Στις τελευταίες θέσεις η Κύπρος στις δαπάνες για το κράτος πρόνοιας

189

Η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία βασίζονται στις δαπάνες τις οποίες πραγματοποίησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2021, η Κύπρος βρίσκεται στην 25η θέση (ήτοι 3η θέση από το τέλος) όσον αφορά τις δαπάνες οι οποίες αφορούν την κοινωνική προστασία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται στο 12,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 20,5%.

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Γαλλία (24,8%) και η Φινλανδία (24,6%), ενώ οι δύο χώρες οι οποίες έχουν χειρότερες επιδόσεις από την Κύπρο είναι η Ιρλανδία (8,7%) και η Μάλτα (11%).

Τα στοιχεία ανά κατηγορία δαπανών είναι τα ακόλουθα:

ΑΜεΑ: Η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση αφού οι κρατικές δαπάνες ατόμων με αναπηρία  αντιστοιχούν μόλις στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,9%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Δανία (4,6%) και Ολλανδία (4,3%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Κύπρος (0,4%) και η Βουλγαρία (0,6%).

Συντάξεις γήρατος: Η Κύπρος βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 6,3%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,8%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Ιταλία (14,3%), η Ελλάδα και η Φινλανδία (και οι δύο 13,9%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Ιρλανδία (3,5%) και η Κύπρος (6,3%).

Συντάξεις χηρείας: Η Κύπρος βρίσκεται στην 9η θέση με 1,4%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1,5%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Ιταλία (2,6%) και η Ισπανία (2,5%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο 0%).

Οικογενειακά επιδόματα: Η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση με 2,5%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1,9%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Δανία (4,2%) και το Λουξεμβούργο (3,3%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιρλανδία (όλες με 1%).

Ανεργιακά επιδόματα: Η Κύπρος βρίσκεται στην 20ή θέση με 0,4%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1,7%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Ισπανία (2,7%) και η Γαλλία (2,3%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Ρουμανία και η Μάλτα (και οι δύο 0,1%).

Στεγαστικά επιδόματα: Η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση αφού οι δαπάνες είναι αμελητέες και λογίζονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία ως 0%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν τις δαπάνες για κοινωνική προστασία και όχι το σύνολο των δαπανών του κράτους. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0,3%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Γαλλία (0,9%) και η Ιρλανδία (0,8%). Μαζί με την Κύπρο στην τελευταία θέση με 0% βρίσκονται ακόμη επτά χώρες (Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία).

Κοινωνικός αποκλεισμός: Η Κύπρος βρίσκεται στην 5η θέση με 1,3%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Ολλανδία (2,4%) και η Ιταλία (1,7%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Κροατία (όλες 0,1%).

Κοινωνική προστασία: Στις υπόλοιπες δαπάνες που αφορούν την κοινωνική προστασία η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση με 0,1%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0,3%. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Σλοβακία (1,2%) και η Γερμανία (0,7%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Σουηδία (όλες 0%).

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου (από Χαραυγή)