Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΚΥΣΥ για την έλλειψη φαρμάκων και το κόστος αγοράς τους

270

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο, τα Μέλη του Δ.Σ. καθώς και στη Διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας απέστειλε η ΕΚΥΣΥ στις 8 Ιουλίου  2020 μεταφέροντας μεταξύ άλλων τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων για την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων καθώς και το κόστος αγοράς τους.

Η επιστολή αναφέρει κατά λέξη:

“Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η  ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε σε όλες τις Επαρχίες διευρυμένες συνεδρίες των Επαρχιακών και τοπικών  της  Επιτροπών. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι Επαρχιακές μας επιτροπές είναι και η πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Η εκτίμηση των στελεχών μας και της ΕΚΥΣΥ είναι θετική και εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη λειτουργία του , ανεξάρτητα αν αρχικά  παρουσιάστηκαν κάποιες αδυναμίες και  προβλήματα τα οποία στη πορεία έχουν επιλυθεί ή τροχοδρομείται η επίλυση τους.

Ωστόσο έχουμε εντοπίσει κάποια προβλήματα, όπως η μερική έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται κατά διαστήματα και το κόστος  αγοράς τους  που προκύπτει όταν επαναδιατεθούν με καθυστέρηση στα φαρμακεία ,δηλαδή  μετά από την χρησιμοποίηση- εκτέλεση  της συνταγής για τα  άλλα φάρμακα του ασθενή. Συγκεκριμένα  ο ασθενής θα πληρώσει  την πραγματική τιμή .  Επίσης   πρόβλημα υπάρχει από τη συνεισφορά που πληρώνουν για αρκετά φάρμακα οι συνταξιούχοι, οι χρόνιοι ασθενείς, οι αιχμάλωτοι, οι παθόντες κ.α.

Οι συνταξιούχοι και οι άλλες ομάδες ατόμων που αναφέρουμε ποιο πάνω , συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓΕΣΥ η πλειοψηφία από αυτούς   πληρώνουν περισσότερα. Επίσης αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται όπως:Αντιγριπικά φάρμακα, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, φαρμακευτικές κρέμες αντιφλεγμονώδες, βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή  και χάπια  οστεοπόρωσης κ.α. Επίσης αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓΕΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή.

Ακόμη παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση σε μερικές περιπτώσεις για να μπορεί κάποιος ασθενής να κλείσει ραντεβού με τους γιατρούς.

Οι Επαρχιακές μας Επιτροπές συζήτησαν γενικά το κόστος που έχουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι προηγουμένως είχαν σχεδόν δωρεάν ή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια. Τώρα με το ΓΕΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί της σύνταξης τους ύψους 2,65% και παράλληλα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ όπως και αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται καθόλου από το ΓΕΣΥ και πληρώνουν την πραγματική τιμή.

Κύριοι,

Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού φορτώνετε με ένα σημαντικό κόστος πέραν από την μηνιαία εισφορά  που πληρώνει από τη σύνταξή της.

Ως εκ τούτου ζητούμε όπως:

  • Όλα τα φάρμακα που έπαιρναν από τα κρατικά νοσηλευτήρια- φαρμακεία  οι συνταξιούχοι συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουμε καταγράψει πιο πάνω, να τα  παίρνουν τώρα από τα φαρμακεία με πληρωμή μόνο τη συμπληρωμή (€1)
  • Σε ότι αφορά την εισφορά που πληρώνουν κάθε μήνα η οποία  αυξήθηκε  στο 2,65% επί της σύνταξης των ηλικιωμένων, ζητούμε διαφοροποίηση της με τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται το βιοτικό τους επίπεδο ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων  .

Και  τέλος  επαναφέρουμε την πρόταση μας για να μην υπάρχει ανώτερο όριο επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς.

Κύριοι,

Θεωρούμε ότι τα προβλήματα που σας έχουμε αναφέρει είναι σοβαρά από το  γεγονός ότι οι συνταξιούχοι στο τομέα των φαρμάκων έχουν επηρεαστεί αρνητικά όπως και στο θέμα του ανώτερου ορίου επισκέψεων (για το πρόβλημα αυτό σας έχουμε ξανά στείλει επιστολή χωρίς να έχουμε απάντηση) και από το γεγονός ότι κάθε μήνα πληρώνουν εισφορά 2,65% επί της σύνταξης τους .

Γι’ αυτό παρακαλούμε όπως αυτή τη φορά έχουμε  το συντομότερο συνάντηση για περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων που σας αναφέρουμε.”