Και ασυμβίβαστο προκείπτει από το διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ

272

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισαν στις 14 Ιουλίου τον διορισμό του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Δ.Σ του ΟΑΥ, ως εκπροσώπου των εργοδοτών.

Η ΠΕΟ, που έχει δώσει μάχες για δεκαετίες για την εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου ΓΕΣΥ, με ανακοίνωσή της διερωτάται πώς είναι δυνατόν μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ να είναι ο Πρόεδρος αυτών που θεσμικά, με βάση τον νόμο διαπραγματεύονται τις αμοιβές των μελών του. Με βάση την σχετική με το ΓΕΣΥ νομοθεσία, το Δ.Σ. του ΟΑΥ αποφασίζει για τις αμοιβές των γιατρών και αυτός που διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ, είναι ο ΠΙΣ.

Προφανώς, καταλήγει η ΠΕΟ, η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης δεν αποτελεί στήριξη στο ΓεΣΥ, αλλά προκαλεί προβλήματα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το ασυμβίβαστο του διορισμού αξίζει να παραθέσουμε το εξής άρθρο του Νόμου: 

“Ασυμβίβαστο προέδρου και μελών του Συμβουλίου

8.—(1) Πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, δε δύναται να διοριστεί ή να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών».

Εναντίον του ΓΕΣΥ μεν, διορίστηκε από την κυβέρνηση ως μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΥ δε…

Πέραν της ΠΕΟ έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ στον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, δεδομένου των δημοσίων τοποθετήσεων του κ. Αγαθαγγέλου εναντίον του μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών επέκρινε την κυβέρνηση για το διορισμό Αγαθαγγέλου λέγοντας ότι άρχισαν να αποκαλύπτονται για τις πραγματικές τους προθέσεις, που είναι το ξεδόντιασμα του ΓεΣΥ. Δυστυχώς, αναφέρει, ό,τι κτίστηκε με κόπο και αίμα με καθυστέρηση δεκαετιών, τον τελευταίο χρόνο γίνονται προσπάθειες να χαλαστεί και να αποδομηθεί. Με την απόφαση διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ έπεσε και το φύλλο συκής, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πυρά εναντίον της υπουργικής απόφασης εξαπέλυσαν και οι πρώην υπουργοί Γ. Παμπορίδης και Κ. Ιωάννου, οι οποίοι επέκριναν τον συγκεκριμένο διορισμό μιλώντας και για ασυμβίβαστο, αλλά και για κυβέρνηση που συμπεριφέρθηκε κατώτερα των περιστάσεων.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις δηλώσεις προ μερικών εβδομάδων του Προέδρου Αναστασιάδη όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον πιθανό διορισμό του κ. Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, όπου απάντησε ότι δεν πρόκειται να γινεί πατροκτόνος, εννοώντας προφανώς ότι δεν θα γίνει παιδοκτόνος, δολοφονώντας το ΓεΣΥ. Εκ των πραγμάτων, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού ανακοίνωσε και δημόσια την απόφασή της να σκοτώσει το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ. Όπως ξαναβρήκαν απέναντί τους την κοινωνία, καταλήγει το ΑΚΕΛ, έτσι και τώρα η κοινωνία και οι πολίτες θα τους ξηλώσουν τα σχέδια.