Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η μεγάλη μαζική κινητοποίηση του ΑΚΕΛ στο οδόφραγμα της Δερύνειας με σύνθημα «Πορευόμαστε για Λύση και Επανένωση».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο Συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Martin Schirdewan και εκ μέρους της Πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας», ο πρόεδρος της DEV-IS Κοράλ Ασίμ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις νεολαίας, κινήματα και πρωτοβουλίες.
Μεταξύ αυτών συμμετείχαν τα Τουρκοκυπριακά Κόμματα Sol Hareket, ΚSP και YKP, η ΠΕΟ, η ΕΔΟΝ, η ΠΟΓΟ, η ΕΚΑ η πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας», η Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο, ο Σύλλογος Κυπριακού Τραγουδιού, το Παγκύπρια Συμβούλιο Ειρήνης, η πλατφόρμα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων Εκπαιδευτικών, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος», η Εργατική Δημοκρατία και η Αριστερή Πτέρυγα.
Στην πορεία «Πορευόμαστε για Λύση και Επανένωση» συμμετείχαν επίσης με αντιπροσωπείες τους οργανώσεις και φορείς από την Ελλάδα.
«Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση»
Ήρθαμε για να τροφοδοτήσουμε την ελπίδα για λύση, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του, αναφέροντας πως το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση.
Ο Στ. Στεφάνου τόνισε πως για την έξοδο από τα αδιέξοδα και για την επίτευξη λύσης δεν αρκεί να καταγγέλλουμε την Τουρκία και την παράνομη κατοχή της. “Επιβάλλεται να υποδεικνύουμε είπε, πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να χειριστεί την κατάσταση και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει έτσι ώστε να σπρώξει τα πράγματα -όσο περνά από το δικό της χέρι- για τη διάρρηξη του αδιεξόδου”, επεσήμανε.
Είναι θέση μας, ανέφερε, την οποία επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, ότι πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή να επιδιώκουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις. Αυτή ήταν και η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι το κοινό έδαφος που σήμερα αναζητείται. Αν δεν επιμείνουμε σ’ αυτή τη θέση το αδιέξοδο απλά θα ενισχύεται, δεδομένων των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Είναι γνωστό, είπε, ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί -και ασκεί κριτική- στον Ν. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του και για τις λεγόμενες «νέες ιδέες». Αυτές ακυρώνουν, ανέφερε, βασικές συγκλίσεις και συγκρούονται με τη θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.
Είναι άποψή μας, σημείωσε ο Στέφανος Στεφάνου, ότι η πολιτική του Προέδρου αφήνει χώρο στην Τουρκία χωρίς πολιτικό κόστος να προωθεί τη διχοτόμηση και να ανατροφοδοτεί το αδιέξοδο. Αυτή η κατάσταση δίνει ευκαιρία σε τρίτους να προωθούν κι αυτοί «νέες ιδέες» εκτροχιάζοντας τη λύση προς τη συνομοσπονδία ανέφερε και τόνισε πως η κριτική μας στον Ν. Αναστασιάδη δεν είναι από διάθεση αντιπολίτευσης αλλά είπε είναι στάση πατριωτικής ευθύνης έναντι της πατρίδας μας και του λαού μας, πρόσθεσε.
Είναι κραυγή αγωνίας, ανέφερε, για τις εξελίξεις και τη ζοφερή προοπτική που διαμορφώνεται. Ναι, εμείς αγωνιούμε είπε, άλλοι μπορεί να βολεύονται από τη σταδιακή διολίσθηση στη διχοτόμηση. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε μ’ αυτή, γιατί γνωρίζουμε ότι η διχοτόμηση αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων. Τέτοια κληρονομιά δεν θέλουμε -και δεν έχουμε δικαίωμα- να αφήσουμε στις επόμενες γενιές, σημείωσε.
Το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση κι αυτό, πιστέψτε με, είπε, δεν είναι σχήμα λόγου. “Είναι η στυγνή και εφιαλτική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται από το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό. Από την επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών είπε και από την έκνομη διάνοιξη μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σ’ αυτήν”, ανέφερε.
Ακόμα και η δυστοκία στην έκδοση ανακοινωθέντος για την τριμερή στη Νέα Υόρκη και στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ αποτυπώνει το μέγεθος του αδιεξόδου, είπε ο κ. Στεφάνου.
Μου είναι πολύ εύκολο, αλλά και απολύτως ειλικρινές, ανέφερε, να μιλώ ώρες ολόκληρες για την άνευ προηγουμένου αδιαλλαξία και την εν γένει διχοτομική συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ. Το ΑΚΕΛ δεν παραλείπει ευκαιρίας να το κάνει, γιατί οι αιτίες των προβλημάτων και οι παρανομίες πρέπει να καταγγέλλονται ανέφερε και τόνισε πως η σημερινή πορεία άλλωστε έχει κι αυτό τον χαρακτήρα.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως “μας ενώνουν, μας πεισμώνουν και μας εμπνέουν οι προοπτικές να ξαναδούμε την πατρίδα μας ενωμένη, χωρίς συρματοπλέγματα διαχωρισμού”.
Είναι τραγικό, είπε, η πορεία προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου μας να μας βρίσκει καθισμένους αναπαυτικά στους καναπέδες των σπιτιών μας. Και είναι τραγικό επίσης ν’ αφήσουμε τη μνήμη να ξεθωριάζει καθώς παραδινόμαστε στη λήθη.
Το Βαρώσι μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ανέφερε, όμως τα μηνύματα έρχονται από παντού. Από κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας και από κάθε σημείο της ελεύθερης Κύπρου: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε λύση, επανένωση, ειρήνη.
Η πορεία για τη λύση και την επανένωση που πραγματοποιούμε, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, θέλουμε να δείξει ξανά τον δρόμο σε όσους επιμένουν να οραματίζονται μια κοινή πατρίδα στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφει ο ΟΗΕ.
Θέλουμε, είπε, να δείξει ξανά τον δρόμο σε όσους ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας είναι να ξαναζήσουμε σε μια ελεύθερη, κοινή πατρίδα, την οποία να συνδιαχειρίζονται οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Πρόσθεσε πως αυτό είναι το δικό μας όραμα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, συνέχισε.
“Στον αγώνα για λύση και επανένωση, με τη μισή μας καρδιά εδώ και την άλλη μισή πίσω από τα οδοφράγματα, περπατήσαμε μαζί τον δρόμο της ελπίδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μαζί θα συνεχίσουμε να περπατούμε τον ίδιο δρόμο ανέφερε και τόνισε πως αυτή η πατρίδα μάς ανήκει, είναι δική μας. Δικαιούμαστε να την οραματιζόμαστε -και να τη θέλουμε- ολόκληρη, λεύτερη, ειρηνική και ευημερούσα”, είπε ο κ. Στεφάνου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι στον τόπο έστω και αν σε κάποιους δεν είμαστε αρεστοί».