ΟΗΕ: Απαράδεκτες οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στην Κύπρο

410

Η επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, Κάτια Σάχα, περιέγραψε ως απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και αιτητών ασύλου οι οποίες, εκτός των άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Με δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Σάχα εξέφρασε έντονη ανησυχία, ειδικά για την απόφαση για μεταφορά ακόμα περισσότερων προσφύγων και αιτητών στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τηρηθεί καμία οδηγία για τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν, καταγγέλλοντας ωστόσο ότι αυτά δεν εφαρμόζονται για τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου.

«Οι βασικές ανησυχίες που καταγράφουμε αφορούν στην πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, στην απόφαση για μεταφορά ευάλωτων αιτούντων άσυλο από ξενοδοχεία ή άλλες δομές σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής, στην αύξηση σε περιστατικά αστέγων, καθώς και της φτώχειας, και στα εμπόδια που παρατηρούνται στην πρόσβαση στην υγεία. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεταναστών και των προσφύγων», ανέφερε απαντώντας ουσιαστικά στις ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών που υπεραμύνθηκε της απόφασης του να «στοιβαχτούν» οι πρόσφυγες στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Όπως είπε η κ. Σάχα, η κατάσταση στην Κοκκινοτριμιθιά και την Κοφίνου δεν επιτρέπει την εφαρμογή κανενός προστατευτικού μέτρου. «Λόγω του περιορισμένου χώρου και του συνωστισμού, η εφαρμογή και η διατήρηση των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και υγιεινής, καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τους διαμένοντες σε τέτοια κέντρα, αλλά και για τις προσπάθειες των Αρχών να προστατεύσουν τον ευρύτερο πληθυσμό από τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανησυχούμε για την απόφαση των Αρχών να μεταφέρουν περίπου 860 αιτούντες άσυλο από ξενοδοχεία ή ξενώνες στο υπερσυνωστισμένο κέντρο υποδοχής έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ενδεχομένως στο κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου, το οποίο είναι ήδη πλήρες», ανέφερε.

Η επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο δήλωσε ότι δεκάδες άτομα έχουν ήδη μετακινηθεί στον καταυλισμό Κοκκινοτριμιθιάς, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η περιοχή στην οποία τοποθετήθηκαν δεν έχει ηλεκτροδότηση, ούτε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό για τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες. Αντ’ αυτού, σημείωσε, έχουν εγκατασταθεί χημικές τουαλέτες κι ένα λάστιχο με κρύο νερό αντί ντους!