ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: Δεν θα γίνουν ανεκτές μονομερείς ενέργειες εις βάρος των εργαζομένων

311

Συνήλθε τις προηγούμενες μέρες σε διευρυμένη συνεδρία το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ το οποίο εξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και των κέντρων αναψυχής μετά την πανδημία του κορωνοϊού και το lock down που επιβλήθηκε.

Η εκτίμηση του ΕΣ της Συντεχνίας είναι ότι οι τομείς αυτοί επλήγησαν πολύ περισσότερο από άλλους τομείς της οικονομίας και το τίμημα που ήδη πληρώνουν οι εργαζόμενοι εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι πολύ βαρύ.

«Εκτίμηση του ΕΣ είναι ότι η Συντεχνία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε και πέτυχε να κρατήσει την επαφή της με τους εργαζόμενους στους τομείς που εκπροσωπεί και συνέβαλε σημαντικά στην επίλυση πάρα πολλών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, είτε με την καταβολή των επιδομάτων στήριξης είτε με τους χειρισμούς των εργοδοτών τους», τόνισε με δηλώσεις του στο ΕΒ ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης. Παράλληλα, πρόσθεσε, με το άνοιγμα των επιχειρήσεων η δραστηριότητα της Συντεχνίας συνεχίστηκε ακόμα πιο δυναμικά πράγμα που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους.

Το ΕΣ εκτίμησε επίσης ότι σωστά η Συντεχνία προχώρησε σε κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για να εκφράσει την απαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων που αποκλείστηκαν από τα επιδόματα στήριξης ύψους 60% και εντάχθηκαν στους άνεργους παίρνοντας το πενιχρό εισόδημα των 360 ευρώ. «Αυτοί οι εργαζόμενοι μετά τις κινητοποιήσεις μας έλαβαν το ποσό των 500 ευρώ», σημείωσε ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ανάγκη για εντονότερη διεκδίκηση  πιστή εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης από όλα τα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα της συμφωνίας για τη χειμερινή αναστολή εργασιών των ξενοδοχείων. Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ θα επαναφέρει προς συζήτηση παλαιότερο αίτημα για το  θέμα αυτό, για νομική ρύθμιση του και υποχρεωτική εφαρμογή του σε ολόκληρη τη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Σίγουρα η Συντεχνία περνά μια δύσκολη χρονιά οργανωτικά και οικονομικά, όμως με την ενεργότερη δραστηριοποίηση των στελεχών της ΣΥΞΚΑ αναμένουμε ότι θα περάσουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά και ατενίζουμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία», ανέφερε ο Λευτέρης Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι δεν θα γίνουν ανεκτές μονομερείς ενέργειες ή αποφάσεις των ξενοδόχων εις βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Ευελπιστούμε ότι και οι εργοδότες θα αντιληφθούν ότι το προσωπικό τους είναι η μεγαλύτερη επένδυση τους και ο στυλοβάτης του τουρισμού μας και δεν θα παρασυρθούν σε βιαστικές και ζημιογόνες αποφάσεις.

Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να ευρίσκονται σε επιφυλακή, να μην αποδέχονται μονομερείς αποφάσεις των εργοδοτών τους και να ενημερώνουν έγκαιρα τη  Συντεχνία για οτιδήποτε τους απασχολεί.