Εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ το εμβόλιο της Astra Zeneca, απαντά ο Υπ. Υγείας στην ΕΚΥΣΥ

430

Επίσημη ενημέρωση ζήτησε με επιστολή της η ΕΚΥΣΥ στις 8 Φεβρουαρίου από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας Astra Zeneca  το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εμβολιασμούς κατά της πανδημίας στην Κύπρο χωρίς ηλικιακό όριο ενώ αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αποφάσισαν και προτείνουν το εμβόλιο Astra Zeneca να γίνει μόνο σε πολίτες κάτω των 65 ετών.

Η ΕΚΥΣΥ επίσης ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να γίνει σωστή και εκτενής ενημέρωση και προς τους ηλικιωμένους και γενικά σε όλους τους πολίτες σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Με σημερινή του επιστολή, 12 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας ενημερώνει επίσημα την ΕΚΥΣΥ  για το θέμα αυτό διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αυτούσια η επιστολή του Υπουργού  υγείας προς την ΕΚΥΣΥ:

«To Υπουργείο Υγείας δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία και του αυξημένου κινδύνου νόσησης και θανάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, αποφάσισε ότι θα προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς κάποιο ηλικιακό περιορισμό, ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δίνοντας όμως στον πολίτη τη δυνατότητα να γνωρίζει το είδος του εμβολίου που πρόκειται να του χορηγηθεί. Στόχος η ταχύτερη κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

2. Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αξιολογηθεί από τα πλέον αρμόδια διεθνή επιστημονικά σώματα τα οποία γνωμοδότησαν ότι: Δεν υπήρχαν αρκετά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργήσει το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα. Ωστόσο, αναμένεται προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοανταπόκριση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και βασίζεται στην εμπειρία που υπάρχει με άλλα εμβόλια. Δεδομένου ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια σε αυτόν τον πληθυσμό, οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες του EMA θεώρησαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται από συνεχιζόμενες μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων συμμετεχόντων.

3. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις μελέτες, αλλά και την ανάλυση τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προκύπτει ότι όλα τα αδειοδότημένα εμβόλια εκμηδενίζουν τον κίνδυνο βαριάς νοσηλείας ή θανάτου.»