Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα επανένωσης, ισότητας, αλληλεγγύης

280

Μήνυμα αγώνα για την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων στην κοινή μας πατρίδα έστειλαν Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες εργαζόμενες το βράδυ της 8ης Μαρτίου 2023 στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καθώς και τα Τμήματα Γυναικών Τουρκοκυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, έγινε στα πλαίσια της εκστρατείας για την 8η του Μάρτη.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες από τις Γ.Γ. της ΠΕΟ και της ΠΟΓΟ στο άνοιγμα της Οδού Λήδρας και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας που κατέληξε στο Σπίτι της Συνεργασίας. Εκεί αναγνώστηκε η κοινή διακήρυξη για την 8η του Μάρτη από την Γραμματέα του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου και οι Ε/κ και οι Τ/κ εργαζόμενες εξέφρασαν τους κοινούς τους στόχους για ειρήνη και επανένωση  της πατρίδας μας, για ισότητα και ισοτιμία των φύλων.

Όπως είχε ανακοινωθεί στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης: ΕΔΟΝ, ΕΚΑ, Αριστερή Πτέρυγα, ΚΙΣΑ, Μετωπικό Σχήμα “Μαχητικές και Ελέυθερες”, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Barış Derneği , BASIN-SEN, BES, BKP, CTP Kadın Örgütü, ÇAĞ-SEN, DAÜ-SEN, DEV-İŞ, Girne Düşünce Derneği, İnsan Hakları Platformu , Kadın Eğitimi Kolektifi, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, KTTB Kuir Kıbrıs Mülteci Hakları Derneği Özgür ve Asi Sol Hareket YKP.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Τα οράματα και οι στόχοι των πρωτοπόρων καθοδηγούν τα βήματα μας

«Βρισκόμαστε εδώ αποτείωντας φόρο τιμής στις πρωτοπόρες.  Στρέφουμε την μνήμη πίσω στις 8 του Μάρτη του 1857 στα αποπνικτικά υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, νιώθουμε την αγωνιστική αύρα των υφαντριών, εισπράττουμε την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν μέχρι τέλους για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, για το δημοκρατικό δικαίωμα στην ψήφο. Σταματούμε στο μικρό δωμάτιο στο Βαρώσι, στο χώρο συγκέντρωσης της Ένωση Εργαζομένων Γυναικών στις 8 του Μάρτη του 1931, νιώθουμε το πείσμα, την μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν για να αλλάξουν τα πράγματα, για να σταματήσει η γυναίκα της Κύπρου να είναι δούλα, δούλα στο σπίτι, δούλα και στην δούλεψη των ξένων», είπε στην ομιλία της η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Όπως ανέφερε, τα οράματα και οι στόχοι εκείνων των πρωτοπόρων συνεχίζουν να καθοδηγούν τα βήματα μας και σήμερα. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί οι γυναίκες σε ολόκληρο το κόσμο εξακολουθούν να βιώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, την καταπάτηση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι θύματα βίας, σεξιστικής συμπεριφοράς, καταπίεσης.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες που βιώνουν τη βία του πολέμου, τις μετανάστριες, της Τουρκίας και της Συρίας που βίωσαν τον καταστροφικό σεισμό πρόσφατα, στις Τ/κ που έχασαν τα παιδιά τους, στις Ελληνίδες και Ε/κ που έχασαν τα παιδιά τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό ατύχημα. 

«Συμπαραστεκόμαστε και πενθούμε αλλά ταυτόχρονα αντιδρούμε και απαιτούμε. Απαιτούμε μια κοινωνία, ένα κόσμο της ειρήνης, του σεβασμού του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει για το μέλλον του, απαιτούμε τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την καταλήστευσης του πλούτου των φτωχών χωρών. Απαιτούμε τερματισμό της ασυδοσίας και της απληστίας του κεφαλαίου, τερματισμό του ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου», είπε.

Η Σ. Χαραλάμπους επεσήμανε πως σε όποιο μέρος της Κύπρου και αν ζούμε τα προβλήματα είναι κοινά και αναφέρθηκε στο Κυπριακό πρόβλημα τονίζοντας την ανάγκη ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει πρωτοβουλίες άμεσα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Κοινά είναι τα προβλήματα, οι ανησυχίες και οι διεκδικήσεις και στο κεφάλαιο ισότητα. Οι χαμηλοί μισθοί και τα εξαντλητικά ωράρια, η επέκταση των άτυπων ευέλικτων μορφών απασχόλησης – μερική απασχόληση, τηλεργασία, αγορά υπηρεσιών, η ανισομισθία, η έλλειψη επαρκών οικονομικά προσιτών κοινωνικών δομών στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας, οι χαμηλές συντάξεις των γυναικών, ακόμα πιο χαμηλές από τους άνδρες συνταξιούχους, οι παρενοχλητικές συμπεριφορές και οι έμφυλες διακρίσεις στην εργασία, η ακρίβεια που κατατρώει το οικογενειακό εισόδημα είναι οι πραγματικότητα που βιώνουν η πλειοψηφία των γυναικών στην Κύπρο σήμερα. Οι  συνεχής επιθέσεις από τους εργοδότες στις κατακτήσεις με πιο έντονη την επίθεση στην ΑΤΑ, η υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων και η προσπάθεια συνεχούς υποτίμησης της αξίας της εργασίας και με αποφάσεις που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση όπως το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό και η λεγόμενη Νέα Στρατηγική για την Απασχόληση ξένων εργατών συνεχίζονται και εντείνονται. Η  κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν έχει χρόνο.

Στο θέμα της ΑΤΑ χρειάζεται άμεσα να αναλάβει δράση ο νέος Υπουργός Εργασίας και να υποβάλει πρόταση απόδοσης της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της όπως προβλέπεται στην μεταβατική συμφωνία.   Απαιτούμε να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τα κριτήρια απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρε ς και να μπούμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο με στόχο ρυθμίσεις που δεν θα υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν θα κάνουν τους ξένους εργαζόμενους μηχανισμό φτηνής εργασίας. Να προωθήσει επίσης το νομοσχέδιο για κύρωση της Σύμβασης της ΔΟΕ για τους οικιακούς εργαζόμενους χωρίς τις διαφοροποιήσεις από τη σύμβαση που περιέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση. Να προχωρήσει στην εισαγωγή ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν βασικά εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους που καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, ωράριο, υπερωριακή αποζημίωση, ρυθμισμένες αργίες, ΑΤΑ, 13ο μισθό.

Να τερματίσει το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών και να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις των Δικαστηρίων που προνοούν για παροχή καθεστώτος μισθωτού, σ’ όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα του Υπουργού Παιδείας.

Να εισάγει θεσμικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τους βασικούς όρους των κλαδικών Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργαζόμενους και μέτρα που θα διευρύνουν τον αριθμό των εργαζομένων που καλύπτονται από ΣΣΕ όπως είναι και η υποχρέωση της Κύπρου με βάση την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Διεκδικούμε αύξηση της πληρωμένης άδειας μητρότητας, πλήρης κάλυψη με επίδομα της περιόδου της γονικής άδειας, επίδομα πατρότητας σε όλους, προγράμματα δημιουργίας κοινωνικών δομών στήριξης της οικογένειας, αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής των νομοθεσιών.

Απαιτούμε προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος που να περιλαμβάνει την κατάργηση της ισοπεδωτικής μείωσης του 12% των συντάξεων σε όσους μετά από πολλά χρόνια εισφορών συνταξιοδοτούνται στα 63 και επαρκείς συντάξεις για άντρες και γυναίκες.

Δεν έχουμε ανάγκη από μεγάλα λόγια, ούτε από άλλες διακηρύξεις και μηνύματα για το τεράστιο ρόλο που επιτελεί η γυναίκα, έχουμε ανάγκη από πράξεις, εδώ είναι που θα κριθεί και η νέα κυβέρνηση η οποία δυστυχώς έχει ήδη ξεκινήσει  με αθέτηση της δέσμευσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη  για 50% εκπροσώπηση γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε.

Γ.Γ. ΠΟΓΟ: Οι αγώνες που έχουμε να δώσουμε πρέπει να ενταθούν

Η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά στην δική της ομιλία απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Αρμένισσες, Μαρωνίτισσες, Λατίνες, στις μετανάστριες και τις γυναίκες πρόσφυγες, στις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις εργαζόμενες, τις αγρότισσες, τις οικοκυρές, στις μονογονιούς, τις συνταξιούχες, στις γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+, στις γυναίκες με αναπηρίες. 

«Οι αγώνες που έχουμε να δώσουμε εκτιμούμε πως θα πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα, να γίνουν πιο οργανωμένοι, πιο μαχητικοί, πιο διεκδικητικοί. Όχι μόνο γιατί οι γυναίκες βρίσκονται σε δύσκολη θέση αλλά γιατί όπως φαίνεται το θέμα της ισότητας και της ισοτιμίας των φύλων θα παραμείνει χαμηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, εκεί ακριβώς που το άφησε η προηγούμενη. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του νέου ΠτΔ έδειξε τις προθέσεις του αθετώντας την υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος για 50% γυναίκες στη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε αναφέροντας πως η ΠΟΓΟ δεν πίστεψε ποτέ ότι οι έμφυλα ισοζυγισμένοι διορισμοί θα φέρουν την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων. Ωστόσο, σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν ισάξιοι και εξίσου ικανοί άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, ο δίκαιος καταμερισμός στη βάση του φύλου, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ορατότητας των γυναικών και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων που θέλουν ακόμη και σήμερα τις γυναίκες περιορισμένες στη σφαίρα του ιδιωτικού, μακριά από θέσεις ευθύνης και ιδιαίτερα μακριά από την πολιτική. «Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε γυναίκες κυρίως σε θέσεις Υφυπουργών και Επιτρόπων έρχεται να επιβεβαιώσει τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να βρίσκεται σε θέσεις περιορισμένης ευθύνης ή σε συμπληρωματικούς ρόλους λειτουργώντας με τρόπο αντίθετο από αυτόν που υποσχέθηκε», είπε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην 8η Μαρτίου που είναι μέρα τιμής και αγώνα: «Την ώρα που η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει τους αγώνες που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μέχρις ότου να εξαλείψουμε κάθε μορφή ανισότητας, δεν μπορούμε να μην στρέφουμε το βλέμμα μας σε ότι συμβαίνει γύρω μας. Η σκέψη μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, εκεί όπου η βαρβαρότητα του πολέμου συνεχίζει να καταστρέφει ότι βρει στο διάβα της, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας, στη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα, που καταδεικνύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, πληρώνουν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή τη μανία της φύσης, γίνονται θύματα της λύσσας του κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται καθετί για να επιβιώσει. Φυσικά τα βλέμματα μας επαγρυπνούν συνεχώς για όσα βιώνουμε και στην ίδια μας την χώρα. Η Κύπρος δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στον παγκόσμιο χάρτη. Μια μικρή χώρα, η οποία για 49 χρόνια βιώνει τις συνέπειες των σχεδιασμών ξένων δυνάμεων και ιμπεριαλιστικών κύκλων, την ίδια ώρα που έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πολιτικές της 10ετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Πολιτικές οι οποίες έχουν στο στόχαστρο τα λαϊκά στρώματα, πολιτικές οι οποίες δυστυχώς έχουν φέρει τις γυναίκες σε δυσμενή θέση, πολιτικές οι οποίες συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και έχουν μετατρέψει χιλιάδες γυναίκες σε ζητιάνες. Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης και συσπείρωσης στις γραμμές της συλλογικής δράσης. Είναι αναγκαίο να δώσουμε μαζί τον αγώνα για εξάλειψη των ανισοτήτων, για διεκδίκηση της ισότητας και ισοτιμίας των φύλων, για χειραφέτηση, για εξάλειψη της οποιασδήποτε μορφής βίας. Μαζί να δώσουμε τον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Ο αγώνας αυτός δεν είναι αποσπασματικός, ούτε υπόθεση μιας μέρας. Είναι αγώνας διαρκείας!», επεσήμανε.

Κοινή Διακήρυξη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι γυναίκες της Κύπρου τιμούμε την 8η του Μάρτη,  Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας,  στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα για Επανένωση – Ισότητα – Αλληλεγγύη

Ιδιαίτερο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στέλνουμε στους λαούς της Τουρκίας, της Συρίας και της Ελλάδας αλλά και στις οικογένειες των συμπατριωτών μας που έχασαν αγαπημένα τους άτομα στα ερείπια που προκάλεσε ο καταστροφικός  σεισμός και η σιδηροδρομική τραγωδία, θυσιάζοντας τη ζωή τους στον βωμό των κερδών των εταιρειών και της κυβερνητικής ανικανότητας. 

Αυτή τη σημαντική μέρα τιμούμε τις πρωτοπόρες εργάτριες που το 1857 αντιστάθηκαν στην καταπίεση,  την εκμετάλλευση και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Τιμούμε όλες αυτές που μέσα από τους αγώνες τους αποτελούν σήμερα σύμβολο αγώνα για το παγκόσμιο γυναικείο και συνδικαλιστικό κίνημα.

Τα μηνύματα των αγώνων τους παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα  και καθοδηγούν τους δικούς μας καθημερινούς αγώνες για βελτίωση των συνθηκών έτσι που κάθε γυναίκα και κάθε άνθρωπος, όπως επίσης και τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα, να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί σε ένα ειρηνικό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Δυστυχώς, και ο φετινός μας απολογισμός καταδεικνύει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν επικρατήσει,  σε συνδυασμό με την  συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους,  έχουν εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, έχουν οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια έχουν επηρεάσει την ποιότητα ζωής,  ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

Επιπλέον, φαινόμενα όπως η βία και ο κοινωνικός αποκλεισμός σε βάρος των γυναικών γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Την ίδια στιγμή οι  καταστροφικές συνέπειες των πολέμων, με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων και άλλων τόσων που οδηγούνται στην προσφυγιά,  με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά,  δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα.

Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, που εδώ και σχεδόν 50 χρόνια βιώνουμε τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ξένων δυνάμεων, των εγκλημάτων που συντελέστηκαν από εθνικιστικές σοβινιστικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στις γυναίκες που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, καταδικάζουμε την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του.

Απαιτούμε ταυτόχρονα να καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου με στόχο την επίτευξη λύσης για την επανένωση της πατρίδας μας. Υπογραμμίζουμε ότι η λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα προνοεί για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα συνιστά μονόδρομο για την επανένωση της Κύπρου.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο κοινοτήτων και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Σήμερα για ακόμη μια φορά καλούμε τους δυο ηγέτες με  θέληση και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που διαμορφώθηκαν μέχρι και το τέλος της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά καθώς και Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες.

Με αυτή την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε παράλληλα και στους δύο ηγέτες το ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και ζητούμε την έμπρακτη συμμετοχή μας σε όλα τα επίπεδα και στάδια λήψης αποφάσεων της ειρηνευτικής διαδικασίας. Καθώς επίσης και την εισαγωγή της διάστασης του φύλου στις διαπραγματεύσεις.  

Εμείς που σταθερά και διαχρονικά τιμούμε την επέτειο της 8ης του Μάρτη, απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου να εντείνουμε τον αγώνα  και την κοινή μας δράση για επικράτηση της ειρήνης,  επίτευξη του στόχου της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας μας, για  κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.