Διεθνές συνέδριο της ΠΣΟ για τους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης

527

Διεθνές Συνέδριο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τους εργαζόμενους στο χώρο της τέχνης διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (WFTU), στις 16 Μαρτίου 2021 στις 17:00 μ.μ. (ώρα Κύπρου) για τα ακόλουθα θέματα: – Καπιταλιστική κρίση στη εποχή του κορωνοϊού και οι  συνέπειες  της για τους εργαζόμενους στον τομέα της τέχνης – Ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ διαφορετικών χωρών – Προοπτικές διεθνούς συντονισμού.

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (WFTU), η μαχητική φωνή 105 εκατομμυρίων εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο σε 133 χώρες στις πέντε ηπείρους, στέλνει θερμό μαχητικό και διεθνιστικό χαιρετισμό», τονίζει η WFTU στο μήνυμα της στις συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της σε όλο τον κόσμο. Σημειώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε πιο έντονα από ποτέ τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την αδυναμία του συστήματος να δώσει λύσεις σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την επιβίωση και την ύπαρξη των εργαζομένων του κόσμου. Τη στιγμή που η τάξη μας μετράει τους θανάτους της σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν προσωπικό και υποδομές, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μας στους χώρους εργασίας εκτίθενται σε σχεδόν ανύπαρκτες συνθήκες υγείας και υγιεινής, αναφέρει η ΠΣΟ προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και τα όργανά τους εκμεταλλεύονται την πανδημία για να πλήξουν τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα των λαών. Ο αυταρχισμός και διάφορες μορφές σωματικής, ψυχολογικής και ψυχικής βίας αυξάνονται. «Για το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, η ανθρώπινη ζωή δεν είναι παρά ένα κόστος», αναφέρει η ΠΣΟ προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού δεν εξαιρούνται από τη γενική εικόνα· Σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που εξαπέλυσε ο κορονοϊός είχαν σοβαρές επιπτώσεις σε αυτόν τον τομέα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της τέχνης έμειναν άνεργοι, ενώ πολλοί από αυτούς κλήθηκαν να εργαστούν χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ευέλικτο ωράριο και απορρύθμιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργούνται, ενώ η κοινωνική ασφάλιση και οι δημοκρατικές ελευθερίες βρίσκονται στο στόχαστρο των καπιταλιστικών κρατών. «Δυστυχώς, πολλά είναι τα παραδείγματα που μπορούν να μοιραστούν χιλιάδες συνάδελφοί μας, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, τραγουδιστές, τεχνικοί, πλαστικοί καλλιτέχνες κ.λπ. Μακριά από το ακροατήριό τους, χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της τέχνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες τρέφονται από τα σκουπίδια του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση, είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ οι εργαζόμενοι στον τομέα της τέχνης να οργανώσουν παγκοσμίως ένα δίκτυο αντεπίθεσης και αλληλεγγύης.»

Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΣΟ καλεί τους εργαζόμενους στον τομέα της τέχνης σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν το Διεθνές Συνέδριο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2021.