Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας

339

Ταξίδια απελπισίας… πάνω από 80 χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη το 2019

Η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία εκτόπισε από τις εστίες τους χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Ένα νέο κύμα προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσει την πορεία του προς την Ευρώπη. Η πορεία για ασφαλή στεριά κρύβει όμως και θανάσιμους κινδύνους. Τα καραβάνια των Κούρδων και Σύρων προσφύγων θα αναγκαστούν να διασχίσουν με φουσκωτές βάρκες τη Μεσόγειο μέσα στο χειμώνα. Απ εκεί και πέρα, όσοι καταφέρουν να βγουν ζωντανοί στη στεριά τους περιμένει ο γολγοθάς της Ευρώπης. Κέντρα προσωρινής φιλοξενίας ασφυκτικά γεμάτα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κλειστά σύνορα και αφιλόξενες χώρες…

Πάνω από 25% των αφίξεων είναι παιδιά

Στην τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με τίτλο «Ταξίδια Απελπισίας», που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα, αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, περίπου 80.800 άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη μέσω οδών της Μεσογείου. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τους 102.700 που έφθασαν την ίδια περίοδο το 2018. Πάνω από το ένα τέταρτο των αφίξεων ήταν παιδιά, πολλά από τα οποία ταξίδευαν χωρίς τους γονείς τους.

Η Κύπρος έλαβε, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, τις περισσότερες, κατ’ αναλογία πληθυσμού, αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ καθώς συνεχίζεται η ανοδική τάση στον αριθμό των νέων αιτήσεων ασύλου. Όπως σημειώνεται μέχρι στιγμής το 2019, 1,200 άνθρωποι έφθασαν στην Κύπρο μέσω θαλάσσης μόνο, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υποβλήθηκαν περίπου 6.600 νέες αιτήσεις ασύλου. Περίπου οι μισοί από τους νέους αιτούντες άσυλο βρίσκονταν στην Κύπρο με διαφορετικό μεταναστευτικό καθεστώς και προέρχονταν από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το άλλο μισό έφτασε στην Κύπρο παράτυπα, είτε μέσω θαλάσσιων ή αεροπορικών διαδρομών, περιλαμβανομένου του βόρειου τμήματος της Κύπρου, και η πλειοψηφία τους ήταν από τη Συρία, το Καμερούν και άλλες αφρικανικές χώρες. Οι υποδομές για την υποδοχή αιτητών ασύλου είναι ιδιαίτερα πιεσμένες και το σύνολο των αιτήσεων ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέτασή τους συνεχίζει να αυξάνεται, σημειώνεται.

Σοβαρές πιέσεις στις υποδομές υποδοχής στην Κύπρο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) παρακολουθεί πολύ στενά την ογκούμενη ανθρωπιστική κρίση λόγω της κατάστασης στη Συρία και θεωρεί ότι η Κύπρος, όπως και άλλα μεσογειακά ευρωπαϊκά κράτη, χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ σε ότι αφορά το προσφυγικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η λειτουργός ενημέρωσης του γραφείο της UNHCR στην Κύπρο Αιμιλία Στροβολίδου, επισημαίνοντας πως οι υποδομές υποδοχής στην Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις, λόγω του αυξανόμενου αριθμού αφίξεων προσφύγων.
 

«Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας στο τέλος της ημέρας»


Με αφορμή την κατάσταση στη Συρία και το αναμενόμενο νέο κύμα προσφυγικών ροών, η κ. Στροβολίδου εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει οι πρόσφυγες να προστατευθούν «διότι κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας στο τέλος της ημέρας».
Αναφερόμενη στην Κύπρο, η κ. Στροβολίδου είπε πως «χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες προκλήσεις», σημειώνοντας πως «το Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου αυτή τη στιγμή είναι πλήρες και επομένως η ικανότητα υποδοχής και οι υποδομές υποδοχής θα πρέπει να ενισχυθούν».
Η κ. Στροβολίδου είπε πως στη χώρα μας η στέγαση εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο ζήτημα για τους αιτητές ασύλου και σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, λόγω και της συσσώρευσης των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, αυξάνονται οι πιέσεις στο όλο σύστημα.
Είπε ακόμη πως άλλος ένα τρόπος για αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις είναι να δημιουργηθούν πιο ταχείες διαδικασίες σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου.

Η Κύπρος πρέπει να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες υποδοχής


 «Ήδη η Κύπρος αντιμετωπίζει πιέσεις. Έχουν αυξηθεί οι αριθμοί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από τη Συρία αλλά και από άλλες χώρες. Επομένως μέσω του σχεδιασμού ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου και μιας συνεχούς αξιολόγησης των μέτρων που λαμβάνονται πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να κινείται, να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες υποδοχής και να εστιάζει στην ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν εδώ», ανέφερε.
«Εμείς ως UNHCR βεβαίως είμαστε σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζητούμε για τις αυξήσεις στις αφίξεις και σε όλες τις συναντήσεις με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουμε την ανάγκη για σχεδιασμό και προσφέρουμε τη στήριξή μας στις αρχές για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες», σημείωσε.
Επεσήμανε πως «έχουν ληφθεί ήδη κάποια μέτρα και είναι καλό το ότι έχουμε δει αυξήσεις στον αριθμό του προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου αλλά και στήριξη από πλευράς του γραφείου του EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο), που έχουν αυξήσει τους λειτουργούς για να μπουν σε εφαρμογή καλύτερες και πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου».
Η κ. Στροβολίδου ανέφερε επίσης πως «εμείς ως Ύπατη Αρμοστεία προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσα στην Υπηρεσία Ασύλου που να διασφαλίσει την ποιότητα των αιτήσεων ασύλου».
Υπογράμμισε ακόμα πως «εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε», σημειώνοντας πως «έχουμε δώσει βοήθεια με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των όσων διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής».

Τεράστιοι κίνδυνοι για περισσότερο ανθρώπινο πόνο


Η κ. Στροβολίδου είπε πως «η κατάσταση στη Συρία ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για περισσότερο ανθρώπινο πόνο και περαιτέρω εκτοπισμό σε κάτι που έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια ως η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο», σημειώνοντας πως οι Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις γειτονικές κυρίως χώρες ανέρχονται στα 5,6 εκατομμύρια, ενώ οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας φτάνουν τα 6,2 εκατομμύρια.  
«Εμείς ως Ύπατη Αρμοστεία στηρίζουμε τους Σύρους πρόσφυγες από τις αρχές της κρίσης και συνεχίζουμε να προσφέρουμε προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και άλλου είδους βοήθεια που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα», επεσήμανε η κ. Στροβολίδου. 
Πρόσθεσε πως «παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ήδη και ο ΓΓ των ΗΕ και τη θέση ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι και οι υποδομές όπως σχολεία και νοσοκομεία, και οι φορείς που εμπλέκονται στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες εκτοπισμένες να έχουν απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση σε άμαχους ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους».

Πάνω από 300.000 πρόσφυγες σε οκτώ ημέρες

Η τουρκική εισβολή στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η στρατιωτική επιχείρηση, την οποία έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, έχει προκαλέσει μέσα σε μόνο οκτώ ημέρες τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα πριν μερικές μέρες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης» στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.