Mάνα… έννοια σύμφυτη με τη μαχητικότητα και τη διεκδίκηση

449

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο, η  Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ σε συνεργασία με την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου, πραγματοποίησαν εκδήλωση με την ευκαιρία της γιορτής της Μάνας διοργάνωσαν  την Πέμπτη  9/5/2019 στο Οίκημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βορείου Πόλου Καϊμακλίου.

Η μάνα, η μητρότητα, είναι έννοια σύμφυτη με την αέναη αναπαραγωγή της ζωής, με τη συνέχεια και την ανανέωση, με την αγάπη και τη στοργή, με την αυτοθυσία, τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου, «είναι σύμφυτη με τη μαχητικότητα και τη διεκδίκηση».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τιμώντας διαχρονικά τη μάνα και ιδιαίτερα την εργαζόμενη μάνα δεν έμεινε μόνο στις εκθέσεις, στις ομιλίες και στις ευχές. Έχουμε τιμήσει και τιμούμε τη μάνα με αγώνες και διεκδικήσεις και έχουμε στο ενεργητικό μας μεγάλες επιτυχίες για τη μάνα, υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ αναφέροντας συγκεκριμένα την άδεια μητρότητας, την προστασία της εγκυμοσύνης, το επίδομα πολύτεκνης μάνας, το επίδομα μονογονιού. «Ότι έχει κερδηθεί σ’ αυτό τον τομέα έχει πάνω ανάγλυφα και τη δική μας σφραγίδα», τόνισε ο Π. Κυρίτσης.

Η Μαρίνα Κούκου Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων  ΠΕΟ σημείωσε μεταξύ άλλων στο δικό της χαιρετισμό ότι η γιορτή της Μάνας είναι ακόμη μια ευκαιρία που η σκέψη μας  στρέφεται  στη μάνα πρόσφυγα που με ένα παιδί στην αγκαλιά τρέχει να ξεφύγει από τον πόλεμο, άγνωστο που και πως θα τους βρει η επόμενη μέρα, τη μάνα μετανάστρια που αναγκάζεται  να εγκαταλείψει πατρίδα και παιδιά   αναζητώντας δουλειά σε πιο πλούσιες χώρες για να συντηρήσει την οικογένεια της.  Στη μάνα μονογονιό που παλεύει σκληρά να τα βγάλει πέρα για να μην στερήσει μια αξιοπρεπή ζωή στα παιδιά της, στην εργαζόμενη μάνα που προσπαθεί να βολέψει με μαεστρία στη μέρα όλα αυτά που  πρέπει να γίνουν από τα δυο της χέρια.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης έδωσε τη δέσμευση για συνέχιση των αγώνων μέχρι να επανακτηθούν όλα τα δικαιώματα των συνταξιούχων που αποκόπηκαν από το 2013 και εντεύθεν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ανέφερε ότι η ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε 23 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως οι συνταξιούχοι δέχθηκαν συνολικές απώλειες 600 εκατομμυρίων ευρώ. Κατήγγειλε παράλληλα πως η κυβέρνηση επιστρέφει στους συνταξιούχους κάποια «ψίχουλα» σε περιόδους εκλογών.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και η η Σεβκιούλ Ουλουτάγκ, Γραμματέας του Τμήματος Γυναικών  της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEVIS και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Όλη η χώρα μας είναι μοιρασμένη με διαχωριστικές γραμμές, είπε η Σεβκιούλ Ουλουτάγκ σημειώνοντας πως κάποιοι θέλουν να τσιμεντώσουν αυτό το διαχωρισμό και τη διχοτόμηση. «Θέλουμε να τερματιστεί αυτό. Σαν μητέρες έχουμε υποφέρει και εμείς και τα παιδιά μας. Θέλουμε μόνιμη ειρήνη στη χώρα μας. Να είμαστε αδέλφια για πάντα», τόνισε η Σ. Ουλουτάγκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το Γραφείο Γυναικών της DEVIS θα συνεχίσει τον αγώνα για επανένωση μαζί με το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ.


Στα πλαίσια της εκδήλωσης η ΕΚΥΣΥ τίμησε την Κάτια Λουκά και την αείμνηστη Νίτσα Καζακαίου για την πολύ μεγάλη τους προσφορά τους ως Γραμματείς της ΕΚΥΣΥ Καιμακλίου.

Η εκδήλωση τέλειωσε  με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή της χορωδίας της ΕΚΥΣΥ Καιμακλίου.