ΠΕΟ: Να μην θυματοποιηθεί καμία εργαζόμενη μητέρα

336

Με την ευκαιρία της Γιορτής της Μάνας, η ΠΕΟ απευθύνει χαιρετισμό σε όλες τις μάνες που αγωνίζονται με αυταπάρνηση για να προσφέρουν όλα τα εφόδια στα παιδιά τους, να τα δουν να μεγαλώνουν σε ένα υγιές και ειρηνικό περιβάλλον. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνει στην εργαζόμενη μάνα που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρει σε πέρας τις πολλαπλές ευθύνες που επωμίζεται καθημερινά στην εργασία, στο σπίτι, στην οικογένεια της.

Η ΠΕΟ με ανακοίνωση της τονίζει ότι φέτος τιμά τη Μάνα  μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του Κορωνιού. Η προστασία της δημόσιας υγείας επέβαλλε μέτρα που ανάγκασαν ολόκληρη την κοινωνία σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Το κλείσιμο των σχολείων και των δομών φροντίδας και φύλαξης, ανάγκασε χιλιάδες γονιούς, ιδιαίτερα τις μητέρες, να μείνουν σπίτι για  κάλυψη αυτής της ανάγκης που δημιουργήθηκε. «Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή έθεσε στις προτεραιότητες της την εξασφάλιση ειδικού επιδόματος για γονική άδεια με στόχο να μην μείνουν χωρίς εισόδημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για το στάδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας και της λειτουργίας των σχολείων και νηπιαγωγείων, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, η ΠΕΟ σημειώνει ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και των νηπιαγωγείων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, αφήνουν κενά και προβλήματα  τα οποία δεν μπορούν να αφεθούν να αντιμετωπιστούν από την κάθε οικογένεια, μόνη της.  Η ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα  μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό. «Στόχος πρέπει να είναι να μην θυματοποιηθεί καμία μητέρα και να βρεθεί σε κίνδυνο απόλυσης από τον εργοδότη της».

Οι εμπειρίες από αυτήν την πανδημία, αναφέρει η ΠΕΟ, επιβεβαιώνουν την ανάγκη  ολοκληρωμένης οικογενειακής πολιτικής που να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Υπενθυμίζει παράλληλα ότι η ΠΕΟ, μέσα από τη συμμετοχή της στον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Δημιουργία επαρκών δομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών όλων των ηλικιών
  • Βελτίωση ζητημάτων που αφορούν την προστασία της μητρότητας
  • Παροχή επιδόματος για γονική άδεια και άδεια ανωτέρας βίας
  • Βελτίωση οικογενειακών παροχών κ.α.