Απαίτησή η ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού για όλο τον πλανήτη

328

Η  πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε μια τρομακτική κατάσταση και έχει ήδη προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών ενώ  δισεκατομμύρια  συνανθρώπων μας παλεύουν να επιβιώσουν αντιμέτωποι  με  την ανεργία, την ανασφάλεια και την φτώχεια.

Σήμερα οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας  είναι μεγάλες και αντικειμενικά υπήρχαν οι όροι για να  προχωρήσουν  οι έρευνες για το εμβόλιο και να εφαρμοστούν  αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές.  Αντί αυτού, και την ίδια ώρα  που εφαρμόζεται η  «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», όπως ορίζεται η πλήρης αυτοματοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και  η μαζική ένταξη νέων τεχνολογιών,  τα καπιταλιστικά κράτη εξαιτίας των περικοπών,  των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της υγείας, δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες για την στήριξη των ανθρώπων που υποφέρουν και σε πολλές περιπτώσεις χάνουν την ζωή τους.

Από την άλλη οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα των φαρμάκων έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου στην προσπάθεια τους να πλασάρουν το εμβόλιο και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η κούρσα του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και φαρμακοβιομηχανιών  για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του  κορονοϊού Covid-19 φαινομενικά θα έπρεπε να ωθεί την επιστήμη. Δυστυχώς  οι ανταγωνισμοί στο βωμό   του κέρδους φρενάρουν την  επιστημονική έρευνα και τη συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην βελτίωση και την επιτάχυνση στη διάθεση των εμβολίων.

Θύματα της παγκόσμιας ανισότητας και του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών στον τομέα των φαρμάκων για την μεγιστοποίηση του  κέρδους είναι οι λαοί στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη μας.

Δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων αγοράστηκαν από χώρες με υψηλό εισόδημα

Σύμφωνα με  εκτιμήσεις του ερευνητικού του κέντρου του  πανεπιστημίου  Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν αγοραστεί είτε βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από  χώρες με υψηλό εισόδημα.

Παρόμοια εκτίμηση έχει διατυπώσει και η οργάνωση Oxfam,  οι πλούσιες χώρες με το 14% του  πληθυσμού της Γης έχουν διασφαλίσει το 53% των εμβολίων.

Ακόμη πιο ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίου της Pfizer/BioNtech όπου σύμφωνα με τα στοιχεία το 96% των δόσεων έχουν ήδη αγοραστεί από τις χώρες της Δύσης.

Απροστάτευτες οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες

Η διεθνής πρωτοβουλία COVAX, που έχει δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με στόχο την διανομή του εμβολίου στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχει εξασφαλίσει 700 εκατομμύρια  από τις 2 δισεκατομμύρια δόσεις που σχεδιάζει να αγοράσει στην διάρκεια του 2021. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος οι ποσότητες αυτές δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και να προσφέρουν προστασία της υγείας των λαών τους. Ανησυχίες υπάρχουν και για την ήπειρο της Αφρικής όπου παρουσιάζεται έξαρση της πανδημίας.

Η απόλυτη ανισότητα στην υγεία: Ισραήλ-κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη

Στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ δήλωσε ότι τα εμβόλια που αποτελούν μέρος του προγράμματος Covax δεν είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα για διανομή στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι τις «αρχές έως τα μέσα του 2021».

Στην αντίπερα όχθη, καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα μέσα ενημέρωσης με πληροφορίες που φέρουν το Ισραήλ ως την πρωτοπόρο χώρα στους εμβολιασμούς αφού έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 16% των πολιτών του. Πέραν όμως ​​από τα πρωτοσέλιδα που «γιορτάζουν» τα ποσοστά εμβολιασμού του Ισραήλ, υπάρχει μια πολύ πιο σκοτεινή ιστορία για την ανισότητα στην υγεία.

Το Ισραήλ έχει πληθυσμό περίπου 9 εκατομμύρια. Σχεδόν το 20% του πληθυσμού είναι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές, να έχουν εκπροσώπηση στο Knesset και εμβολιάζονται κατά του COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν υπό ισραηλινή κυριαρχία, χωρίς δικαιώματα, και όπως ο υπόλοιπος κόσμος, υποφέρουν από την πανδημία.

Η διανομή του εμβολίου COVID-19 από το Ισραήλ δεν βρίσκεται εκτός του πλαισίου του συστήματος ανισότητας της χώρας αφού η κατοχική δύναμη παραβιάζοντας τις ηθικές, νομικές και ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις δεν διένειμε τα εμβόλια στα παλαιστινιακά εδάφη, παρόλο που οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα τα έχουν τεράστια ανάγκη. Στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 145.000 κρούσματα και 1.500 θάνατοι από κορονοϊό και τα ποσοστά μόλυνσης και θανάτου αυξάνονται επικίνδυνα. Η κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η Γάζα πάσχει από διακοπές ρεύματος που διαρκούν 12 ώρες την ημέρα. Εξαιτίας της εναέριας, χερσαίας και θαλάσσιας πολιορκίας του Ισραήλ, καθώς και τις πολλαπλές στρατιωτικές επιθέσεις, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα μαζί με την σημαντική φτώχεια και ανεργία. Η καραντίνα και η διατήρηση της υγιεινής στη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η COVAX δεσμεύτηκε να εμβολιάσει το 20% των Παλαιστινίων σύμφωνα με τον Guardian, ωστόσο δεν έχει ακόμη την απαραίτητη έγκριση «έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ.

Πού πήγε η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η λεγόμενη αλληλεγγύη έχει πάει περίπατο,  αφού οι πιο δυνατές οικονομικά χώρες ( πχ Γερμανία) με την μεγαλύτερη ευκολία έχουν παρακάμψει τις διαδικασίες και εξασφάλισαν πληθώρα εμβολίων.

Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν εξαιτίας του κόστους του εμβολίου και της προνομιακής απορρόφησης τους από τις πλουσιότερες χώρες.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία η δήλωση του Τεντρος Γκεμπρεγεσους,  Προέδρου  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι  «Υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα καθώς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν παραλάβει ακόμη εμβόλια κατά της COVID -19».

Ο αντικοινωνικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος

Η υγειονομική κρίση  και οι επιπτώσεις που προκαλεί αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τον  αντικοινωνικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος,   αλλά και  την σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών  στην αντιμετώπιση  καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.  

Αντί όμως της παγκόσμιας αλληλεγγύης  αναδεικνύονται οι έντονες αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί και τα μεγάλα συμφέροντα μεταξύ των κρατών και των μονοπωλίων ως προς τα μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με τους  φαρμακευτικούς  κολοσσούς  να κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας των λαών.

ΠΣΟ: Ασφαλής και δωρεάν εμβολιασμός για όλους

Το διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με την ευκαιρία  της Πρωτομαγιάς του 2020 είχε θέσει ως βασικά ζητήματα τον ασφαλή  και δωρεάν εμβολιασμό για όλους και την υγεία των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη.

Είναι η στιγμή για τους  λαούς  και τους εργαζόμενους της Ευρώπης στα πλαίσια της αλληλεγγύης να διεκδικήσουν την  ελεύθερη πρόσβαση  στο  εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό   σε όλους χωρίς διακρίσεις. Να τεθεί η δημόσια υγεία πάνω από τα κέρδη και να τεθεί φραγμός στην  κερδοσκοπία των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος της υγείας των λαών.

Η πανδημία που έχει προκληθεί από την ραγδαία εξάπλωση του COVID-19, κοστίζει καθημερινά απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ασταμάτητο πόνο και απαιτούνται επείγουσες λύσεις για τον τερματισμό της.

ΠΕΟ: Στηρίζει την εκστρατεία για ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια

Η ΠΕΟ στηρίζει και συμμετέχει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών #Right2Cure  #ΔικαίωμαΣτηΘεραπεία στην οποία συμμετέχουν επίσης πολλές άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ΜΚΟ, επαγγελματίες  υγείας, ανθρωπιστικές οργανώσεις κτλ από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στόχος της εκστρατείας και απαίτηση όσων συμμετέχουν σε αυτή είναι:

-Να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια. Τόσο οι θεραπείες όσο και τα εμβόλια πρέπει να αποτελούν καθολικό δημόσιο αγαθό.

-Να διασφαλίσει η Ένωση ότι τα όποια πνευματικά δικαιώματα σε φάρμακα και εμβόλια δε θα περιορίσουν τη διαθεσιμότητα σε θεραπείες και εμβόλια κατά του COVID-19.

-Να μην επιτραπεί η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών κολοσσών σε βάρος της υγείας των λαών.

-Να τεθεί η δημόσια υγεία πάνω από τα ιδιωτικά κέρδη

Υπογράψτε, διαδώστε την εκστρατεία και βοηθήστε να συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούνται για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει την αναγκαία νομοθεσία.

https://eci.ec.europa.eu/015/public/#/screen/home

Κύπρος: Όποιος προλάβει, πρόλαβε! Ανησυχεί η ΕΚΥΣΥ

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Κύπρο αφού με το που ανοίγει η διαδικτυακή «Πύλη Εμβολιασμού» για σκοπούς ραντεβού, κλείνει εντός 1-2 ωρών γιατί εξαντλούνται τα ραντεβού. Ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων ραντεβού, η απαίτηση για μετάβαση χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας για εμβολιασμό, αλλά και οι φήμες ότι αξιωματούχοι και επαγγελματίες υγείας «ξεγέλασαν» το σχεδιασμό και έλαβαν εμβόλιο χωρίς να δικαιούνται, προκαλούν τεράστια δυσφορία στο κοινό.

Για το θέμα αυτό αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι να διευθετήσουν ραντεβού, με καθημερινές ανακοινώσεις της η ΕΚΥΣΥ τονίζει ότι οι εμβολιασμοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας και εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία για το σχεδιασμό που έγινε μέχρι σήμερα και για την υποχρέωση εγγραφής ηλεκτρονικά  από τους ηλικιωμένους, τονίζοντας ότι πρέπει να  βελτιωθεί η εκστρατεία  του Υπ. Υγείας και να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι.

«Η διαδικασία τού «όποιος προλάβει» δεν είναι η πρέπουσα για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν την ικανότητα από μόνοι τους να χειριστούν τα ηλεκτρονικά μέσα», τονίζει.

Από την έντυπη έκδοση του Ε.Β.