Νίκη της Κοινωνικής Συμμαχίας και των δυνάμεων που στηρίζουν το ΓεΣΥ

262

Η ανάκληση του διορισμού του Προέδρου του ΠΙΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη 28 Ιουλίου αποτελεί νίκη της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓΕΣΥ και των δυνάμεων που το στηρίζουν ενάντια στον αυταρχισμό και στην προσπάθεια διάβρωσης του χαρακτήρα του.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, ο οποίος δεν είναι ενταγμένος ως γιατρός στο ΓΕΣΥ ενώ έχει ταχθεί ενάντια σε αυτό πολλές φορές, το ΚΕΒΕ, το οποίο εισηγήθηκε τον διορισμό του, αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγησή του και στη συνέχεια αναγκάστηκε ο ίδιος να αποσυρθεί. Μετά από αυτές τις εξελίξεις και την εντονότατη αντίδραση όλων των οργανώσεων που αποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία για το ΓΕΣΥ, μεταξύ των οποίων και η ΠΕΟ, καθώς και άλλων δυνάμεων που το στηρίζουν, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα πρόσχημα να επιμένει ετσιθελικά στον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κοινωνική Συμμαχία για το ΓΕΣΥ είχε πραγματοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την εισήγηση για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλους στο Δ.Σ. του ΟΑΥ εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της και τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια απειλεί τον χαρακτήρα του Σχεδίου Υγείας. Στη συνέχεια και στα πλαίσια των μέτρων τα οποία αποφάσισε η Κοινωνική Συμμαχία για εφαρμογή του ΓεΣΥ με στόχο την υποστήριξη του αιτήματος της για ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε στη διεξαγωγή διαδικτυακής συλλογής υπογραφών από πολίτες. Ταυτόχρονα απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια και την κάθετη διαφωνία της και απαιτώντας την ανάκληση του διορισμού χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όπως τόνισαν οι οργανώσεις μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο ΠΙΣ βάσει νόμου διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ για ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς. Ο κ. Αγαθαγγέλου, ως πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν θα μπορούσε από τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί. Επιπρόσθετα, ο Νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ. Αν και ο ίδιος ο κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, πάροχους του Συστήματος δηλαδή. Πέραν αυτών, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα, ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ενεργούσε προς όφελος του ΓεΣΥ, των παρόχων και των δικαιούχων.

Τέλος, οι μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου αλλά και η στάση που τήρησε στη Βουλή υποστηρίζοντας προτάσεις (πχ συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς), οι οποίες πλήττουν την αρχιτεκτονική του Συστήματος, προκάλεσαν στις οργανώσεις μέλη της Συμμαχίας έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του.

ΓΓ ΠΕΟ: Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ

Για στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, με αφορμή την αντίδραση του στον διορισμό Αγαθαγγέλου, έκαμε λόγο η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, με αφορμή την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ξεκαθάρισε ότι ο κύριος Αντωνίου, δήλωνε σύγκρουση συμφερόντων και δεν συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις του ΟΑΥ με τους φυσιοθεραπευτές, καθώς η σύζυγος του είναι φυσιοθεραπεύτρια συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ.

Διερωτήθηκε γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία ενεργεί ως επιτροπή ασυμβίβαστου στην περίπτωση του κυρίου Αντωνίου και δεν παρενέβη όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο διορισμός του κυρίου Αγαθαγγέλου. Η κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι κάποιοι προσπαθούν πολύ στοχευμένα να πλήξουν τον πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ και ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία αντέδρασε αμέσως μετά την επιστολή του προέδρου της ΕΝΙΚ δόκτωρος Σωτηρίου, εναντίον του κυρίου Αντωνίου. Όσον αφορά την απόφαση για ακύρωση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου, η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι πέραν από τον ετσιθελισμό της κυβέρνησης να επιβάλει τον πρόεδρο του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, αναδεικνύεται και η δύναμη της συλλογικής αντίδρασης από την Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ, η οποία κινητοποιήθηκε για να υπερασπιστεί και να προστατέψει τη φιλοσοφία και να προωθήσει τη βελτίωση του ΓεΣΥ. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι και οι γιατροί πρέπει να έχουν ρόλο στο ΓεΣΥ, καθώς η προσφορά τους είναι καταλυτική για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας.