Μπλόκαραν προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει χέρι στο αποθεματικό της ΑΗΚ

401

Ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει χέρι στο αποθεματικό της Αρχής Ηλεκτρισμού τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς τους οποίους πληρώνουν οι καταναλωτές.

Στη συνεδρία συζητήθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για μεταφορά των πλεονασμάτων της ΑΗΚ, στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Η συζήτηση όμως διήρκεσε μόνο μερικά λεπτά, αφού διαφάνηκε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με την ΑΗΚ. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού εξέφρασε διαφωνίες και ζήτησε να δοθεί χρόνος για διάλογο του θέματος. Από την πλευρά τους οι Συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ με κοινό υπόμνημά τους εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην πρόταση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς τους οποίους πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αντιπρότειναν μάλιστα όπως τα πλεονάσματα της ΑΗΚ να αξιοποιηθούν για μείωση των λογαριασμών, ώστε η Αρχή να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι οι νέοι λογαριασμοί της ΑΗΚ είναι φουσκωμένοι κατά 10%, αφού η ειδική έκπτωση η οποία εφαρμόστηκε το προηγούμενο εξάμηνο λόγω της κρίσης του κορονοϊού τερματίστηκε από το τέλος Αυγούστου για τους εμπορικούς πελάτες και από το τέλος Σεπτεμβρίου για τους οικιακούς χωρίς να ανανεωθεί. Επισημαίνεται επίσης ότι από την πιο πάνω ρύθμιση υπήρξε όφελος ύψους 33 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι με βάση το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η ΑΗΚ διαθέτει αποθεματικό ύψους 1,3 δις ευρώ. Ωστόσο μεγάλο μέρος προορίζεται για επενδύσεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχή αλλά και για μείωση του κόστους και κατ’ επέκταση των λογαριασμών.