Χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για την μικρή επιταγή

841

Η ΕΚΥΣΥ διαπιστώνει καθημερινά ότι δυστυχώς αρκετοί συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έχουν υποβάλει ακόμη  αίτηση με αποτέλεσμα να στερούνται του δικαιώματός της μικρής επιταγής  ή και του πασχαλινού επιδόματος.

Όπως είναι γνωστό, τονίζει με ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ,  μέχρι τον Ιανουάριο του 2018  η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν τροποποίηση της νομοθεσία που να επιτρέπει στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν υπέβαλαν την αίτηση τους έγκαιρα δηλαδή μέχρι 30/11/2014 να την υποβάλουν. Ωστόσο, προστίθεται,  η  νομοθεσία τροποποιήθηκε ύστερα από  δικαιολογημένες αντιδράσεις των συνταξιούχων, πολλούς αγώνες της ΕΚΥΣΥ και μετά από πρόταση νόμου  του ΑΚΕΛ με αποτέλεσμα να μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από τον Ιανουάριο του 2018. Ως τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από συνταξιούχους που τους αποκόπηκε το δικαίωμα της μικρής επιταγής τον Δεκέμβριο του 2014, έχει καθοριστεί ύστερα από νέα παράτασή που αποφάσισε η βουλή  η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Δικαιούχοι είναι  συνταξιούχοι  που έχουν  ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το όριο της φτώχειας είναι 10,324 ευρώ  στη περίπτωση του ενός ατόμου και 15,486 ευρώ για νοικοκυριό 2 ατόμων.  Η ΕΚΥΣΥ διευκρινίζει ότι  οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την ημερομηνία που δικαιούνται σύνταξη δηλαδή και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020.

H αίτηση που θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα  ή και Ε.Ε.Ε.- (Έντυπο ΕΕΕ5.v2- γκρίζου χρώματος). 

Για οποιαδήποτε βοήθεια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στα γραφεία της ΕΚΥΣΥ σε όλες τις πόλεις ή στις τοπικές επιτροπές της Οργάνωσης.

Ακολουθεί πίνακας με τα ποσά και τα κριτήρια που ισχύουν.