Οι ρευματοπαθείς διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής

301

Με σύνθημα «Συμπορευόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ρευματοπαθειών που τιμάται στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποίησε στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας εκστρατεία ενημέρωσης και πορεία μέχρι το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας. 

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου Άντρη Φωκά δήλωσε πως «οι ρευματοπάθειες είναι χρόνιες παθήσεις οι οποίες μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε στιγμή ζωής του ατόμου από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα γεράματα» και κάλεσε το κοινό να στηρίξει τις δράσεις του Συνδέσμου και φέτος.  «Στόχος μας, ανέφερε η κ. Φωκά, «είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε από πλευράς του πως “είναι με χαρά που υποδεχόμαστε κάθε χρόνο την πορεία του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, η οποία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να δώσει το μήνυμα ότι η ρευματοπάθεια, όπως και κάθε άλλη χρόνια ασθένεια, δεν είναι ούτε το τέλος. Ο κ. Βύρας εξήρε το έργο και δράση των οργανωμένων ασθενών, σημειώνοντας ότι είναι μπροστάρηδες για την υγεία και ότι με τη δράση και προσφορά τους «δεν νοιάζονται μόνο για τις ομάδες που εκπροσωπούν αλλά για όλους τους συμπολίτες μας και για θέματα υγείας».

Είναι, είπε, οι μπροστάρηδες και για θέματα ΓεΣΥ, είναι οι μπροστάρηδες σε οτιδήποτε καλό γίνεται στα θέματα υγείας στον τόπο μας και κυρίως με ένα συλλογικό και απαράβατο κανόνα ότι η υγεία είναι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι δωρεάν και χωρίς τους οργανωμένους ασθενείς, πολλοί που έχουν διαφορετικές σκέψεις και αντιλήψεις μπορεί να έβρισκαν τον χώρο να κάνουν κάτι ακριβώς αντίθετο.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε πως “από μέρους της ΠΕΟ θέλω να μεταφέρω την ολόπλευρη στήριξη μας στον Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου και διαμέσου του σε όλους τους οργανωμένους συνδέσμους ασθενών”.

Η Σ. Χαραλάμπους είπε πως το δικαίωμα στην εργασία και στην υγεία είναι δυο βασικά ανθρώπινα κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία μια σύγχρονη πολιτεία, οφείλει να δίνει στον κάθε της πολίτη και τόνισε πως «η ΠΕΟ μπήκε μπροστά μαζί με τους συνδέσμους ασθενών για να έχουμε σήμερα το ΓεΣΥ».

Το ίδιο, συνέχισε, «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη φιλοσοφία αυτού του συστήματος, την καθολικότητα του, τον μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα θα είμαστε εκεί για να βελτιώνουμε το Σύστημα, γιατί είναι ένα Σύστημα το οποίο έχουμε ανάγκη, χρειάζεται να το προστατεύσουμε αλλά αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν και πάρα πολλά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επίπεδο να δίνουμε όλες τις θεραπείες και όλη τη στήριξη που χρειάζεται ένας ασθενής ιδιαίτερα οι χρόνια πάσχοντες”.

Δυστυχώς, πρόσθεσε η ΓΓ της ΠΕΟ, ζούμε σε μια εποχή που με τη μεγαλύτερη ευκολία η ασθένεια γίνεται αντικείμενο διάκρισης από τους εργοδότες, αντικείμενο πίεσης στον χώρο εργασίας. «Και εδώ είναι που απαιτούμε και το Υπουργείο Εργασίας και Συλλογικά η πολιτεία να παρέμβει με θετικές δράσεις για να μπορούν τα άτομα τα οποία έχουν μια χρόνια πάθηση να είναι στην εργασία και να είναι παραγωγικοί. Η ασθένεια δεν πρέπει να είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία», ανέφερε.

Στην Κύπρο πέραν των 100 χιλιάδων ατόμων, ποσοστό 25% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία έχουν κάποια ρευματική πάθηση χωρίς πολλοί να το γνωρίζουν.

Στις 12 Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών θα πραγματοποιηθεί η εκστρατεία «Φόρεσε με» όπου φορείς, ιδιωτικές εταιρείες και πολίτες θα φορέσουν τη φανέλα του Συνδέσμου με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα άτομα με ρευματοπάθειες.