Στόχος να μην υπάρχει κανένας συνταξιούχος κάτω από το όριο της φτώχειας

260

Με στόχο κανένας συνταξιούχος να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε σήμερα το ζήτημα της αύξησης των χαμηλών συντάξεων και της κατάργησης του 12% πέναλτι σε όσους επιθυμούν να βγουν με πρόωρη σύνταξη.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Ανδρέας Φακοντής είπε αρχικά πως στόχος είναι να μην υπάρχει συνταξιούχος που να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η επιδίωξη μέσα από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος είναι να υπάρξει αύξηση στις χαμηλές συντάξεις.

Όπως είπε, οι συντάξεις που παραχωρούνται σήμερα, παρά τις κατά καιρούς αυξήσεις που έχουν δοθεί, συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλές, και σημείωσε πως το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί μετά την επιβολή του 12% πέναλτι για όσους πάρουν τη σύνταξη τους στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Λόγω αυτής της αναλογιστικής μείωσης, συνέχισε, όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη, λαμβάνουν χαμηλότερο ποσό από όσους λαμβάνουν την κοινωνική σύνταξη. Δηλαδή, εξήγησε, αυτοί που έχουν συνεισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πέραν των 15 χρόνων και λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη, παίρνουν λιγότερα χρήματα από αυτούς που παίρνουν κοινωνική σύνταξη.

Ο κ. Φακοντής είπε πως ως ΑΚΕΛ ζήτησαν για ακόμη μια φορά από το Υπουργείο να μελετήσει τη δυνατότητα τερματισμού του πέναλτι του 12% και πως σε πρώτο στάδιο θα μπορούσε να καταργηθεί για όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη, για όσους εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για όσους έχουν συνεισφέρει στο ΤΚΑ πέραν των 30 με 35 χρόνων.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, “ζητήσαμε αύξηση στις συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, διασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή σύνταξη και διαβίωση για όλους”.  

Πρόσθεσε πως σήμερα ανέμεναν στην Επιτροπή ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας για την αναλογιστική μελέτη για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα μέλη της ενημερώθηκαν πως αυτή η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία και γιατί έχει ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Ο κ. Φακοντής είπε πως η Επιτροπή αποφάσισε ότι αμέσως μετά τις διακοπές θα καλέσουν στη Βουλή την Υπουργό Εργασίας, τον αναλογιστή του Ταμείου καθώς και τη διεύθυνση του ΤΚΑ για να συζητήσουν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να εξακριβωθούν οι πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τις χαμηλές συντάξεις.

Σύνταξη ανικανότητας

Ο κ. Φακοντής ανέφερε στη συνέχεια πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, κάποιος ο οποίος κατέστη ανίκανος για εργασία και έχει διαπιστωθεί από το ιατροσυμβούλιο για αυτό, αλλά είτε επειδή ήταν άνεργος είτε επειδή είχε μακροχρόνια ασθένεια και δεν κατέθετε κοινωνικές ασφαλίσεις τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είναι δικαιούχος σε σύνταξη ανικανότητας ενώ θα μπορούσε να συνεισφέρει στο ΤΚΑ πέραν των 30 χρόνων.

Όπως είπε, έχουν καταθέσει δύο τροποποιήσεις στην Πρόταση Νόμου με την οποία “επιχειρείται η διόρθωση μιας σοβαρής αδικίας σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ”. Η πρώτη προτείνει να λαμβάνονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια αντί τα δύο, με το Υπουργείο να αντιπροτείνει με νομοσχέδιο που ετοιμάζει, να λαμβάνονται υπόψη τα δύο καλύτερα από τα τρία τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, το Υπουργείο απορρίπτει τη δεύτερη τροπολογία, η οποία προτείνει όπως κάποιος που έχει συνεισφέρει για 15 χρόνια στο ΤΚΑ να του παραχωρείται η σύνταξη ανικανότητας. Το Υπουργείο διαφωνεί υποστηρίζοντας πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κόστους.

Είπε πως και αυτό το ζήτημα θα συζητήσουν με την Υπουργό μετά το καλοκαίρι για να δουν αν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση του Ταμείου να παραχωρείται η σύνταξη ανικανότητας ώστε κανένας εισφορέας του ΤΚΑ να μένει χωρίς σύνταξη και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ