Ο αγώνας των καλλιτεχνών και του Συνδικαλιστικού Κινήματος έσπασε την αναλγησία της κυβέρνησης

603

Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ήταν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του αγώνα που έδωσαν οι καλλιτέχνες για επαναλειτουργία των θεάτρων αλλά και την στήριξη των εργαζομένων στον Κλάδο αφού η κυβέρνηση Αναστασιάδη επέδειξε αναλγησία όλο αυτό τον καιρό που ο κλάδος πλήγηκε σφοδρά από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου ανέφερε πως η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ εκτιμά ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κινούνται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση. «Σίγουρα είναι ευχάριστο το γεγονός ότι καταφέραμε με την πίεση που εξασκήσαμε να ανοίξουν ξανά τα θέατρα και πρέπει να επισημάνουμε ότι ασκήθηκε πάρα πολύ μεγάλη πίεση από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, τους φορείς και την ίδια την κοινωνία προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα των θεάτρων και είναι φανερό ότι είναι αυτό που επέδρασε ώστε να βγει το λουκέτο από τα θέατρα», επεσήμανε.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ήταν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής με διάφορες δράσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την Παγκύπρια δράση που πραγματοποιήθηκε πριν από 10 περίπου μέρες.

Εκτιμώντας τα μέτρα ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ τόνισε πως παρά το γεγονός ότι είναι θετικά, εντούτοις η Συντεχνία εντοπίζει ορισμένα ζητήματα τα οποία ήδη αγωνίζεται να αλλάξουν. Συγκεκριμένα:

1. Το ανώτατο όριο των 50 θεατών που τέθηκε φαντάζει παράλογο αφού δεν λαμβάνει υπόψη το μέγεθος κάθε θεάτρου, ούτε και την οικονομική δραστηριότητα για την πραγματοποίηση παραστάσεων. Χρειάζεται απαραίτητα να επανεξεταστεί άμεσα και να μελετηθεί το μέτρο που ίσχυε για 50% της χωρητικότητας σε κάθε θέατρο όπως γινόταν πριν κλείσουν τον Ιανουάριο.

2. Χρειάζεται απαραίτητα να εξαιρεθεί το sms για επίσκεψη στο θέατρο και να γίνει ξεχωριστή κατηγορία που δεν θα περιλαμβάνεται στα δύο μηνύματα που συνολικά δικαιούται ο καθένας να στείλει την ημέρα για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Αν δεν γίνει αυτό, τότε είναι πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους θεατρόφιλους να πάνε να παρακολουθήσουν παραστάσεις.

3. Η ΣΗΔΗΚΕΚ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των εξαγγελιών της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα όπως υπήρχαν παλαιότερα.

«Την ίδια ώρα επισημαίνουμε», είπε ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ότι δεν επιλύθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο του πολιτισμού, τα οποία φανερώθηκαν ξεκάθαρα εξαιτίας της πανδημίας και αφορούν την κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, την μη ύπαρξη μητρώου καλλιτεχνών, τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα και κυρίως την μη τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης που υπάρχει στα ελεύθερα θέατρα. Όλα αυτά τα ζητήματα η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου τα έχει θέσει μπροστά της, τα διεκδικεί έντονα και θα πάρει πρωτοβουλίες για να τα προωθήσει, πρόσθεσε.

Αβεβαιότητα και προβληματισμός

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, υπενθυμίζουμε ότι έχουν επαναλειτουργήσει τα θέατρα και οι κινηματογράφοι από τις 8 Φεβρουαρίου με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα.

Αρκετές θεατρικές παραστάσεις που κόπηκαν στη μέση κατά την εξαγγελία των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συνεχίζονται αυτές τις μέρες, ενώ άλλες που δεν ξεκίνησαν ποτέ, είναι στη διαδικασία προβών για να δώσουν πρεμιέρες το επόμενο διάστημα.

Οι παραστάσεις θα ανεβαίνουν πιο νωρίς προκειμένου οι 50 θεατές να προλαβαίνουν να είναι στο σπίτι τους πριν τις 9μ.μ. όπου επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Επιπλέον η επέκταση της θεατρικής περιόδου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η περίπτωση να δίνονται περισσότερες παραστάσεις μέσα στην εβδομάδα για να μπορεί περισσότερος κόσμος να δει τις παραστάσεις.

Ωστόσο επικρατεί αβεβαιότητα και προβληματισμός σε αρκετά θέατρα που παραμένουν μουδιασμένα χωρίς να ξέρουν αν αξίζει να κάνουν σχεδιασμούς και να μπουν στη διαδικασία να ανεβάσουν παραστάσεις οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναβληθούν ή ακυρωθούν από νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ συνεχίζει τον αγώνα

Σχολιάζοντας την απόφαση για επαναλειτουργία των θεάτρων, ο Γραμματέας της Κλαδικής των Καλλιτεχνών της ΠΕΟ, Προκόπης Αγαθοκλέους, ανέφερε πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αφού υπήρξε ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης για επαναλειτουργία του χώρου του πολιτισμού.

Η επαναλειτουργία ωστόσο, δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια και συσσωρευθήκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ανέφερε ο Π. Αγαθοκλέους και ως κλαδική της ΠΕΟ, είναι σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες του χώρου για να γίνει καταγραφή των προβλημάτων, ποια θέατρα μπορούν να επανεκτιμήσουν τη δράση τους ούτως ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

Σε σχέση με την επιχορήγηση  θεατρικών παραστάσεων τόσο μη κερδοσκοπικών όσο και κερδοσκοπικών οργανισμών με προβλεπόμενη ενίσχυση 500 ευρώ ανά παράσταση ως μέτρο αντιστάθμισης των περιορισμών σε αριθμό θέσεων που επιβάλλονται από τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ο Π. Αγαθοκλέους ανάφερε πως αυτή η στήριξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για πολλά θέατρα να ξεκινήσουν παραστάσεις αφού υπάρχουν θέατρα μια λίγες θέσεις που δεν μπορούν λόγω των υφιστάμενων μέτρων να φιλοξενήσουν ούτε 50 άτομα.

Ταυτόχρονα ο Π. Αγαθοκλέους εκφράζει ικανοποίηση για την αύξηση του ετήσιου κονδυλίου σε €4 εκατομμύρια κάτι που ζητούσε επιτακτικά ο χώρος των επαγγελματιών του πολιτισμού αλλά και την αύξηση του έκτακτου επιδόματος από €900 σε €1500 και κάλεσε τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείο να ενημερώσει άμεσα για το πόσους και ποιους θα αφορά το επίδομα και να μην υπάρξει η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη φορά με την καταβολή του επιδόματος.

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και δεν σηκώνει ούτε μια σταγόνα. Χρειαζόμαστε την άμεση στήριξη και όχι μόνο την εξαγγελία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ε.Β.