29ο Συνέδριο ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: Αφετηρία για νέους αγώνες για προστασία των εργαζομένων

413

Αφετηρία για μια νέα αγωνιστική πορεία της Συντεχνίας, αποτελεί το 29ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26 Νοεμβρίου στην Αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στη Λευκωσία στην παρουσία 300 περίπου εκλελεγμένων συνέδρων.

Στο Συνέδριο κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο Γ.Γ.της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-İŞ Ömer Naşit, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Τροφίμων και Ποτών OPZZ Πολωνίας, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος της HOTOUR TUI της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Παρευρέθηκαν, πέραν των εκλελεγμένων συνέδρων, η Υπουργός Εργασίας, ο Υφυπουργός Τουρισμού, η ηγεσία της ΠΕΟ, Συνδικαλιστές, οι ηγεσίες των Συνδέσμων Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις από την Κύπρο, οι Σύνδεσμοι Κέντρων Αναψυχής, το ΑΞΙΚ, ο ΚΟΤ, ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου και άλλοι εκπρόσωποι Οργανισμών και Οργανώσεων που εμπλέκονται στα τουριστικά πράγματα του τόπου μας.

Το Συνέδριο εξέτασε τη δράση της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ τα χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Παγκύπριο Συνέδριο και καθόρισε τους στόχους της Συντεχνίας για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, εξέλεξε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας.

Γ.Γ. ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: «Αντισταθήκαμε σε δύσκολους καιρούς και κρατηθήκαμε δυνατοί»

Ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης τόνισε στην εισηγητική του ομιλία: «Αντισταθήκαμε σε δύσκολους καιρούς και κρατηθήκαμε δυνατοί. Έχουμε κάθε δικαίωμα να περηφανευόμαστε για τις κατακτήσεις μας και ταυτόχρονα μεγάλη υποχρέωση αυτές να τις ωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα μας. Κι αν οι ξενοδόχοι ισχυρίζονται ότι ο Τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι η ραχοκοκαλιά κι οι στυλοβάτες του Τουρισμού μας. Σε αυτούς θα πρέπει να επενδύουν. Οφείλουν να τους σέβονται και να συμβάλουν στην επαναφορά της αξιοπρέπειας στο επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου. Η Συντεχνία μας θα παραμείνει πρωτοπόρα κι αποφασιστική στην επιτυχία αυτού του στόχου.

Ο Λ. Γεωργιάδης αναφέρθηκα σε συντομία στα κύρια σημεία της δράσης της Συντεχνίας τα  τελευταία επτά χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Παγκύπριο Συνέδριο αλλά και στα προβλήματα και τις προκλήσεις που τίθενται μπροστά στους εργαζόμενους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ανέφερε πως σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τα επαγγέλματα του ξενοδοχειακού κι επισιτιστικού τομέα είναι τα πιο χαμηλά αμειβόμενα από όλους τους τομείς της οικονομίας. «Πιο συγκεκριμένα ενώ ο μέσος ωριαίος μισθός στην Κύπρο είναι €17 στα ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής είναι €6.

Επομένως προσωπικό υπάρχει. Χιλιάδες Κύπριοι κι εκατομμύρια Ευρωπαίων. Απλά δεν δίδονται κίνητρα για να μπουν οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα μας και το πιο βασικό κίνητρο είναι η πιστή εφαρμογή αυτών που συμφωνούμε και συνυπογράφουμε.

Η πιστή εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων. Η πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή. Γιατί αντί να προασπιστεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις οποίες και το ίδιο το Υπουργείο συνυπογράφει, αποδέχεται και επίσημα τοποθετείται ότι τα προσωπικά συμβόλαια και μάλιστα με υποδιαίστερους όρους απασχόλησης, υπερισχύουν των συλλογικών συμβάσεων, ενισχύοντας ηθελημένα ή μη, την αυθαιρεσία των εργοδοτών και την αμφισβήτηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ευελπιστούμε δε ότι δεν θα προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς εργασίας από τρίτες χώρες, χωρίς να ικανοποιήσει το αίτημα μας ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο εργοδότησης Κυπρίων και Ευρωπαίων πάντοτε όμως με τους όρους της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης.

Διαφορετικά θα εγκληματήσουν εις βάρος των εργαζομένων και η ευθύνη τους για ότι θα ακολουθήσει θα είναι μεγάλη.

Εμείς δεν θα σταματήσουμε να επαγρυπνούμε και δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», είπε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ανανέωση της Σύμβασης, το 2016 και το 2019: «Μέσα από την ανανέωση τους προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε τα ωφελήματα που παραχωρήθηκαν το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα να ρυθμίσουμε νομικά βασικά δικαιώματα μας. Είναι η εκτίμηση μας ότι πετύχαμε τον στόχο μας σε σημαντικό βαθμό. Σημαντικότερη όμως κατάκτηση θεωρούμε την νομική κατοχύρωση όλων σχεδόν των δικαιωμάτων μας πλην του 13ου μισθού και την εισαγωγή για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα, νομικής ρύθμισης των μισθών πρόσληψης για 19 θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα είναι πλέον και δια νόμου υποχρεωτικά τα πιο κάτω:

  • Μισθοί πρόσληψης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων, Το ωράριο, η αποζημίωση της υπερωρίας, η 5νθήμερος εβδομάδα εργασίας, 15 αργίες, το Ταμείο Ευημερίας και η αποζημίωση της εργασίας τις Κυριακές με πρόσθετο 25% του μισθού.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή που είχαμε ήταν η κατάργηση και η ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας 10% στους βασικούς μισθούς. Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική γιατί πλέον ο κάθε εργαζόμενος γνωρίζει επακριβώς τον μισθό του και περιορίζει την δυνατότητα των εργοδοτών να «παίζουν» με τους μισθούς κατά το δοκούν με το πρόσχημα της διαφοροποίησης του δικαιώματος υπηρεσίας από μήνα σε μήνα.

Πρόσθετα για διάφορα ωφελήματα, όπως τα αναστελλόμενα off, το Ταμείο Προνοίας, τις αργίες και άλλα, η πληρωμή ή η καταβολή τους  είναι αυξημένη γιατί δεν βασίζεται μόνο στον βασικό και τιμάριθμο χωρίς το δικαίωμα υπηρεσίας όπως προηγούμενα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παραβιάσεις της Σύμβασης από μερίδα ξενοδόχων οι οποίοι εφευρίσκουν, όπως είπε, αλχημείες για να αποφύγουν να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, αγνοούν προκλητικά τόσο θέσεις του υπουργείου όσο και υποχρεώσεις που μέχρι σήμερα θεωρούντο αυτονόητες. «Πέραν των προσωπικών μισθών που αναθεωρήθηκαν βάση της συμφωνίας για ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας ταυτόχρονα ετοιμάσαμε τις νέες κλίμακες με τους μισθούς πρόσληψης για να υπογραφτούν. Έχουν παραδοθεί και στους δύο συνδέσμους των ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, εδώ και ενάμιση χρόνο και ακόμα θα υπογραφτούν».

Σε ότι αφορά το ζήτημα του 13ου μισθού και των ετήσιων αδειών για την περίοδο τον Covid για το 2020, παρά τις ξεκάθαρες θέσεις του Υπουργείου Εργασίας, μερίδα ξενοδόχων ενεργώντας μονομερώς και χωρίς καμιά διαβούλευση εφάρμοσαν αυτό που οι ίδιοι θεώρησαν σωστό ή που τους βόλευε καλύτερα: «Άφησαν τους υπαλλήλους τους τα Χριστούγεννα με τα ψίχουλα του 45% που οι ίδιοι πλήρωναν, όσο προσωπικό ήθελαν και για όσο τους ήθελαν το 2020. Για το θέμα αυτό από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου διαφορά η οποία και με δική του ευθύνη δεν προχωρά η επίλυση του προβλήματος. Οι συμφωνημένες αυξήσεις της 1/1/2021 και πάλι ενεργώντας μονομερώς στην μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν παραχωρήθηκαν και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι μισθοί.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση αυτή εκτραχύνεται και θα οδηγήσει μοιραία σε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Δεν πρόκειται τα ζητήματα αυτά να ξεχαστούν. Πρέπει στη νεκρή περίοδο του χειμώνα να δοθούν λύσεις, διαφορετικά το καλοκαίρι θα είμαστε σε αντιπαράθεση», τόνισε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην πανδημία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δημιούργησε τεράστια προβλήματα: «Το Συνδικαλιστικό μας Κίνημα από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι αυτή την φορά δεν θα δεχόταν το βάρος της κρίσης να φορτωθεί στους ώμους των εργαζομένων. Πρώτιστο μέλημα μας ήταν να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι κι οι επιχειρήσεις για όσο διάστημα θα ίσχυαν τα μέτρα για διασφάλιση της δημόσια υγείας. Στον κλάδο μας το κλείσιμο των επιχειρήσεων ή η υπολειτουργία τους κράτησε σχεδόν 2 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα η Συντεχνία μας κι οι μηχανισμοί μας προσπάθησαν και κράτησαν την επαφή τους με τα μέλη μας και διαχειρίστηκαν πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με τα σχέδια στήριξης και την εφαρμογή τους. Βοηθήσαμε τόσο τα μέλη μας και εκεί και όπου μας ζητήθηκε και τις επιχειρήσεις.

Μέσα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο αναδείχτηκε και η μεγάλη σημασία και ο ρόλος του Ταμείου Ευημερίας μας, το οποίο στάθηκε αρωγός σε εκατοντάδες συναδέλφων μας που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση», ανέφερε.

Η περίοδος της πανδημίας και της παροχής των επιδομάτων ανάδειξε ακόμα μια φορά το πρόβλημα της εποχικότητας και της παραβίασης από πλευράς των ξενοδόχων της συμφωνίας για τις χειμερινές αναστολές: «Χιλιάδες συνάδελφοι για του οποίους οι εργοδότες τους δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού τους και δεν τους περιλάμβαναν στο προσωπικό τους αλλά κάθε χρόνο τους απέλυαν, δεν θεωρήθηκαν από το Υπουργείο ως εργοδοτούμενοι και αντί να λαμβάνουν ως επίδομα το 60% του μισθού τους, λάμβαναν €500,00 και αυτό ύστερα από έντονες ενστάσεις από μέρους μας, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και συνάντηση με την Υπουργό.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που το Συνδικαλιστικό Κίνημα και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποδεχόμενοι το στοιχείο της εποχικότητας δίδουν την ευχέρεια στις ξενοδοχειακές μονάδες να κλείσουν τον χειμώνα και να στέλνουν το προσωπικό τους, κατ’ εξαίρεση, στο ανεργιακό, αυτοί να τους απολύουν για να γλυτώσουν ψίχουλα.

Είναι αναγκαίο και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις η συμφωνία για τις χειμερινές αναστολές να ρυθμιστεί νομικά, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία της πανδημίας αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της στο πλαίσιο των σημερινών πραγματικοτήτων και αναγκών με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και όχι το κλείσιμο των επιχειρήσεων», είπε.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Δραματική και ραγδαία η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιείται το Συνέδριο αφού οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με την απειλή της πανδημίας αλλά και με την εργασιακή αβεβαιότητα, τη φτώχεια και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. «Όποιος κοιτάξει τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις στατιστικές αναλύσεις της Eurostat, θα δει ότι στην Κύπρο από το 2013 και μετά, η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας είναι δραματικά ραγδαία. 

Η κατανομή του εθνικού εισοδήματος, έχει ανατραπεί  σε βάρος της εργασίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και σε συνδυασμό με το ουσιαστικό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοινωνική ανισότητα επιδεινώνεται και διευρύνεται ακόμα περισσότερο.

Είναι φανερό ότι η ανασφάλεια των εργαζομένων και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας, ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποτελεί παράγοντα που απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και υποσκάπτει τη συνδικαλιστική οργάνωση  και τη συλλογική  διαπραγμάτευση. 

Σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης ευάλωτων εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, η πρακτική της επιλεκτικής εφαρμογής της σύμβασης και  της μαζικής παραβίασης ακόμα και όσων δια νόμου είναι κατοχυρωμένα, στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής είναι ευρέως διαδεδομένη αξιοποιώντας», είπε.

Όπως είπε δεν είναι τυχαίο  που  στους μεγάλους κλάδους  με τις Παγκύπριες κλαδικές Συλλογικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων,  το θέμα της νομοθετικής υποχρέωσης για τήρηση των Συμβάσεων από όλους τους εργοδότες, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια  το επίκεντρο σκληρών και επίπονων αγώνων: «Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που χαιρετήσαμε με μεγάλη ικανοποίηση  το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων το 2019.  Ένα αποτέλεσμα που εκτός από την βελτίωση μισθολογικών και άλλων ωφελημάτων, το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι πετύχαμε την νομοθετική κατοχύρωση βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης και την καθιέρωση στη βάση της συλλογικής σύμβασης, νομικά υποχρεωτικών  κατώτατων μισθών στα ευάλωτα  ξενοδοχειακά επαγγέλματα.  Η επιτυχία αυτή  δίνει μια   νέα προοπτική στον αγώνα μας για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και για αξιοπρεπής όρους και συνθήκες εργασίας.  Μαζί με την ανανέωση και της άλλης μεγάλης παγκύπριας κλαδικής σύμβασης των οικοδόμων, όπου επίσης πετύχαμε τη νομοθετική κατοχύρωση βασικών στοιχείων της συλλογικής σύμβασης,   άνοιξε  ο δρόμος για να ακολουθήσουν και όλοι  οι υπόλοιποι κλάδοι που έχουν κλαδική σύμβαση. Οι εξελίξεις αυτές μας ενισχύουν σημαντικά στην  μάχη που δίνει ολόκληρη η ΠΕΟ και το κίνημα της Αριστεράς, για τη νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών σε όλο το φάσμα της οικονομίας  με τρόπο όμως  που να στηρίζεται και να ενισχύεται το σύστημα των ελεύθερων  συλλογικών  διαπραγματεύσεων και να γίνεται σεβαστό το αποτέλεσμα τους και όχι να υποσκάπτεται». 

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ μίλησε επίσης για τα 80χρονα ζωής και δράσης της ΠΣΕ-ΠΕΟ και τόνισε πως για τόσα χρόνια η Ομοσπονδία εργάζεται αδιάλειπτα και ακατάπαυστα για την κοινωνική πρόοδο, την ευημερία, την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, για την δημοκρατία και την απαλλαγή από κάθε μορφή διάκρισης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο επικείμενο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και τη σημασία του.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρη Γεωργιάδη, ο οποίος αφυπηρετεί και θα αφήσει το «τιμόνι» της Συντεχνίας τονίζοντας πως: «Με τον Λευτέρη  στο τιμόνι και με συλλογική καθοδήγηση, σε ένα κλάδο ιδιαίτερα ευάλωτο στις κρίσεις και τις αναταράξεις  και μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η ΣΥΞΚΑ έχει καταφέρει το πιο σημαντικό.  Να κρατήσει ζωντανή μια ισχυρή παγκύπρια συλλογική σύμβαση και ενωμένους τους ξενοδοχοϋπάλληλους γύρω από αυτή».

Με την παρουσία του στην ηγεσία της Συντεχνίας, είπε, μπορούσες να είσαι  ήσυχος ότι οι όποιοι χειρισμοί του,  θα ήταν χειρισμοί αρχών, βασισμένοι στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ταξικού Συνδικαλιστικού κινήματος και στην γενικότερη πολιτική της ΠΕΟ της οποίας για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Εκτελεστικού της Γραφείου.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι και ο νέος Γενικός Γραμματέας που θα εκλεγεί, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ώστε να βάλει και εκείνος την προσωπική του σφραγίδα για να πάει η Συντεχνία και η ΠΕΟ ακόμα καλύτερα στο μέλλον. 

Γ.Γ. DEV-İŞ: Ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ταυτισμένος με τον αγώνα μας για ειρήνη

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας της DEV-İŞ Ömer Naşit αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσης της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την ΠΕΟ αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα.

«Η πανδημία δυστυχώς προκαλεί νέα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές όλων μας. Όπως και σε κάθε κρίση, έτσι και τώρα ο νεοφιλελευθερισμός μεταφέρει το βάρος στους εργαζόμενους ενώ συμβάλλει στην μεγιστοποίηση των κερδών των λίγων. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι στη διάρκεια της πανδημίας, οι συνθήκες έτυχαν εκμετάλλευσης για περαιτέρω πολιτικές ευελιξίας της εργασίας και πολιτικές χαμηλών μισθών. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τα αποτελέσματα των φιλελεύθερων πολιτικών που επικεντρώνονται σε αντιεργατικούς προσανατολισμούς, στην ανεργία, στην μείωση των μισθών και στην κατάργηση δικαιωμάτων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο κυπριακό πρόβλημα τονίζοντας πως ο αγώνας που διεξάγουν η ΠΕΟ και η DEV-IS για τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ταυτισμένος με τον αγώνα μας για ειρήνη και δημοκρατία. «Για εμάς μια είναι η λύση στην Κύπρο. Δεν είναι ούτε η ένωση, ούτε η διχοτόμηση, ούτε και το στάτους κβο. Η λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», τόνισε.