Όχι στα συρματοπλέγματα της ντροπής

499

Μαζική και με παλμό ήταν η χθεσινή εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στα συρματοπλέγματα της ντροπής».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, ξεκίνησε με συγκέντρωση στις έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας και ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε οτι «αυτός ο τόπος που έστειλε πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο, το ’50, το ’60, το ’74, το 2013, δεν ανέχεται το ρατσισμό και το φασισμό».

Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, να κλείνουμε σε κέντρα κράτησης για ολόκληρους μήνες εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς να έχουν τα στοιχειώδη. “Να τους αφήνουμε με ένα μπουκάλι νερό την ημέρα το καλοκαίρι, δίχως κουβέρτα το χειμώνα».

Κι όμως, πρόσθεσε, “κάθε φορά που καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να κατανοήσει ότι πρόκειται για ανθρώπους, να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά της, να λογοδοτήσει για το πού πήγαν τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν στην Κύπρο για τη φιλοξενία προσφύγων, η απάντηση είναι μονίμως η ίδια: μα θέλετε να γεμίσει η Κύπρος ξένους; Μα δεν θέλετε να προστατεύσουμε την κουλτούρα μας;”.

Δυστυχώς, συνέχισε ο Α. Κυπριανού, ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη μάς οδηγεί σε ένα φρικτό συμπέρασμα.

«Η έγνοια τους δεν είναι ούτε η κουλτούρα μας, ούτε η αγωνία τους για το δημογραφικό, ούτε η λεγόμενη καθαρότητα της φυλής. Γιατί αν αυτή ήταν η έγνοια τους δεν θα είχαν παραχωρήσει διαβατήρια μέχρι και στα χαρέμια των φίλων τους από τη Σαουδική Αραβία. Αν αυτή ήταν η έγνοια τους δεν θα πουλούσαν διαβατήρια σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους εδώ. Το κριτήριο τους λοιπόν για τους ανθρώπους δεν είναι αν είναι ξένοι. Είναι αν είναι πλούσιοι. Γιατί αν είναι πλούσιοι, απέδειξαν οι κυβερνώντες ότι δεν έχουν πρόβλημα να τους πουλήσουν υπηκοότητα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, αν εξέταζαν αιτήσεις πολιτικού ασύλου με την ίδια ταχύτητα που εξέταζαν αιτήσεις για διαβατήρια σε επενδυτές, σίγουρα δεν θα είχαν μαζευτεί αιτήσεις ασύλου που να περιμένουν εξέταση για χρόνια.

«Έχουν αποτύχει να διαχειριστούν το προσφυγικό πρόβλημα, πολύ απλά γιατί δεν το διαχειρίστηκαν ποτέ. Επέτρεψαν δυστυχώς στα κυκλώματα να κάνουν κουμάντο. Εδώ και χρόνια εκκρεμούν αιτήσεις, χιλιάδες άνθρωποι είναι σε αναμονή και η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση», σημείωσε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι ο χώρος πρώτης υποδοχής στην Πουρνάρα έχει μετατραπεί για μήνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

«Παρά τις συστάσεις και τις παρατηρήσεις των διαφόρων θεσμών και ΜΚΟ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη -Συναγερμού παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Ήδη η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης μας έστειλε επιστολή για τις επαναπροωθήσεις και την κακομεταχείριση προσφύγων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ ακόμα μια φορά οι κυβερνώντες μάς εκθέτουν διεθνώς. Το χειρότερο, όταν αποφάσισαν να κάνουν κάτι, τι έκαναν; Μήπως εκπόνησαν στρατηγική για διαχείριση του μεταναστευτικού ή στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, ή αξιοποίησαν τα κονδύλια για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων για να μη μένουν στους δρόμους; Όχι», συμπλήρωσε.

Από όλα όσα μπορούσαν να κάνουν, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, αυτό που σκέφτηκαν ήταν να βάλουν συρματόπλεγμα 11 χιλιομέτρων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

«Μια κίνηση που εκτός του ότι δεν αντιμετωπίζει από καμιά άποψη το προσφυγικό ζήτημα, έχει πολιτικές προεκτάσεις. Τέτοιες ενέργειες δεν αποκαλύπτουν απλώς την προχειρότητα και την αδιανόητα απαράδεκτη αντίληψη με την οποία η κυβέρνηση αντικρίζει το θέμα», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλούν ερωτηματικά στον κόσμο που παρακολουθούσε πριν λίγο καιρό άναυδος τις αποκαλύψεις ότι ο Πρόεδρος συζητούσε στα κρυφά λύση δύο κρατών και τώρα η Κυβέρνηση του βάζει συρματόπλεγμα, χαρίζει κι άλλα χιλιόμετρα γης στην κατοχή και στέλνει παντού το μήνυμα ότι τα σύνορα μας είναι στον Αστρομερίτη.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να σοβαρευτεί, να μαζέψει το συρματόπλεγμα που έστησε και να διαχειριστεί όπως πρέπει τα ζητήματα. Να επισπεύσει την εξέταση αιτήσεων ασύλου. Να βρει σύγχρονους τρόπους επιτήρησης της πράσινης γραμμής και όχι τα συρματοπλέγματα», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά τραγούδια από την Φρειδερίκη Τομπάζου και τον Σάββα Χρυσοστόμου.