Νέα περιοριστικά μέτρα από σήμερα

275

Από απόψε τίθενται σε εφαρμογή τα νέα έκτακτα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, από σήμερα απαγορεύεται σε παγκύπρια βάση η μετακίνηση πολιτών από τις 11 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους ή για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου. Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 10:30 το βράδυ με τον μέγιστο αριθμό ατόμων ανά κράτηση να μην υπερβαίνει τα 6. Μπορεί ωστόσο να γίνεται κατ’ οίκον παράδοση μετά τις 10:30. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς χώρους.

Στις οικίες ο μέγιστος αριθμός ατόμων παραμένει στα 10, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.
Επίσης επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών. Σε ότι αφορά τους παιδότοπους επιτρέπεται η λειτουργία, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα σε κλειστούς χώρους και τα 150 άτομα σε ανοιχτούς τηρουμένου του μέτρου για απόσταση στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του κάθε χώρου. Δεν επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων σε παιδότοπους πέραν των 10 προσώπων ανά εκδήλωση, περιλαμβανομένων των παιδιών. Ακόμα, απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων εντός γυμναστηρίων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, από σήμερα και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2021 η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και μέχρι τις 9 το πρωί και από τη 1 μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Επίσης, θα συνεχίσει να ισχύει η ρύθμιση για τη λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων και θεάτρων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους, ενώ επιτρέπεται η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 250 άτομα, τηρουμένου του μέτρου για τήρηση απόστασης 3 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε υποστατικού. Δεν επιτρέπεται η διακοπή για διάλειμμα.

Σε ότι αφορά στη διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων από τις 13 Νοεμβρίου του 2020 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2021, απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 150 άτομα. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

Ειδικά μέτρα για Λεμεσό – Πάφο

Στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εκτός από τα μέτρα που θα τηρούνται παγκύπρια, από σήμερα μέχρι τις 16 Νοεμβρίου απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών όπως ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο και χορωδία. Απαγορεύονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι σε Λεμεσό και Πάφο. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των παιδότοπων, ανοικτών και κλειστών και η λειτουργία των γυμναστηρίων.

Επιπλέον σε παγκύπρια βάση, συστήνεται η τηλε-εργασία/εργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι εφικτό, για παράδειγμα, κυκλικά σε ένα σημαντικό ποσοστό 30-50% του συνολικού προσωπικού, με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ακόμα, συστήνεται ο διαχωρισμός και ομαδοποίηση του προσωπικού, ώστε να μην έχουν επαφή μεταξύ τους, με διαφορετικά ωράρια στη διάρκεια της μέρας ή με κυκλικό ωράριο. Προτείνεται δε να υπάρχουν ξεχωριστά διαλείμματα προσωπικού/ομάδων και αποφυγή κοινόχρηστων χώρων διαλείμματος αλλά και εξ’ αποστάσεως συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις.