Για 10η συνεχή χρονιά η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα πάρει πασχαλινό επίδομα

496

Το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του στις 30  Μαρτίου 2022 αγνοώντας τις επιστολές που απέστειλε η ΕΚΥΣΥ προς την Υπουργό Εργασίας και την Υφυπουργό  Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς επίσης και τις διαχρονικές θέσεις της Βουλής των Γερόντων για  επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν μέχρι το 2012, όπως και του ύψος του επιδόματος,  αποφάσισε να παραχωρήσει το πασχαλινό επίδομα με κριτήρια  που όπως τα  καθόρισε τα τελευταία χρόνια, έστω και αν τα αναθεώρησε μερικώς φέτος  εξ ανάγκης  λόγω της αναθεώρησης των συντάξεων  του Τ.Κ. Ασφαλίσεων  το  2021  και του πληθωρισμού, στερεί το δικαίωμα σε πασχαλινό επίδομα   ακόμα και από τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ, το εισοδηματικό όριο για το πασχαλινό επίδομα φέτος αναθεωρήθηκε  στις €7.000 από €6.500 για μονήρες νοικοκυριό και στις €12.000 από €11.000 για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων ενώ το ύψος του παραμένει καθηλωμένο στα €190.

Υπενθυμίζεται ότι το εισοδηματικό όριο της φτώχειας είναι  €10,324  για μονήρες νοικοκυριό και στις €15.486  για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων. Με βάση και την φετινή απόφαση η  Κυβέρνηση συνεχίζει να χωρίζει τους συνταξιούχους σε φτωχούς και πιο φτωχούς. 

Οι συνταξιούχοι λόγω της πανδημίας  και της ακρίβειας η οποία είναι στα ύψη περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και οι αντοχές τους εξαντλούνται.

Θα  ανέμεναν από την κυβέρνηση αυτή την περίοδο να επαναφέρει τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση.
Το εισοδηματικό όριο μέχρι το  2012  ήταν στις €13,390  για μονήρες νοικοκυριό και στις €20,085  για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων (τον χρόνο) ενώ το ύψος του ανερχόταν στα €270. Τα σημερινά εισοδηματικά όρια  που καθόρισε η κυβέρνηση είναι στο 50% περίπου  σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν.

Ως εκ τούτου η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την δυσαρέσκεια της για την συνεχιζόμενη επιμονή της κυβέρνησης να μην επαναφέρει ένα δικαίωμα που το κέρδισαν με τους αγώνες  τους οι συνταξιούχοι και είχαν από το 2008 μέχρι το 2012.

Στο μεταξύ η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την ικανοποίηση της από το γεγονός ότι  έστω και με καθυστέρηση, ύστερα από τις αντιδράσεις των συνταξιούχων και της ΕΚΥΣΥ,  η κυβέρνηση   με  σημερινές δηλώσεις της Υφυπουργού  διορθώνει  το πρόβλημα  που δημιουργήθηκε  το Ιανουάριο  του 2022 με την μείωση της μικρής  επιταγής σε χιλιάδες  χαμηλοσυνταξιούχους. Η διόρθωση θα γίνει το Απρίλιο  2022  με αναδρομική ισχύ  όπως ήταν  η απαίτηση της ΠΕΟ και της  ΕΚΥΣΥ  όταν συναντήθηκε με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας στις 10 Φεβρουάριου.

Με βάση την διόρθωση, σε όλους τους δικαιούχους επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου που έχουν μείωση του επιδόματος για το έτος 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του έτους 2021, λόγω αύξησης της σύνταξης κατά το 2021 ή αύξησης των ετήσιων εισοδημάτων κατά το ίδιο έτος μέχρι €120, θα παραχωρηθεί επιπλέον μηνιαίο επίδομα για το έτος 2022 ίσο με το ποσό επιδόματος που λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2021, νοουμένου ότι ήταν δικαιούχοι σύνταξης καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2021 και δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση εισοδημάτων ή σύνθεσης του νοικοκυριού σε μετέπειτα επανεξέταση της αίτησης.