«Όχι» στα προσωπικά συμβόλαια από τους εργαζομένους στην «Ζήνων»

350

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία Λάρνακας «Ζήνων» την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Τη Συνέλευση απασχόλησαν oι διαβουλεύσεις σε σχέση με τη μετάβαση στη νέα εταιρεία Larnaca Public Transport η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση των δημόσιων συγκοινωνιών στην επαρχία Λάρνακας από τον επόμενο μήνα καθώς και οι εκκρεμότητες που παραμένουν με την εταιρεία Ζήνων.

Σε σχέση με τις διαβουλεύσεις με τη νέα εταιρεία, αφού έγινε εκτενής και λεπτομερής ενημέρωση από τις Συντεχνίες, η Γενική Συνέλευση έχει πάρει ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

  1. Ενέκρινε τους μέχρι στιγμής χειρισμούς για τη μετάβαση στην εταιρεία  (αποστολή πληροφορίων μέσων των Συντεχνιών, παρακολούθηση παρουσίασης της εταιρείας, επανεκπαίδευση στη χρήση τηλεματικής καθώς και επαφή με υπεύθυνα άτομα από την εταιρεία).

2. Οι Εργασιακές Σχέσεις στα πλαίσια της εργοδότησης στη νέα εταιρεία θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται στην πρακτική των Συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και οι όροι και οι συνθήκες απασχόλησης να καθορίζονται από τη Συλλογική Σύμβαση. Κατά συνέπεια η Γενική Συνέλευση απορρίπτει προσωπικά συμβόλαια και ατομικές συμφωνίες. Σε αυτά τα πλαίσια αποτίμησε θετικά την πρόθεση της εταιρείας για μη αποστολή προσωπικών συμβολαίων σε οποιοδήποτε εργαζόμενο.

3. Η Συνέλευση θεωρεί τη σημερινή πρακτική συμμετοχής στο Συντεχνιακό Ταμείο Προνοίας της επιλογής του κάθε εργαζόμενου ως επιτυχή και ικανοποιητική και ως εκ τούτου δεν συμφωνεί σε οποιαδήποτε πρόθεση αλλαγής.

Οι πιο πάνω αποφάσεις των εργαζομένων κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικές για τις Εργασιακές Σχέσεις στην εν λόγω εταιρεία και γενικά στις Δημόσιες Μεταφορές στο τόπο μας.

Όσον αφορά το θέμα των εκκρεμοτήτων με τα Λεωφορεία Λάρνακας Ζήνωνας και συγκεκριμένα τα διαφορά Ταμεία των εργαζομένων δηλαδή Ταμείο Προνοίας (εισφορές και δάνεια), Ταμείο Υγείας, Ταμείο Ευημερίας, Ταμείο Αδειών, Συνδρομή προς τη Συντεχνία τα οποία αποκόπτονται από τους εργαζόμενους αλλά δεν εμβάζονται στα Ταμεία τους, καθώς και το θέμα καταβολής του 13ου μισθού αφού αλλάζει ο εργοδότης, η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε ότι εάν η εταιρεία δεν καταβάλει τα οφειλόμενα στα  Ταμεία των εργαζομένων μέχρι τις 24 Ιουνίου, μη έχοντας άλλη λύση οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματα τους με απεργιακά μέτρα από την Πέμπτη 25 Ιουνίου και μέχρι καταβολής τους.