντίδα αλλά οι αιτήσεις εξετάζονται πολύ αργά

Από πλευράς της ΕΚΥΣΥ τέθηκε ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη ζωή και την υγεία ατόμων που χρειάζονται επειγόντως φροντίδα. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που άτομα τα οποία  χρειάζονται φροντίδα, υποβάλλουν αιτήσεις οι οποίες μέχρι να εξεταστούν περνά πάρα πολύς καιρός με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας τους και κάποιοι δυστυχώς να φεύγουν από τη ζωή..

Βελτίωση Σχεδίου Ενίσχυσης Χαμηλοσυνταξιούχων

Η ΕΚΥΣΥ υπενθύμισε στο Υπουργείο Εργασίας ότι απέστειλε γραπτές εισηγήσεις για βελτίωση του Σχεδίου Ενίσχυσης Χαμηλοσυνταξιούχων για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που δημιουργεί έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τις τελευταίες αποφάσεις.

Εξέταση αιτήσεων συντάξεων από εργαζόμενους στο εξωτερικό

Τέλος, υπενθύμισε ξανά για σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από αιτητές για θεσμοθετημένη ή κοινωνική σύνταξη, οι οποίοι εργάστηκαν ή πιθανόν να εργάστηκαν στο εξωτερικό. Η ΕΚΥΣΥ τόνισε πως είναι απαράδεκτο να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση για επιβεβαίωση των στοιχείων που αναμένει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από άλλα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε Ελλάδα, Αγγλία, Αυστραλία κτλ. Η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ υπέβαλε ξανά την πρόταση ότι πρέπει η αρμόδια Υπουργός να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους της ώστε να βρεθεί λύση και να εξετάζονται οι αιτήσεις άμεσα και όχι με καθυστέρηση πολλών ετών και παρουσιάζοντας συγκεκριμένο παράδειγμα ηλικιωμένου 70 ετών  να  περιμένει εδώ και 5 χρόνια εξέταση της αίτησής του και επιβεβαίωση στοιχείων από την Ελλάδα.