ΓΓ ΠΕΟ: Πρωταθλήτρια κοινωνικής ανισότητας η Κύπρος

274

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε κάποιος πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι χωρίς προβλήματα, τόνισε με δηλώσεις του στον Άστρα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Εκείνο που γίνεται πάντοτε, υπέδειξε, είναι ότι το βάρος το σηκώνει ο αδύναμος κρίκος που είναι οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη κρατική παρέμβαση για στήριξη και προστασία αυτού του κόσμου καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πληγούν και από αυτή την κρίση. Σημείωσε ότι δεν εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις, ενώ πολλά εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται, γεγονός που αναδεικνύει την Κύπρο σε πρωταθλήτριας κοινωνικής ανισότητας.

Σε ότι αφορά την ατζέντα συζήτησης με την υπουργό Εργασίας ο Π. Κυρίτσης είπε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για χρόνια πίεζαν για να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος. Αυτά τα θέματα, όπως ο κατώτατος μισθός, πρόσθεσε, πρέπει να συζητηθεί τώρα και όχι όταν θα μειωθεί η ανεργία, όπως ήταν η θέση της κυβέρνησης. Ερωτηθείς σχετικά, ο Π. Κυρίτσης είπε ότι η ΠΕΟ θα πιέσει με όλες της τις δυνάμεις να εξεταστούν πρώτιστα θέματα όπως η εφαρμογή των μίνιμουμ των συλλογικών συμβάσεων σε ότι αφορά τουλάχιστον τους κατώτατους μισθούς και οι εργασιακές σχέσεις, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν και όσους δεν είναι ενταγμένοι σε συλλογικές συμβάσεις. Ούτε το θέμα του πέναλτι του 12% των συντάξεων μπορεί να περιμένει, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΕΟ.