Στάση εργασίας στα αεροδρόμια μετά από μαζικές απολύσεις

282

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας από τις 10 μέχρι τις 12 το μεσημέρι κατέρχονται οι εργαζόμενοι στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά από μαζικές απολύσεις ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και στο αεροδρόμιο Πάφου.

Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου ότι μετά την ένταξη νέων εταιρειών στον τομέα, διασφαλίζονται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας αποδεικνύονται κενές περιεχομένου αφού οι εταιρείες LGS και Swissport επέδωσαν επιστολές πλεονασμού σε 156 εργαζόμενους, 111 από την LGS  και 45 από τη Swissport στα δυο αεροδρόμια. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συντεχνιών και των εργαζομένων που κήρυξαν απεργία.

Ο αρμόδιος υπουργός είχε δηλώσει δημοσίως ότι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς και η ένταξη νέων εταιρειών στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης δεν πρόκειται να απειλήσει υφιστάμενες θέσεις εργασίες αφού η κυβέρνηση φρόντισε να διασφαλίσει τις θέσεις και μάλιστα με υπουργικό διάταγμα! Ωστόσο, οι δύο εταιρείες, στην πράξη στέλνουν στην ανεργία 156 εργαζόμενους, όπως αναμενόταν εξαρχής, με επίκληση της μείωσης του κύκλου εργασιών.

Συντεχνίες και εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει ότι στόχος εταιριών και κυβέρνησης ήταν η εργασία χωρίς συμβάσεις και χωρίς δικαιώματα.