Περισσότεροι οι νεκροί στο μεροκάματο απ’ ότι σε πολέμους!

351

Τραγικά είναι τα στοιχεία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία σε όλο τον κόσμο.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει  την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» με στόχο την ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για πρόληψη των ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ:

  • 2.200.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο,  αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του 10% τα τελευταία χρόνια.
  • Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
  • Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του
  • Με το τέλος αυτής της ημέρας 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα και 5500 εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει από ατύχημα ή νόσο σχετιζόμενη με την εργασία τους. 

Αυτό σημαίνει ότι η Εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από ότι οι Πόλεμοι.

Στην Κύπρο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι μερίδα εργοδοτών, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, ενεργούν εις βάρος της Ασφάλειας και υγείας των εργοδοτουμένων τους, καταγγέλλει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η μη ύπαρξη εκτίμησης των κινδύνων, τα ελλιπή προστατευτικά μέτρα,  η μη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα ΑΥΕ, οδηγούν στο δυσάρεστο αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Όπως υποδεικνύει η ΠΕΟ, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και κυρίως στην πλευρά της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων από πλευράς των εργοδοτών. Πρέπει οι εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους καθορίζει η νομοθεσία και η κοινωνική τους ευθύνη έναντι των εργοδοτουμένων τους για ελαχιστοποίηση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα του Τμήματος  Επιθεώρησης Εργασίας στην ορθή και αποτελεσματική τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία.

Η ΠΕΟ, τονίζεται στην ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια υπέβαλε σωρεία εισηγήσεων για βελτίωση της αρνητικής κατάστασης στην Ασφάλεια και Υγεία, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καμία ανταπόκρισή από την αρμόδια αρχή. Μερικές από τις εισηγήσεις της ΠΕΟ είναι η  υποχρέωση των εργοδοτών για εκπαίδευση και κατάρτιση των νεοεισερχομένων στην εργασία, η διαφάνεια στην διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και η σύσταση και σωστή λειτουργία των επιτροπών ασφάλειας. 

«Σήμερα που η ανθρωπότητα ζει πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας    COVID-19, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η αξία για εργασία με Ασφάλεια και Υγεία. Μέσα σε αυτές τις δύσκολές συνθήκες που εργάζονται οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα προσαρμοσμένα στον κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας διασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των εργαζομένων.»