Τσεχία: Απεργία λόγω των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας

242

Τα συνδικάτα της Τσεχίας κήρυξαν έκτακτη απεργία στις 16 και 17 Μαΐου  ως απάντηση στο «πακέτο εξυγίανσης» της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των εταιρικών φόρων και μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και η αύξηση του ΦΠΑ από 10% σε 21% σχεδόν σε όλα τα είδη.

Εκτός από το «πακέτο εξυγίανσης» η τσεχική κυβέρνηση πρότεινε επίσης την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σήμερα η  ηλικία συνταξιοδότησης στην Τσεχική Δημοκρατία είναι τα 65 έτη για τους άνδρες, ενώ οι μητέρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι να φτάσει τα 68 χρόνια.

Τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετωπίζουν την  σκληρή κριτική των συνδικάτων της Τσεχίας. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης τα συνδικάτα  ανάφεραν ότι τα  μέτρα λιτότητας στρέφονται απευθείας κατά των εργαζομένων και των οικογενειών τους  και ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος από τις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία στους ώμους των εργαζομένων.