Αναπάντητες αιτήσεις χαμηλοσυνταξιούχων εδώ και τρία χρόνια!

265

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων και δεν έχουν δοθεί γραπτώς απαντήσεις από το Υπουργείο Εργασίας εάν εγκρίνονται ή όχι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΥΣΥ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΕΚΥΣΥ ανέφερε επανειλημμένα στο Υπουργείο Εργασίας ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο εξέτασης αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση μετά την τροποποίηση της Νομοθεσίας (Ιανουάριος 2018) αναφορικά με τους τόκους που υπολογίζονται στο εισόδημα, οι οποίοι μετά το 2014 σταδιακά έχουν σχεδόν καταργηθεί.

Η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας λανθασμένα, κατά την εκτίμηση της ΕΚΥΣΥ, θεωρεί τη σχεδόν κατάργησή τους ή τη σημαντικότατη μείωσή τους ως προσπάθεια αποξένωσης καταθέσεων, με αποτέλεσμα να απορρίπτει τις αιτήσεις ή να  μην απαντά  σε αυτές, σημειώνεται.

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει πως σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εργασίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από τα επιχειρήματα που παρουσίασε η ΕΚΥΣΥ, η Υπουργός ήταν θετική και έδωσε οδηγίες να εξεταστούν οι αιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μείωση του σημερινού συνολικού τόκου που φαίνεται από στοιχεία των τραπεζών (δεν υπάρχει  ενημέρωση για το ποσόν των καταθέσεων αλλά μόνο για τόκους) οφείλεται στην σημαντική μείωση ή και κατάργηση σχεδόν του επιτοκίου και όχι στην προσπάθεια αποξένωσης  των καταθέσεων από μέρους του χαμηλοσυνταξιούχου.

Προσθέτει πως παρόλο ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την συνάντηση του περασμένου Δεκέμβρη  δεν σημειώθηκε καθόλου πρόοδος.

Στην ίδια  συνάντηση η ΕΚΥΣΥ έθεσε επίσης θέμα για βελτίωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά το τιμητικό επίδομα σε στρατιώτες-αιχμαλώτους του 1974 και υπέβαλε εισήγηση το επίδομα να το δικαιούνται και όσοι λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη και υπηρέτησαν με πρόσθετη θητεία την Εθνική Φρουρά κατά το 1974 ή ήταν όμηροι.

“Από τον περασμένο Μάρτη έχουν γίνει δεκτές οι εισηγήσεις της ΕΚΥΣΥ και έχει ληφθεί απόφαση χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και να γίνουν οι πληρωμές. Εκκρεμότητα υπάρχει και στην πληρωμή τιμητικού επιδόματος σε άτομα που υπέβαλαν αίτηση με καθυστέρηση”, αναφέρεται.

Η ΕΚΥΣΥ καλεί την Υπουργό Εργασίας να επιληφθεί των πιο πάνω προβλημάτων τα οποία υπενθυμίζει ξανά και με υπόμνημα  που της απέστειλε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ ζητά να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4/12/2019 για την οποία έχει εγκριθεί κονδύλι 19 εκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση αυξήσεων και τη βελτίωση του σχεδίου ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων.