Πασχαλινό επίδομα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ

453

Η ΕΚΥΣΥ με επιστολή που απέστειλε στις 15 Μαρτίου στην νέα Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, ζητά από τη νέα κυβέρνηση να επαναφέρει τα κριτήρια που ίσχυαν πριν από την κρίση του 2013 και να λάβουν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι Πασχαλινό επίδομα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της, εύχεται στην νέα Υφυπουργό καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί  μαζί της και με το Υφυπουργείο της  για την επίλυση των πολύ σοβαρών και πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι μας και για τα οποία το Υφυπουργείο  έχει την ευθύνη για την επίλυση τους.

Σε ότι αφορά το Πασχαλινό επίδομα, η ΕΚΥΣΥ υπενθυμίζει στην Υφυπουργό πως η προηγούμενη κυβέρνηση, αγνοώντας  τις επανειλημμένες  επιστολές που απέστειλε η ΕΚΥΣΥ τόσο στην Υπουργό Εργασίας όσο και στην Υφυπουργό  Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και τις διαχρονικές θέσεις της Βουλής των Γερόντων για επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν μέχρι το 2012, όπως και του ύψους του επιδόματος,  αποφάσιζε κάθε χρόνο  και παραχωρούσε  το πασχαλινό επίδομα με κριτήρια με τα οποία, όπως τα  καθόρισε, στερούσε το δικαίωμα σε πασχαλινό επίδομα  από τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Το ετήσιο εισοδηματικό όριο μέχρι το 2012  ήταν στις €13,390 για μονήρες νοικοκυριό και στις €20,085 για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων ενώ το ύψος του ανερχόταν στα €270. Πέρσι, το εισοδηματικό όριο για το πασχαλινό επίδομα ήταν στις €7.000 για μονήρες νοικοκυριό και στις €12.000 για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων ενώ το ύψος του παραμένει από το 2013 καθηλωμένο στα €190.

Η ΕΚΥΣΥ επισημαίνει πως το εισοδηματικό όριο της φτώχειας είναι €10,324 για μονήρες νοικοκυριό και στις €15.486  για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων. Με βάση και την περσινή  απόφαση της η Κυβέρνηση συνεχίζει να χωρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους σε φτωχούς και πιο φτωχούς.

Πέραν από τα πιο πάνω, δυστυχώς η προηγουμένη  κυβέρνηση χωρίς καμιά συζήτηση και ενημέρωση, με απόφαση  του Υπουργικού Συμβουλίου  ημερομηνίας 30/11/2022, διαφοροποίησε και το κριτήριο των καταθέσεων που μπορεί να έχει ένας χαμηλοσυνταξιούχος ή νοικοκυριό χαμηλοσυνταξιούχων με αποτέλεσμα φέτος το 2023  ο αριθμός των δικαιούχων για πασχαλινό επίδομα αν παραμείνουν τα ιδία  κριτήρια  αναμένεται να  μειωθεί περαιτέρω. 

Η ΕΚΥΣΥ τονίζει πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, λόγω της πανδημίας και ιδιαίτερα της ακρίβειας, η οποία είναι στα ύψη, περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και οι αντοχές τους εξαντλούνται. Ως εκ τούτου ζητά και αναμένει από τη νέα κυβέρνηση, λόγω του ότι πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα, να επαναφέρει τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση ή τουλάχιστο στο πρώτο στάδιο το πασχαλινό επίδομα να  το δικαιούνται όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Τέλος, αναφέρει ότι σύντομα θα υποβάλει στο Υφυπουργείο τις εισηγήσεις που υπέβαλε και το  2022 για την επίλυση των προβλημάτων  των συνταξιούχων, οι οποίες  όμως δεν εισακούστηκαν και την καλεί να καθορίσει το συντομότερο δυνατό συνάντηση για συζήτηση με στόχο την επίλυσή τους.