ΕΚΥΣΥ: Εκδήλωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στη Δερύνεια

339

Συμβολική αλλά δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ Αμμοχώστου έξω από το οίκημα  της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Δερύνειας την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει με κοινωνική ευαισθησία τους συνταξιούχους και να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Της εκδήλωσης διαμαρτυρίας προηγήθηκε Επαρχιακό Συνέδριο με τη συμμετοχή Οργανώσεων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Των εργασιών του Συνεδρίου προέδρευσε ο Τοπικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ Δερύνειας Κυριάκος Άσπρου. Κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ενώ έκθεση για την οργανωτική κατάσταση και πορεία της ΕΚΥΣΥ κατέθεσε ο Επαρχιακός Γραμματέας Γιώργος Σωτηρίου.

Στο συνέδριο ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ αναφέρθηκε στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι εδώ και χρόνια καθώς και στα διαβήματα που κάνει συνεχώς η Οργάνωση τόσο προς το Υπουργείο Εργασίας όσο και στο Υπουργείο Υγείας για την επίλυσή τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, ανέφερε  ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, η  Γραμματεία της Οργάνωσης  αποφάσισε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προγραμματίσει μέτρα αντίδρασης σε μια προσπάθεια πίεσης προς την κατεύθυνση των αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι η απαίτηση για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, η απαίτηση για βελτίωση της νομοθεσίας για δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας σε όλους τους  άντρες χήρους καθώς επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις αδικαιολόγητα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και της Υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΥΣΥ επιμένει να ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για συζήτηση των προβλημάτων που δημιουργούνται για το ακριβό κόστος των φαρμάκων μέσω του ΓΕΣΥ αφού πολλά φάρμακα δεν καλύπτονται. Επίσης ζητά την λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για έλεγχο των τιμών και παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ακρίβεια η οποία έχει γονατίσει τα νοικοκυριά των συνταξιούχων .

Οι σύνεδροι μετά από συζήτηση που διεξήχθη ενέκριναν  υπόμνημα προς την Υπουργό Εργασίας.

1η Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα Συνταξιούχων

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή την περίοδο οι συνταξιούχοι διεθνώς κινητοποιούνται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην Κύπρο η ΕΚΥΣΥ θα συνεχίσει την πραγματοποίηση των Επαρχιακών της Συνεδρίων τις επόμενες μέρες.  Η διεθνής κινητοποίηση των συνταξιούχων εντάσσεται στην επέτειο της 1ης Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ταυτόχρονα την ίδια μέρα η Διεθνής Οργάνωση Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), της οποίας είναι μέλος η ΕΚΥΣΥ, προτρέπει τις Οργανώσεις μέλη να αξιοποιήσουν αυτή την επέτειο προβάλλοντας και απαιτώντας επίλυση των προβλημάτων από τις κυβερνήσεις.

Πρόγραμμα Επαρχιακών Συνεδρίων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας:

-Λάρνακα  στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων στα Περβόλια την Πέμπτη 23/9/21 στις 9.30π.μ.

-Λευκωσία  στο οίκημα της ΠΕΟ την Τρίτη 28/9/21 στις 9π.μ.