Είναι η πατρίδα μας, δεν είναι πικνίκ

313

Του Τζενκ Μουτλουγιακαλί*

Το Βαρώσι δεν είναι «δικό σας» κύριε Ερντογάν! Πάρθηκε με πόλεμο. Με τη βία των όπλων. Είστε εκεί με την ισχύ, όχι με το δίκαιο! Το Βαρώσι δεν είναι «έδαφος της ΤΔΒΚ». Κανείς δεν πιστεύει αυτό το ψέμα εκτός από την ΤΔΒΚ και την Τουρκία.

Το πρόβλημα της «ΤΔΒΚ» δεν είναι να ιδρύσει χωριστό κράτος μια κοινότητα με χωριστή γλώσσα, θρησκεία, «εθνική ταυτότητα». Αν είναι έτσι, δεν είναι πρόβλημα. Οι άνθρωποι θα αποφάσιζαν, θα έλεγαν θα έχουμε χωριστό κράτος και θα το ίδρυαν. Αν ήταν αυτό το μοναδικό ζήτημα, δεν θα περνούσαν μια ζωή τόσοι άνθρωποι, τόσοι διεθνείς οργανισμοί για την επανένωση.

Το πρόβλημα είναι ο ισχυρισμός για «ίδρυση κράτους» στο έδαφος κάποιου άλλου. Και μάλιστα την ώρα που εσείς έχετε αναλάβει τον ρόλο του «εγγυητή» της εδαφικής ακεραιότητας εκείνου του εδάφους! Εκείνο που λέτε τώρα για το Αζερμπαϊτζάν δηλαδή: Εδαφική ακεραιότητα.

Έτσι! Με πιο απλά λόγια, πήγατε και φτιάξατε σπίτι στη γη κάποιου άλλου χωρίς να ρωτήσετε. Πετάξατε στον δρόμο τον ιδιοκτήτη της περιουσίας. Τώρα πηγαίνετε για «πικνίκ» στον κήπο εκείνου του σπιτιού και πατάτε πάνω και στα δάκρυα και στο διεθνές δίκαιο.

Το να παραγνωρίζεται το ιδιοκτησιακό δικαίωμα, σημαίνει ότι προτείνεται στον κόσμο η καταδυνάστευση. Η «ΤΔΒΚ» κτίστηκε πάνω σε λάφυρα πολέμου. Κύριε Ερντογάν, εσείς το επιτρέπετε αυτό στη δική σας χώρα;

Κλείνετε να τα μάτια στην ίδρυση «χωριστού κράτους στη βάση της εθνικής ταυτότητας» στο δικό σας έδαφος; Αν περιφράξουν με συρματόπλεγμα μια περιοχή και πουν «τούτο το μέρος είναι δικό μας», αλίμονο! Θα πηγαίνατε για πικνίκ;

Δεν είναι δικό σας το Βαρώσι κύριε Ερντογάν! Και η ρητορική ότι «είναι έδαφος της ΤΔΒΚ» είναι μόνο μια αυταπάτη. Είστε εκεί με τη στρατιωτική ισχύ! Δεν σας το υπενθυμίζουν αυτό, διότι περικυκλώσατε το βόρειο τμήμα του νησιού από την πολιτική μέχρι την οικονομία, από το έδαφος μέχρι την κουλτούρα. Ανατρέψατε κυβερνήσεις, στήσατε κυβερνήσεις σε τούτα εδώ τα μέρη. Αναγκάσατε αυτή την κοινότητα να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας με πιέσεις! Αυτή είναι η αλήθεια, έστω και αν είναι πικρή. Εσείς θα κάνετε εκείνο το πικνίκ και θα σηκωθείτε να φύγετε. Καλά, οι Τουρκοκύπριοι τους οποίους αφήνετε πίσω σας τι θα γίνουν;

Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν 1 εκατομμύριο 453 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακών περιουσιών. Σε εκείνη την «επιτροπή», για την οποία όταν γίνεται λόγος γεμίζει το στόμα, μόλις το 1,8% αυτής της περιουσίας ήρθε στο τραπέζι. Κι απέμεινε το 98,2%. Τώρα θα αρχίσει να φωνάζει η χορωδία ότι «αφήσαμε και εμείς στον νότο». Αυτά που εσύ άφησες εκεί είναι όλα και όλα 455 χιλιάδες στρέμματα. Τα 133 από τα 166 ξενοδοχεία σου βρίσκονται σε ελληνοκυπριακή γη! Ανέμιζε όσο θες σημαίες, η αλήθεια δεν αλλάζει. Αυτή είναι!

Το μέρος αυτό μπορεί να είναι «μέρος για πικνίκ για εσάς», αλλά για εμάς είναι η «πατρίδα μας» κύριε Ερντογάν και δεν μπορούμε να εμφανιστούμε στον κόσμο. Μετά από το πικνίκ εσείς πάλι θα είστε «παίκτης», αλλά εμείς πάλι θα «είμαστε θεατές».

Είμαστε οι μη αναγνωρισμένοι πολίτες της αόρατης χώρας. Ούτε κάποιος διεθνής επενδυτής μας κοιτάζει, ούτε κάποιος πολιτικός από τον κόσμο. Αν κάνουμε βήμα στον κόσμο με την ταυτότητά μας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας αποκαλείτε «προδότες».

Θέλετε να βρούμε μια θέση ανάμεσα στα 80 εκατομμύρια και να βράσουμε εκεί. Όμως, εμείς είμαστε από εδώ. Θέλουμε να ανοιχτούμε στον κόσμο με τη δική μας ταυτότητα, να ζήσουμε με τη δική μας κουλτούρα. Και θέλουμε να λέμε τα εδάφη μας εδάφη και τη χώρα μας χώρα!

*Αρχισυντάκτης της “YENIDUZEN”