Το 30% των κέντρων αναψυχής δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν

359

Η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο εστίασης και αναψυχής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη βιωσιμότητα, αλλά οδηγεί και στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτο Θρασυβούλου, ο οποίος δήλωσε πως από ό,τι φαίνεται το 30% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως «με τα νέα μέτρα από την 1η Ιανουαρίου του 2021, με τη μη στήριξη των επιχειρήσεων στην αναστολή δόσεων, θα δημιουργηθούν ακόμη πιο πολλά προβλήματα τη στιγμή που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε lockdown και έχουν υποχρεώσεις να αποπληρώσουν».

Εάν η 16η Μαρτίου είναι η ημερομηνία εκκίνησης της εστίασης, πολλές επιχειρήσεις που βασίζονται στον τουρισμό θα εξακολουθούν να χρειάζονται στήριξη μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου που διαφαίνεται ότι θα αρχίσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, όπως είπε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως εκείνο που ζητά η ΟΣΙΚΑ είναι η συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων των κέντρων αναψυχής, η δημιουργία Οργανισμού Στήριξης των επιχειρήσεων της Επισιτιστικής Βιομηχανίας, η συνέχιση της μείωσης του ΦΠΑ στο 5%, στήριξη από πλευράς του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Ακόμη ο κ. Θρασυβούλου είπε πως η Παγκύπρια Ομοσπονδία ζητά την αναβολή αποπληρωμής των υποχρεώσεων για μια τριμηνία μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με αναστολή δόσεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των υποχρεώσεων στα Γραφεία Εργασίας.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, ζητούν τη μη έκδοση νέων αδειών λειτουργίας, τη στήριξη από πλευράς των δήμων στη μη αποπληρωμή άδειας εταιρειών στην τουριστική βιομηχανία κατά ένα χρόνο, και ταυτόχρονα την αποπληρωμή τελών σκυβάλων, ανάλογα με το χρονικό περιθώριο που θα εργαστούν.

Εισηγήσεις για λήψη μέτρων ώστε να λειτουργήσει η βιομηχανία εστίασης το συντομότερο δυνατό «χωρίς υπέρμετρους, δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς», κατατέθηκαν και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α. θα συγκληθεί έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη, που θα εξετάσει τις κυριότερες εισηγήσεις, μεταξύ αυτών να γίνει πορεία οχημάτων, 24ωρη αναστολή προσφοράς διανομής κατ’ οίκον φαγητού, το άνοιγμα των Κέντρων Αναψυχής ούτε και μία μέρα αργότερα από την ημερομηνία που προσανατολίζεται η κυβέρνηση με ταυτόχρονη άρση και του περιορισμού της ώρας κυκλοφορίας.

Κραυγή απόγνωσης από χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι λόγω των διαταγμάτων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ότι το ζήτημα των ενοικίων είναι το κυριότερο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης τόνισε ότι και το θέμα των εξώσεων επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη, καθώς ο νόμος έχει αναπεμφθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και άρα ισχύει η νομοθεσία για εξώσεις εξπρές. Ο κ. Κουρσάρης επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να λυθεί το πρόβλημα αποφασιστικά.

ΠΗΓΗ: dialogos.com.cy