Τα πρώτα θύματα του νεοφιλελευθερισμού είναι τα παιδιά

367

Με την ευκαιρία της 1ης του Ιούνη – Μέρα του Παιδιού, η ΠΕΟ εύχεται στα παιδιά όλου του κόσμου να ζουν και να δημιουργούν σε ένα περιβάλλον μακριά από πολέμους, αδικία και εκμετάλλευση. 
Σε ένα κόσμο που να τους διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον όπου θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα τους σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και ευημερίας.
Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει, μέσω διακήρυξης που εξέδωσε, ότι η προστασία και η ευημερία των παιδιών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών αγώνων που δίνει για υπεράσπιση των εργαζομένων, για βελτίωση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Αναντίλεκτα η όποια πρόοδος επιτυγχάνεται έχει άμεσο αντίκτυπο πάνω στα ίδια τα παιδιά και την εξέλιξη τους. 
Κάνοντας ένα απολογισμό σήμερα, επιχειρώντας να απαντήσουμε το ερώτημα αν η ανθρωπότητα δίνει το καλύτερο που έχει στο παιδί, μια ματιά και μόνο μας δίνει την απάντηση, αρνητική και απογοητευτική. 
Αυξάνονται οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις, οξύνονται οι ανισότητες και η εκμετάλλευση. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και πείνας και αναγκάζονται να καταφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές για να σώσουν την ζωή αυτών και των παιδιών τους. Οι ετήσιες εκθέσεις πλαισιώνουν την εικόνα αυτή με στοιχεία και αριθμούς που μόνο απογοήτευση και θλίψη προκαλούν. Ενώ από τη μια καταγράφονται και αναλύονται οι γενεσιουργίες αιτίες και οι συνέπειες αυτών των φαινομένων, σημειώνεται και η αυξητική τάση και όξυνση τους, από την άλλη βλέπουμε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, να οδηγούν στην εξαθλίωση ολόκληρων λαών. Πρώτα και κύρια θύματα αυτών και των πολιτικών τους είναι τα παιδιά, που όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Όταν όμως δεν υπάρχει επένδυση και προστασία στα παιδιά, όταν η πολιτεία δεν τους δίνει το καλύτερο, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αβέβαιο.
Στην Κύπρο η φετινή επέτειος σηματοδοτείται από 2 δολοφονίες παιδιών, θάνατο παιδιού που βίωνε εκφοβισμό, απαγωγή 2 παιδιών από σχολείο, θάνατο 2 βρεφών, άστεγα παιδιά κ.α, φαινόμενα τα οποία πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την κοινωνία και την πολιτεία για τις ευθύνες τους έναντι στα παιδιά. Επιπρόσθετα θα πρέπει να απαντήσουν στα μεγάλα προβλήματα όπως αυτό της παιδικής φτώχειας, το 27% των παιδιών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και να βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η έκθεση της Ε.Ε. για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο 2019 σημειώνει ότι το χάσμα μεταξύ των παιδιών οικογενειών χαμηλής ειδίκευσης με αυτών των οικογενειών υψηλής ειδίκευσης έχει διευρυνθεί και από 36.9% που ήταν το 2011 ανέβηκε στο 64.1% το 2017. Αυτό τεκμηριώνει ότι η παιδική φτώχεια εξαρτάται από τη θέση που έχουν οι γονείς στην εργασία και επιδρά στο μέλλον των παιδιών τους. Αυτό απαντά σε όσους προβάλουν ως αιτία της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού τα ίδια τα άτομα και όχι τους χαμηλούς μισθούς, τους αρρύθμιστους όρους απασχόλησης και το ελλειμματικό σύστημα κοινωνικής πολιτικής. 
Η ΠΕΟ τονίζει ακόμα μια φορά, ιδιαίτερα σήμερα που οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού και αυξάνονται ραγδαία, ότι η ευημερία και η προστασία του παιδιού πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα σε κάθε πολιτική πράξη των κυβερνώντων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. 
Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες όπου η εργαζόμενη οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά να μεγαλώνουν και να δημιουργούν με ασφάλεια και ευημερία, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που μπορούν να θέσουν ένα παιδί στη δυστυχία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η ΠΕΟ και με αυτή την ευκαιρία παραθέτει τις θέσεις της για μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που να αγκαλιάζει και να στηρίζει την εργαζόμενη οικογένεια στην άσκηση του γονικού της ρόλο και στο ευ ζην των παιδιών της: 
– Εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσα από την λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την εκπόνηση ειδικού σχεδίου καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην ευημερία και προστασία των παιδιών. 
– Πλήρη εφαρμογή των νομοθεσιών που προστατεύουν την μητρότητα και κατοχυρώνουν την άσκηση του γονεϊκού ρόλου.
– Πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου για την καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, αποτρέποντας έτσι την άσκηση οποιασδήποτε μορφή βίας στα παιδιά. 
– Δημιουργία επαρκών χώρων και υπηρεσιών προστασίας και φύλαξης των παιδιών, καθώς και χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας έτσι που να περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά και με ασφάλεια.
– Επέκταση και αναβάθμιση των βρεφοκομικών, παιδοκομικών σταθμών, των παιδικών λεσχών, έτσι που να καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, προσφέροντας ταυτόχρονα ψηλού επιπέδου φροντίδας με χαμηλό κόστος. Να γίνει έρευνα και έλεγχος για την άτυπη φροντίδα βρεφών.
– Τη στήριξη και επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας στηρίζοντας ταυτόχρονα την εργαζόμενη οικογένεια.
– Παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης μέσα από ένα ανθρωποκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.
– Δημιουργία προγραμμάτων και δομών που να καλύπτουν τις ανάγκες ειδικών ομάδων παιδιών όπως παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά της υπαίθρου, κακοποιημένα παιδιά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά μεταναστών, ασυνόδευτα παιδιά, κ.α. 
– Στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος για ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής. 
– Παροχή φιλοξενίας σε άστεγες οικογένειες με παιδιά.