Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και για το 2023 έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
- Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής
- Δράση για την κλιματική αλλαγή
- Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.
Τα Μουσεία, διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του, εστιάζοντας στην κοινωνική αξία των μουσείων που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς, καινοτομίας και προστασίας του περιβάλλοντος συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις νέες γενιές.
“Στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου και την «είσοδο» μας στη σύγχρονη εποχή ολοκληρώσαμε το 2017, την εγκατάσταση οπτικοακουστικού συστήματος και την δημιουργία ψηφιακού οδηγού ξενάγησης”, τονίζει σε ανακοίνωση του το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ εξηγώντας πως ο επισκέπτης είτε από το χώρο του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου ΠΕΟ είτε από το σπίτι του μέσω κινητού τηλεφώνου ή κάποιας άλλης συσκευής που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο, μπορεί να συνδεθεί με τον ψηφιακό οδηγό και να ακούσει την ιστορία του εργατικού κινήματος της ΠΕΟ, χωρισμένη σε θεματικές, όπως προβάλλονται μέσα στο χώρο του Μουσείου, καθώς και να παρατηρήσει τα διάφορα εκθέματα σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικα. Η πρόσβαση στον ψηφιακό οδηγό είναι επίσης εφικτή μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου http://peoguide.peo.org.cy/ στην ιστοσελίδα της ΠΕΟ.
Η προβολή οπτικοηχητικών ντοκουμέντων έχει ένα διδακτικό και λειτουργικό χαρακτήρα για τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να ανατρέξει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν της ιστορίας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός στόχος μας που υλοποιήσαμε, είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου ΠΕΟ που αποτελείται από γραπτά ιστορικής σημασίας για την ΠΕΟ. Θεωρούμε πως τέτοιου είδους έργα συμβάλλουν εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης και τη διατήρηση, προβολή και διάσωση του αρχειακού υλικού, μιας και αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δράση για το κλίμα. Η χρήση ψηφιακών λύσεων μπορεί να βοηθήσει στο στόχο για την μηδενική ρύπανση.
‘Ήδη τα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια που συγκεντρώθηκαν, ταξινομήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν αποτελούν ηλεκτρονικά αντικείμενο μελέτης και ιστορικών πηγών από διαφόρους ιστορικούς ερευνητές, συγγραφείς και άλλους, γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς τα εκθέματα που προβάλλει συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία της κυπριακής εργατικής τάξης- μια πτυχή της κυπριακής ιστορίας που είναι εν μέρει άγνωστη κυρίως στη νέα γενιά.
Οραματιζόμαστε το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο να συνεχίσει να αναδεικνύει τον κοινωνικό του ρόλο ως φορέας ιστορικής γνώσης σχετικά με τους αγώνες των εργαζομένων από τις αρχές του αιώνα μας και να βοηθήσει στην κατανόηση θεμάτων που προβάλλονται μέσα στο χώρο του, όπως τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα, ο ρόλος του συνδικαλισμού και η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών αγώνων των τότε δεκαετιών ήταν κοινοί”, καταλήγει η ανακοίνωση.