Από το «είμαστε η Χρυσή Αυγή της Κύπρου» στο… «άλλο το ΕΛΑΜ και άλλο η Χρυσή Αυγή»!

1158

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της ως εγκληματική οργάνωση, να υπενθυμίσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα διατηρεί το παράρτημα της στην Κύπρο υπό την ονομασία ΕΛΑΜ, το οποίο βρίσκεται και στην Κυπριακή βουλή με δυο βουλευτές. Ως εκ τούτου η απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης έχει άμεση σχέση με την Κύπρο και την τοπική νεοναζιστική οργάνωση.

Συγκοινωνούντα δοχεία Χρυσή Αυγή και ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ εμφανίστηκε αρχικώς στην Κύπρο με την ονομασία «Χρυσή Αυγή» (παράρτημα Κύπρου) αλλά το όνομα δεν έγινε δεκτό για εγγραφή στο μητρώο κομμάτων του υπουργείου Εσωτερικών. Ως εκ τούτου το παράρτημα της Χρυσής Αυγής διαφοροποίησε την ονομασία του σε ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) και εγγράφηκε (1) ως κόμμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, και ενώ στην Ελλάδα ήταν νωπά διάφορα γεγονότα φασιστικών δράσεων από ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ έδωσε βήμα στον πρώην σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου και νυν αρχηγό του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου ο οποίος ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο εάν το ΕΛΑΜ είναι η αντίστοιχη Χρυσή Αυγή στην Κύπρο. Αυτός απάντησε με έμφαση: «Είμαστε η Χρυσή Αυγή της Κύπρου». Ακολούθως εξήγησε ότι κατατέθηκε αρχικώς η ονομασία Χρυσή Αυγή αλλά δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών και γι’ αυτό προχώρησαν στη δημιουργία του ΕΛΑΜ.

«Άρα είσαστε το ένα και το αυτό με την Χρυσή Αυγή», ανταπάντησε η δημοσιογράφος, με τον Χρίστου να απαντά: «δεν το έχουμε κρύψει ποτέ ότι έχουμε άριστη συνεργασία, ότι θεωρούμε αδελφικό κίνημα το ελληνικό εθνικιστικό κίνημα».

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή και τις αλυσιδωτές εξελίξεις που προέκυψαν, ο Χρίστου αρχικά προέτρεξε να καταδικάσει τις συλλήψεις του αρχηγού του, Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπόλοιπων νεοναζί, λέγοντας ότι είναι άδικες και εξυπηρετούν πολιτικά κίνητρα. «H ελληνική κυβέρνηση είναι σε πανικό λόγω της ενδυνάμωσης της Χρυσής Αυγής. Οι Έλληνες έχουν αγκαλιάσει τη Χρυσή Αυγή και η κυβέρνηση φοβάται», είχε πει ο αρχηγός του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. 

Τον Νοέμβριο του 2017 με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV ONE ο Χρίστου επανέλαβε ότι «το ΕΛΑΜ είναι το εθνικιστικό κίνημα στον Κυπριακό χώρο και η Χρυσή Αυγή είναι το αντίστοιχο στον Ελλαδικό χώρο. Είμαστε το ίδιο πράγμα».

Τον Ιανουάριο του 2018, λίγες μέρες πριν τις Προεδρικές εκλογές, σε συνέντευξη του στο reporter.com.cy ο αρχηγός του ΕΛΑΜ και υποψήφιος Πρόεδρος δήλωνε και πάλι με στόμφο ότι: «Έχω πει και στο παρελθόν ότι έχουμε άριστη συνεργασία και ότι παλαιότερα εγώ υπήρξα στέλεχος του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή.»

Την ίδια περίοδο, Ιανουάριο του 2018, ο Χρίστος Χρίστου μετέβηκε στην Αθήνα όπου σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Η ψήφος στο ΕΛΑΜ και στον Χρίστο Χρίστου είναι η μόνη εθνική ψήφος για τους Έλληνες της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο αρχηγός του παρατήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Σε αυτό τον αγώνα οι Έλληνες της Κύπρου δεν έχουν συμμάχους. Ο μοναδικός φυσικός τους σύμμαχος είναι η Ελλάδα και Ελλάδα για μένα σήμερα, σημαίνει Χρυσή Αυγή.»

«Διέκοψαν σχέσεις» τα δίδυμα αδέλφια!

Πλησιάζοντας ωστόσο στη μέρα ορόσημο, την 7η Οκτωβρίου 2020, όπου η Χρυσή Αυγή θα καταδικάζετο ως εγκληματική οργάνωση, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ άλλαξε τροπάρι προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από την μητρική νεοναζιστική οργάνωση.

Πριν περίπου τέσσερις μήνες, τον Ιούνιο του 2020, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ Κύπρου, ο Χρίστου ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ διέκοψε τις σχέσεις του με την Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι το ΕΛΑΜ κινείται στη δική του πορεία και στρατηγική και ότι η απόφαση για διακοπή σχέσεων, είναι επίσημη. 

«Εάν υπάρχουν λάθη στη διαχείριση του ζητήματος από το εν λόγω κίνημα, είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστούν οι ίδιοι. Επομένως, από τη στιγμή που είναι και εκτός κοινοβουλίου, έχουμε διακόψει πλέον κάθε είδους συνεργασία και αυτό είναι επίσημο», δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο προφανώς λόγω των εξελίξεων οι οποίες προδιάγραφαν και την απόφαση του δικαστηρίου.

Στις 7 Οκτωβρίου, μερικές ώρες μετά την καταδικαστική απόφαση, το ΕΛΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Επαναλαμβάνουμε αυτό που είναι ευρέως γνωστό και αντιληπτό ότι: άλλο το Ε.ΛΑ.Μ. και άλλο η Χρυσή Αυγή.»

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω (2)

Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή έγιναν μέχρι το 2013 και πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εφόσον δεν μπορούσε πλέον κανένας μηχανισμός να τα κρύβει κάτω από το χαλί. Από το 2013 και μέχρι το 2018, περίοδος κατά την οποία ο αρχηγός του ΕΛΑΜ δεν απέκρυψε τη σχέση του κόμματος του με την Χρυσή Αυγή, η έκβαση της δίκης στην Ελλάδα δεν είχε ξεκάθαρο ορίζοντα. Στο μεσοδιάστημα, τον Ιούλιο του 2019, είχαν μεσολαβήσει και οι εκλογές στην Ελλάδα όπου η Χρυσή Αυγή έγραψε τίτλους τέλους αφού έμεινε εκτός βουλής και έβαλε λουκέτο στα γραφεία της. Όταν τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε να προδιαγράφετε και το αποτέλεσμα της δίκης, μεταξύ των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης επικράτησε το ρητό ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Εξ ου λοιπόν και το ΕΛΑΜ τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις από την Χρυσή Αυγή –η οποία πλέον δεν υπήρχε ούτε ως οντότητα- για να σωθεί από την επερχόμενη λαίλαπα για το ναζιστικό κίνημα.

Εν κατακλείδι, είναι ξεκάθαρο -με δική τους παραδοχή- ότι Χρυσή Αυγή και ΕΛΑΜ είναι το ίδιο πράγμα. Η πρόσφατη προσπάθεια αποστασιοποίησης του κυπριακού παραρτήματος αποτελεί απλά… προπέτασμα καπνού!

  1. Την αίτηση εγγραφής του ΕΛΑΜ την έκανε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου με την τότε ιδιότητα του ως δικηγόρος. Μετά διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ως γνωστό στην πορεία παύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά και ακολούθως καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ποινικές υποθέσεις.
  2. Σύμφωνα με το Λεξικό Λόγιων Εκφράσεων της Σύγχρονης Ελληνικής, της Άννας Ιορδανίδου το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» λέγεται ως προτροπή για να γλιτώσει κάποιος, να διασωθεί μέσα σε κατάσταση γενικής ταραχής, χωρίς να ενδιαφέρεται για την τύχη των άλλων.