Tα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ γέμισαν παιδικές φωνές και γέλια!

651

Της Άντρης Μιχαήλ

Η παιδική κατασκήνωση του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ άνοιξε τις πύλες της την περασμένη εβδομάδα και υποδέχθηκε τους πρώτους κατασκηνωτές. Το «Ε.Β.», θέλοντας να δώσει μια ανάσα δροσιάς στους αναγνώστες του, αυτές τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες και πριν από τις θερινές διακοπές, παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ από τα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια, όπου φέτος θα φιλοξενήσουν περισσότερα από 500 παιδιά εργαζομένων.

Αυτό που εισπράξαμε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας στην παιδική κατασκήνωση της ΠΕΟ είναι ότι ξεχωρίζει από άλλες κατασκηνώσεις για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εκτός από ψυχαγωγικό. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα, το οποίο αναπτύσσεται είτε με βιωματικά εργαστήρια, είτε με παιχνίδια, είτε με διαλέξεις από ειδικούς. Φέτος στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εντάχθηκαν διαλέξεις από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Η κατασκήνωση ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 16 Ιουλίου, χωρισμένη σε 4 κατασκηνωτικές περιόδους. Στην πρώτη περίοδο φιλοξενήθηκαν παιδιά 8 μέχρι 11 χρονών και στις υπόλοιπες τρεις παιδιά 12 μέχρι 14.

Θα φιλοξενηθούν πέραν των 500 παιδιών

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που και φέτος η κατασκήνωσή μας λειτουργεί με μια κανονικότητα και ευελπιστούμε να συνεχίσει μέχρι το τέλος. Φέτος θα φιλοξενήσουμε πέραν των 500 παιδιών εργαζομένων καθώς επίσης και παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία καθώς και παιδιά από Στέγες ανηλίκων.

Η κατασκήνωση κυλά ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κάναμε και δίνουμε την ευκαιρία στους κατασκηνωτές να περάσουν μερικές μέρες διασκεδάζοντας και δημιουργώντας με ασφάλεια», δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Σταύρος Ανδρέου Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ και Γενικός Υπεύθυνος της Κατασκήνωσης.

Πετυχημένη κατασκήνωση

Όπως μας δήλωσε τόσο ο Γενικός Υπεύθυνος της κατασκήνωσης όσο και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, η κατασκήνωση λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε, ο θεσμός της παιδικής κατασκήνωσης της ΠΕΟ μετρά πολλά χρόνια και οι υπεύθυνοι διοργανωτές έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία για να ανταπεξέλθουν.

Αρκεί μόνο να πούμε πως η παιδική κατασκήνωση της Εργατικής Νεολαίας, πρωτολειτούργησε το 1970, ως ακόμη μια προσφορά της ΠΕΟ προς τους εργαζόμενους και είναι σημαντικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη, προσφέροντας περισσότερα στους κατασκηνωτές.

«Όλοι εμείς, υπεύθυνοι, εκπαιδευτικοί, ομαδάρχες κτλ κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να περάσουν τα παιδιά αξέχαστες και χαρούμενες διακοπές στην Κατασκήνωσή μας και θεωρώ ότι το πετύχαμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό», δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ Σταύρος Αντρέου. Όπως εξήγησε, «για να λειτουργήσουν όλα ομαλά και για να είναι απόλυτα ασφαλή τα παιδιά έχουμε φροντίσει ως Γραφείο Εργατικής Νεολαίας να έχουμε στην κατασκήνωση γύρω στους 60 υπεύθυνους-ομαδάρχες και βοηθούς. Επίσης, υπεύθυνοι για την ασφάλεια, την υγεία, την ψυχαγωγία, την επιμόρφωση και την απασχόληση των κατασκηνωτών είναι και φέτος η εκπαιδευτικός, η Δώρα Παναγή, την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα, καθώς και οργανωτικά στελέχη της ΠΕΟ», είπε.

Όπως κάθε χρόνο επισκέπτεται καθημερινά την κατασκήνωση γιατρός και φυσικά στο χώρο της πισίνας υπάρχει πάντα ναυαγοσώστης. «Αυτό που επιδιώκουμε να γίνεται κάθε χρόνο στην κατασκήνωση είναι να λειτουργεί σαν ένας μικρόκοσμος. Στόχος είναι να περάσουν όμορφες διακοπές τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα να μάθουν πως έχουν υποχρεώσεις και καθήκοντα. Μαθαίνουν να ζουν μακριά από τους γονείς τους και να αυτοσυντηρούνται. Αποκτούν αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία αφού οι ώρες που έχουν για το παιχνίδι, τη δουλειά, τις υπόλοιπές τους δραστηριότητές, τη ξεκούραση και τα γεύματα είναι συγκεκριμένες και υποχρεώνονται να ακολουθούν το πρόγραμμα», μας είπε ο Σ. Αντρέου.

Ομαδικότητα, σχέσεις ζωής και εθελοντισμός

Η Δώρα Παναγή, εκπαιδευτικός που εδώ και χρόνια συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχημένη διοργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης, μιλώντας στην εφημερίδα μας ανέφερε πως η παιδική κατασκήνωση της ΠΕΟ ξεχωρίζει από άλλες κατασκηνώσεις για τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, εκτός από ψυχαγωγικό. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα, το οποίο αναπτύσσεται είτε με βιωματικά εργαστήρια, είτε με παιχνίδια, είτε με διαλέξεις από ειδικούς. Φέτος επικεντρωνόμαστε στην Κυπριακή ιστορία και για το λόγο αυτό θα φιλοξενήσουμε παραστάσεις από το έργο «Ο Σπανός και οι 40 δράκοι» από το θέατρο Αντίλογος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε πολλές δραστηριότητες με έμφαση σε στιγμές της Κυπριακής ιστορίας. Επίσης, θα φιλοξενηθεί η παράσταση «Μικρός πρίγκιπας» από το θέατρο Piccolo. Φέτος επίσης στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλαμβάνονται διαλέξεις σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο από λειτουργούς υγείας του Υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, μέσα από διαδραστικό παιχνίδι προσπαθούμε να γνωρίσουμε στα παιδιά την ΠΕΟ ώστε να μάθουν για την ιστορία και τους αγώνες των εργαζομένων. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει και η διασκέδαση με βουτιές στην πισίνα, αθλητικές δραστηριότητες και βραδινά πάρτι στο αμφιθέατρο!

Όπως επεσήμανε η Δ. Παναγή, όλα αυτά τα χρόνια, εκείνο που έχει μάθει από την εμπειρία της είναι πως στην κατασκήνωση της ΠΕΟ τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομαδικό πνεύμα, αποκτούν χρήσιμες και πολύτιμες εμπειρίες και δημιουργούν σχέσεις ζωής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη σημασία του εθελοντισμού για τη σωστή και ομαλή λειτουργία της κατασκήνωσης του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας. Όλοι οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτή ως ομαδάρχες και υπεύθυνοι είναι εθελοντές που με κέφι και χαρά αφιερώνουν ένα μέρος των καλοκαιρινών τους διακοπών για να προσφέρουν.

Υπέροχη εμπειρία!

Το «Ε.Β.», πιστό στο ραντεβού που δίνει εδώ και πολλά χρόνια, συνάντησε τους μικρούς κατασκηνωτές, τους υπευθύνους τους, τους ομαδάρχες τους και συνομίλησε μαζί τους.

Συγκεκριμένα, μιλήσαμε με τα παιδιά της 1ης ομάδας τον Χαράλαμπο 11 χρονών, τον Αναστάση, την Φλωρεντία, την Ευαγγελία, τον Κωνσταντίνο, τον Ηλία και τον Αντρέα που είναι όλοι 10 χρονών, τον Πέτρο 9,5 χρονών και τον Πάρη 9 χρονών που πήγαν για πρώτη φορά στην Παιδική Κατασκήνωση του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ. Τα παιδιά μας είπαν πόσο όμορφα πέρασαν κατά την παραμονή τους στην κατασκήνωση και πως η πρώτη τους εμπειρία που έκαναν διακοπές μακριά από τις οικογένειές τους ήταν όμορφη. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλα τα παιδιά ανέφεραν πως ένιωσαν ασφάλεια. «Μας άρεσαν πάρα πολύ τα παιχνίδια που παίζαμε, το φαγητό αλλά και τα δωμάτιά μας που είναι πολύ ευρύχωρα και καθαρά», ανέφεραν.

Οι Αναστασία, Αντριάνα και Ξένια, όλες 9,5 ετών, είχαν ξαναπάει στην κατασκήνωση της ΠΕΟ και τις προηγούμενες χρονιές, επομένως είχαν ήδη ζήσει αυτή την εμπειρία! «Περνάμε πολύ όμορφα και διασκεδάζουμε! Η πιο ωραία μέρα της ημέρας όμως είναι οι βουτιές και τα παιχνίδια στην πισίνα!», μας είπαν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα παιδιά μέσα από την εμπειρία αυτή δεν μαθαίνουν μόνο να είναι ανεξάρτητα και να διατηρούν καθαρό το χώρο τους, μαθαίνουν επίσης να σέβονται το ένα το άλλο και τους συγκατοίκους τους στα δωμάτια. «Όταν ξυπνήσουμε νωρίτερα από τους άλλους συγκάτοικούς μας μιλάμε χαμηλόφωνα και δεν κάνουμε φασαρία για να μην ενοχλούμε όσους κοιμούνται, Επίσης, προσπαθούμε να τακτοποιούμε ο καθένας τα πράγματά του για να ζούμε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο καθαρό και συγυρισμένο», μας είπε χαρακτηριστικά η Αναστασία.

Παντέλια, Υπεύθυνη-Ομαδάρχης, 16 ετών: «Η εμπειρία μου ως υπεύθυνη-ομαδάρχης στην κατασκήνωση θεωρώ ότι είναι πολύτιμη! Όταν ήμουν πιο μικρή ερχόμουν ως κατασκηνώτρια αλλά η εμπειρία να είσαι υπεύθυνη είναι πολύ διαφορετική γιατί έχεις αρκετές ευθύνες και παίρνει μια-δυο μέρες μέχρι να καταλάβεις τα καθήκοντα, τις ευθύνες και να γνωριστείς με τα παιδιά για τα οποία είσαι υπεύθυνη. Τελικά, περνώντας οι μέρες κατάλαβα πως τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα και όταν κέρδισα την εμπιστοσύνη των παιδιών όλα κύλησαν ομαλά και όμορφα. Μου αρέσει πάρα πολύ το κλίμα που υπάρχει στην κατασκήνωση και διασκεδάζουμε πολύ με τα παιδιά. Είναι γενικά ένας πολύ όμορφος τρόπος για να περάσει κανείς ένα μέρος του καλοκαιριού του, αφού προσφέρει όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις και ταυτόχρονα νιώθεις ότι προσφέρεις τη βοήθειά σου εθελοντικά. Αυτό με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα!»

Επίσκεψη ΓΓ ΠΕΟ

Την παιδική κατασκήνωση επισκέφθηκε την περασμένη πέμπτη 29 Ιουνίου η ΓΓ ΠΕΟ και συνομίλησε με τους κατασκηνωτές ενώ στις 10 Ιουλίου την κατασκήνωση θα επισκεφθεί ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.